Největší mýty o tepelných čerpadlech, jsou skutečně drahá, poruchová a nevyplatí se?

Tepelné čerpadlo u domu Milan Sommer / Shutterstock.com

Rozvoj využívání tepelných čerpadel, který v posledních letech výrazně prosazuje Evropská unie, se potýká s řadou předpojatostí a mýtů. Tyto předsudky se týkají především účinnosti tepelných čerpadel a jejich vysokých pořizovacích a provozních nákladů. Slovenská spotřebitelská organizace SOS prozkoumala, do jaké míry jsou tyto názory opodstatněné.

Přečtěte si také

Víte, kdo vlastní obchodní řetězce s nábytkem a hobbymarkety?

Jsou tepelná čerpadla opravdu tak drahá?

Ano i ne

Počáteční náklady na tepelné čerpadlo jsou vyšší ve srovnání s plynovými či olejovými kotli. Avšak díky dlouhé životnosti je investice do tepelného čerpadla ekonomicky výhodná. Navíc vzhledem k ubývajícím zásobám topného oleje a zemního plynu tepelná čerpadla přispívají ke snížení spotřeby těchto surovin, umožňují úspory za dovoz energií a snižují emise CO₂ ve stavebnictví.

Jaké jsou výhody investice do tepelného čerpadla?

Investice se vyplácí díky zvýšenému komfortu užívání, nižším provozním nákladům a především úsporám energie během životnosti čerpadla. Tepelné čerpadlo získává přibližně 75 % energie z obnovitelných zdrojů, jako je vzduch a voda.

Je tepelné čerpadlo vhodné jen pro novostavby?

Ne

Ačkoliv jsou tepelná čerpadla nejefektivnější v nově postavených, dobře izolovaných domech, není důvod, proč by nemohla být instalována i ve starších budovách. Je však klíčové nejprve minimalizovat tepelné ztráty, například zateplením fasády nebo výměnou starých oken a podlah.

Může tepelné čerpadlo sloužit jen k vytápění a ohřevu vody?

Ne

Tepelné čerpadlo může v létě chladit, což eliminuje potřebu dalších chladicích nebo klimatizačních systémů. Pro tuto funkci jsou ideální reverzibilní tepelná čerpadla, která se hodí pro použití s různými typy plošných chladicích (nebo ohřívacích) systémů, jako jsou podlahové, stropní nebo nástěnné.

Je tepelné čerpadlo nejúčinnější při použití s podlahovým vytápěním?

Ano

Protože tepelná čerpadla dosahují nejvyšší účinnosti v kombinaci s nízkoteplotním topným systémem. V domácnostech s částečnou energetickou rekonstrukcí je možné kombinovat podlahové a radiátorové vytápění.

Přispívají tepelná čerpadla k ochraně životního prostředí?

Ano

Jelikož spotřebují méně energie pro stejný výkon ve srovnání s jinými topnými systémy, zvláště pokud je elektrická energie potřebná k jejich provozu vyrobena z obnovitelných zdrojů, například pomocí solárních panelů. Hlášení ukazuje, že tepelná čerpadla instalovaná v Evropě do konce roku 2022 snížila emise CO₂ o více než 54 milionů tun.

Instalace tepelného čerpadla Virrage Images / Shutterstock.com

Masivní využívání obnovitelné energie a energeticky účinných technologií může sehrát klíčovou roli v oblasti vytápění a přispět k dosažení cílů EU v oblasti klimatu a energetiky. Evropské organizace jako BEUC, ICRT a EHPA proto společně iniciovaly kampaň pro zvýšení informovanosti spotřebitelů a úspěšnější přechod na čistou energii.

Zdroj: Kupi, Ministerstvo obchodu a průmyslu