Na skok do Itálie: Udělejte si báječné lasagne bolognese, které se rozplývají na jazyku

Boloňské lasagne stockcreations / Shutterstock.com

Lasagne jsou možná trošku náročnější na přípravu, ale ta báječná chuť za to rozhodně stojí. Věděli jste, že lasagne jsou tu s námi už více než 2 tisíciletí? Můžete si připravit nejrůznější variace těchto těstovin, je jich prý dokonce přes 100. My pro vás máme klasiku v podobě receptu na lasagne bolognese.

Přečtěte si také

Tradiční německé jídlo z jednoho hrnce: Základem jsou brambory, zelenina a luštěniny

Jaká je historie lasagní?

Lasagne jsou možná nejstaršími těstovinami na světě. Jsou tradičním italským jídlem, ale jejich původ sahá až do starověkého Řecka, kde se podávalo jídlo z dlouhých, nakrájených plátů těsta.

Nejstarší zmínku o lasagních najdeme v italské knize Boloňské paměti z roku 1282. Nejedná se ovšem o recept, lasagne jsou zde pouze zmíněné v jedné básni. První recept na toto oblíbené jídlo pochází ze 14. století. Dnešním lasagním se ale příliš nepodobal – šlo o pláty těstovin z kvašeného těsta, které se po uvaření posypaly sýrem a kořením.

O lasagních najdeme zmínku i v cestovatelských spisech Marca Pola. Ten v Číně ochutnal těstoviny z mouky z chlebovníku, které mu připomínaly italské lasagne.

Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem

Těstoviny s kuřecím masem a pórkem, zapečené v křupavé sýrové krustičce, skvěle poslouží jako rychlý oběd nebo večeře ve dnech, kdy není času nazbyt. Stačí jen orestovat kuřecí maso s pórkem, uvařit těstoviny a pak vše společně zapéct v troubě.

Zapečené těstoviny s pórkem a kuřecím masem

Lasagne Bolognese – recept

Ingredience:

  • 600 g lasagní
  • 200 g strouhaného parmezánu

Boloňská omáčka:

  • 800 g mletého masa mix
  • 300 g mrkve
  • 200 g řapíkatého celeru
  • 200 g cibule
  • 200 g celeru
  • 100 g pancetty (slaniny)
  • 150 g rajského protlaku
Rozbalené balení lasagní, vedle poležená cherry rajčata a vařečka Angelika Heine / Shutterstock.com
  • 300 ml suchého červeného vína
  • 100 ml olivového oleje
  • 10 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 30 g soli

Bešamel:

  • 60 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 1 l plnotučného mléka
  • 50 g oloupané cibule
  • 1 bobkový list
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • špetka mletého bílého pepře
  • sůl
Kastrol s bešamelovou omáčkou AS Foodstudio / Shutterstock.com

Postup:

  • Nejprve si připravte boloňskou omáčku. Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Mrkev, celer a pancettu nakrájejte na kostičky. Stonek řapíkatého celeru omyjte, rozkrojte podélně na poloviny a nakrájejte na malé kousky.
  • V hrnci na středním ohni rozpalte olej a přidejte pancettu. Jakmile začne zlátnout, přidejte mrkev, celer a řapíkatý celer. Míchejte, dokud nebude zelenina orestovaná dozlatova.
  • K zelenině s pancettou přidejte cibuli a orestujte ji. Přidejte maso a česnek. Vše důkladně promíchejte a osolte. Vše za stálého míchání nechejte povařit 10 minut. Přidejte rajský protlak a důkladně promíchejte. Směs vařte za častého míchání dalších 15 minut.
  • Do sítka na koření vložte bobkový list, kuličky pepře a nového koření a dejte ho do masové směsi. Přilejte víno a za občasného míchání nechte povařit 20 minut.
  • Přilijte 100 ml vody a stáhněte plamen na minimum. Přidejte muškátový oříšek, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Nechte dusit 3 hodiny za občasného míchání. V případě odpaření tekutiny z hrnce přidejte další vodu.
Rychlý těstovinový salát
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Rychlý těstovinový salát

Těstovinový salát je sázka na jistotu. Je to rychlé a jednoduché jídlo, do kterého si můžete dát prakticky cokoliv. Zkuste naši variantu se zeleninou, díky které bude salát lehký a osvěžující.

Rychlý těstovinový salát
  • Nyní si připravte bešamel. Cibuli nakrájejte najemno. V hrnci na středním ohni rozehřejte máslo. Přidejte cibuli a nechejte ji za stálého míchání na středním ohni asi půl minuty zpěnit. Přidejte pepř a promíchejte.
  • Přisypte mouku a 1 minutu míchejte. Přilijte všechno mléko a důkladně promíchejte metličkou. Přidejte bobkový list, muškátový oříšek, sůl a přiveďte k varu. Plamen stáhněte na minimum a za stálého míchání vařte asi 20 minut. Hotový bešamel přeceďte přes jemný cedník.
  • Jakmile máte hotovou omáčku a bešamel, uvařte lasagne podle návodu. Až jsou uvařené, zchlaďte je v míse se studenou vodou.
Zapékací mísa s lasagnemi Elena Shashkina / Shutterstock.com
  • Dno zapékací mísy potřete 2 lžícemi bešamelu, na něj položte pláty těsta v jedné vrstvě. Rozetřete čtvrtinu bešamelu, přidejte čtvrtinu parmazánu a pokračujte vrstvou ze čtvrtiny boloňské omáčky.
  • Na ni položte další vrstvu těstovin a stejným způsobem pokračujte, dokud nemáte 4 vrstvy. Na poslední vrstvu položte pláty těsta, potřete zbývajícím bešamelem a posypte zbylým parmazánem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut.

Uvedený recept je na 6 porcí.

Máte raději lasagne bolognese, nebo špenátové lasagne? Nebo máte vlastní verzi lasagní?

Zdroje: kupi.cz, britannica.com, nationalgeographic.com