Jako od babičky: Luxusní žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka

Žemlovka v zapékací míse, položená na plátýnku vm2002 / Shutterstock.com

Pokud máte doma přebytky staršího pečiva, je nejvyšší čas na žemlovku. Naše babičky ji často dělávaly a od nich nám zkrátka chutná nejvíc. Zkuste spolu s námi babičkám trochu konkurovat a udělejte si famózní žemlovku podle Josefa Maršálka. My už se nemůžeme dočkat, až ji ochutnáme. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Není buřt jako špekáček. Zákon určuje, co musí špekáček obsahovat, kvalitu ale neohlídá

Co se starším pečivem? Do žemlovky s ním!

Žemlovka je ideální způsob, jak se vypořádat s tvrdším pečivem. U nás se jí často říká také zemlbába, což je název odvozený z německých slov „semmel“ (houska) a slova „baba“, které dříve ve starých kuchařkách označovalo různé druhy nákypů.

Kdy se objevila žemlovka?

První předchůdce žemlovky, chlebový nákyp, se v Evropě objevil v 11. a 12. století. Každá domácnost tenkrát sbírala kousky starého chleba. Ten se máčel ve vroucí vodě, potom ho hospodyně sušily a posypaly cukrem a kořením, které měly po ruce. Ve 14. století se pak místo horké vody začalo k máčení chleba používat mléko smíchané s vejci.

Palačinkové špízy
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Palačinkové špízy

Palačinkové špízy s ovocem budou chtít vaše děti jíst pořád dokola. Díky použité celozrnné mouce palačinky navíc spolehlivě zasytí i ta nejhladovější bříška.

Palačinkové špízy
Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky

Pro všechny milovníky sladké kuchyně tu máme super rychlý a chutný recept na zapékané těstoviny s tvarohem a jablky. Tento recept si jistě zamilujete.

Zapékané těstoviny s tvarohem a jablky

Jak dělaly žemlovku naše prababičky?

Oblíbená žemlovka samozřejmě nechybí ani v našich starých kuchařkách. Příprava byla prakticky stejná jako dnes, jen se do ní dříve nedávala jablka. Například Magdalena Dobromila Rettigová uvádí ve své Domácí kuchařce z roku 1868 recept na „dobrý nákyp ze smažené žemličky“.

Naše prababičky žemle nejdřív osmažily a potom je namočily do smetany smíchané se žloutky. Namočené žemle smíchaly s cukrem, nasekanými mandlemi, a daly nákyp upéct.

Ruce, nalévající mléko do mísy s rozšlehanými vajíčky Tatiana Foxy / Shutterstock.com

Recept na žemlovku

Ingredience na 4 porce:

  • 7 starších rohlíků
  • 4 vejce
  • 50 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • 1 l plnotučného mléka
  • 1 kg jablek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 50 g rozinek
  • 60 g cukru krupice
  • 5 g skořice
  • 2 g badyánu

Postup:

  1. Starší rohlíky nakrájejte na kolečka.
  2. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nastrouhejte. Dejte je do mísy a přidejte k nim nasekané vlašské ořechy, rozinky, badyán a skořici.
  3. Do další mísy rozklepněte 4 vejce, přidejte k nim cukr krupici a prošlehejte. Poté k vajíčkům nalijte litr mléka a promíchejte. Do této směsi namočte na kolečka nakrájené rohlíky, aby nasákly tekutinu.
  4. Zapékací formu vymažte a vyložte pečicím papírem. Jakmile jsou rohlíky nasáklé, začněte je skládat do zapékací mísy.
  5. Naskládejte první vrstvu rohlíků a na ni dejte všechnu připravenou směs strouhaných jablek. Na jablka naskládejte opět nasáklé rohlíky tak, aby nenakukovala jablečná náplň. Pokud vám zbyla tekutina z namočených rohlíků, nalijte ji na žemlovku.
  6. Na závěr dejte na celý povrch žemlovky na plátky nakrájené máslo a posypte ji moučkovým cukrem. Pečte na horkovzduch v předehřáté troubě na 170 °C asi 1 hodinu dozlatova.

Zdroje: Buchty po ránu, Slurrp, Domácí kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové