Co s ovocem v mrazáku? Připravte si zdravý koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou

Ovocný koláč s mandlovo-ovesnou drobenkou Anna Kolásková

Ještě chvíli a už budeme na zahrádkách zase sklízet čerstvé ovoce. Už aby to bylo! Pokud máte plný mrazák loňských zásob ovoce, začněte si pomalu dělat místo na čerstvé plody. Vyzkoušejte recept na výborný a rychlý koláč, na který spotřebujete skoro kilo mraženého ovoce. Koláč chutná jako léto, takže je ideální pro všechny z vás, kteří už se letních prázdnin nemohou dočkat.

Přečtěte si také

Trpíte depresí nebo nespavostí? Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na tryptofan a zlepšete si náladu i spánek!

Na koláč se hodí jakékoliv mražené ovoce

Těsto na koláč je univerzální, takže snese téměř jakoukoliv náplň. A jaké jsou naše tipy na zpestření drobenky?

  • Pokud použijete meruňky, přidejte do drobenky sekané pistácie.
  • Mražené švestky si budou náramně rozumět s mákem.
  • K jahodám sedne strouhaný kokos.
  • Borůvky si notují s tvarohem a maliny milují kousky čokolády.

Vrstva v koláči navíc pro mlsouny

Nebojte se improvizovat a pohrát si jak s těstem, tak s drobenkou. Chcete něco navíc? Přidejte na těsto další vrstvu náplně – potřít ho můžete tvarohem, pudinkem, mascarpone nebo makovou či ořechovou náplní.

Recept na rychlý koláč z mraženého ovoce

Suroviny (na 1 plech)

Těsto:

  • 410 g hladké pšeničné mouky (můžete použít celozrnnou nebo špaldovou)
  • 410 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 170 g cukru krystal
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 5 vajec
  • špetka mleté vanilky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • špetka soli
  • 800 g mraženého ovoce (např. směs malin, borůvek, ostružin a jahod) + 1 lžíce mouky

Drobenka:

  • 70 g másla
  • 70 g ovesných vloček
  • 50 g mandlí (nebo jiných ořechů, kokosu, čokolády...)
  • 1 vanilkový cukr (případně více podle chuti)
Žena vytahuje ovoce z mrazáku Romberi / Shutterstock.com

Postup

  1. Nechte troubu předehřát na 170 stupňů, plech si vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte moukou.
  2. Oddělte si žloutky od bílků. Smetanu ušlehejte do polotuha, poté k ní přidejte žloutky, cukr, vanilku i máslo a vyšlehejte do krásně hladké pěny.
  3. Bílky ušlehejte do pěny. Mouku smíchejte s kypřicím práškem, špetkou soli a prosejte. Obě složky pak střídavě přidávejte do těsta na tři části, mělo by být vláčné a nadýchané. Poté ho nalijte na plech.
  4. Mražené ovoce si smíchejte se lžicí mouky a rovnoměrně vyskládejte na plech. Koláč dejte péct na 15 minut a mezitím si připravte drobenku.
  5. V misce jednoduše smíchejte kostičky másla s ovesnými vločkami a vanilkovým cukrem. Po 15 minutách drobenkou posypejte koláč a nechte dopéct dalších 15–20 minut.
  6. Koláč by měl být na povrchu zlatavý. Nechte ho chvíli vychladnout a podávejte s kopečkem jogurtu nebo zakysané smetany.
Třešňový koláč Clafoutis
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Třešňový koláč Clafoutis

Třešňový koláč Clafoutis pocházející z Francie je lehoučký na jazyku a v kombinaci se sladkými třešněmi ze zahrádky vám naprosto učaruje. Jeho příprava je navíc velmi jednoduchá.

Třešňový koláč Clafoutis
Třešňový koláč s tvarohem
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem posypaný drobenkou vykouzlíte během chvilky. Spojení šťavnatého ovoce, tvarohu a chutné drobenky si vychutnáte nejlépe jako odpolední moučník ke kávě nebo čaji a garantujeme vám, že nezbyde ani kousek.

Třešňový koláč s tvarohem
Rebarborový koláč
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rebarborový koláč

Vyzkoušejte tenhle rebarborový koláč, po kterém se doma zaručeně jen zapráší. Z rebarbory neboli reveně se v kuchyni využívají řapíky listů, z kterých se připravují moučníky, kompoty, zavařeniny nebo právě koláče, jako je třeba ten náš.

Rebarborový koláč

Tip, jak pracovat s mraženým ovocem

  • Mražené ovoce nikdy nenechávejte rozmrazit – na koláč ho pokládejte ihned po vyndání z mrazáku.
  • Jakmile totiž začne tát, pouští vodu – přebytečná tekutina ovšem může nasáknout do těsta.
  • Výsledkem je pak rozbředlá, měkká směs namísto křupavého, vláčného koláče.

Zdroje: Anna Kolásková, Kupi