Hospodský guláš

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Střední
Redakce Kupi.cz
19. dubna
Hospodský guláš servírovaný s knedlíky a cibulí na bílém talíři. Ilustrační foto: Julia Ahanova / Shutterstock.com

Oblíbené jídlo s maďarskými kořeny u nás zdomácnělo. Důkazem jsou i nejrůznější gulášfesty, na kterých tuhle dobrotu ochutnáte z více druhů masa. Klasikou je ovšem guláš z hovězího masa. A jak se říká, nejlepší guláš je z kližky! Proto jsme pro vás vybrali recept na pravý hospodský guláš, v němž hraje kližka hlavní roli.

Postup přípravy

  • 1

    Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. V kastrolu rozpalte tuk a orestujte na něm cibuli do zlatohněda (měla by být trochu křupavá). Přidejte rajčatové pyré, mletou papriku a trochu podlijte.

  • 2

    Nechte základ chvíli povařit a poté přidejte maso. Restujte, dokud se nezatáhne, osolte, podlijte a pod pokličkou duste asi 1,5 hodiny, dokud není maso téměř měkké. V případě potřeby podlévejte.

  • 3

    Zhruba po uplynutí 1,5 hodiny sundejte z guláše pokličku a chvíli vařte, aby se šťáva trochu vydusila. Dochuťte solí, pepřem a worcesterovou omáčkou.

  • 4

    Poté guláš zaprašte moukou, pořádně promíchejte a pod pokličkou na mírném ohni duste do úplného změknutí masa. V případě potřeby podlijte. Guláš podávejte s houskovým knedlíkem a odzdobte kolečky čerstvé cibule.

Zajímavé tipy
  • Guláš můžete podávat také s karlovarským knedlíkem.
  • Pokud nemáte chuť na knedlík, můžete guláš servírovat také s těstovinami nebo čerstvým chlebem.
  • Vyzkoušejte také recept na fazolový nebo segedínský guláš.

Líbil se vám recept Hospodský guláš? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.