Ikonická pizza z Neapole podle italského kuchaře: Vznikla na počest královny a potřebujete na ni jen 3 suroviny

Pizza Margherita s rajčaty a mozzarellou, servírovaná na dřevěném prkénku V. Matthiesen / Shutterstock.com

Kdo by neměl chuť na pravou italskou pizzu? Italové ji proslavili po celém světě. Základem je vláčné těsto, které se musí uležet v lednici, a kvalitní suroviny. Někdy pro dokonalou chuť stačí jen 3. To je i případ slavné neapolské pizzy Margherity a tu si dnes společně připravíme. Recept na pizzu máme přímo od italského kuchaře Emanuela Ridiho. Tak pojďme na to!

Přečtěte si také

Vědci konečně řekli, která zelenina je nejzdravější. A rozhodně se jedná o překvapení

Kdy vznikla pizza?

Předchůdce pizzy můžeme vysledovat až do starověké Itálie, kdy ji obývali Etruskové. Ti připravovali placky z rozemletých obilných zrn. Pekli je na rozžhavených kamenech a hotové placky polévali kořeněnými oleji se směsí bylinek. Římané tomuto pečivu začali říkat „panus focus“ neboli focaccia. Kdy se kulatým plackám začalo říkat pizza? Bylo to v průběhu 16. století.

Populárními byly v tehdejší Neapoli, kde je lidé prodávali jako pouliční jídlo. Z tohoto století pochází také první druh pizzy – pizza marinara. Její součástí už byla rajčata, která v 16. století přivezli italští námořníci z Ameriky. Právě pro námořníky pizza marinara původně vznikla. Manželky ji tradičně připravovaly svým mužům po návratu z námořních výprav.

Italská bruschetta
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Italská bruschetta

Bruschetta patří mezi klasické italské předkrmy, které najdete na jídelním lístku většiny italských restaurací. Připravit si ji můžete ale také doma, skvěle se hodí třeba ke grilování nebo na zahradní párty.

Italská bruschetta
Pravé italské rizoto
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Pravé italské rizoto

Rizoto je tradičním italským pokrmem, kde hlavní roli hraje rýže. Ta by se vždy měla vařit ve vývaru až do krásné krémové konzistence. Pak záleží už jen na vaší chuti, jakými dalšími surovinami si rizoto vylepšíte.

Pravé italské rizoto

Kde se objevila pizza Margherita?

Za tuto oblíbenou pizzu vděčíme italskému šéfkuchaři Raffaelu Espositovi, který provozoval pizzerii v Neapoli. V roce 1889 do Neapole zavítal italský král Umberto I. se svou manželkou Margheritou Savojskou. Při procházce městem ucítili skvělou vůni z Espositovy pizzerie. Pár byl voňavou pizzou tak unesen, že si kuchaře pozvali k sobě do paláce.

Raffael Esposito připravil královskému páru 3 druhy pizzy. Jedna z nich použitými surovinami napodobovala barvy na italské vlajce – byla na ní rajčata, lístky bazalky a mozzarella. Tato pizza královně Margheritě chutnala nejvíce a šéfkuchař Esposito ji po královně pojmenoval.

Roztahování těsta na pizzu Zamrznuti tonovi / Shutterstock.com

Recept na pizzu Margherita

Ingredience na 1 pizzu:

  • 1 kg hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 5 dl vlažné vody
  • 300 g loupaných rajčat v plechovce
  • 300 g mozzarelly
  • pár lístků bazalky
  • špetka cukru
  • špetka soli
  • extra panenský olivový olej

Postup:

  1. Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě a smíchejte s hladkou moukou, olivovým olejem a špetkou soli. Vypracujte nelepivé těsto, zabalte do folie a nechte alespoň 12 hodin odpočinout v lednici.
  2. Loupaná rajčata rozmixujte v míse, osolte, přidejte kapku olivového oleje a lžíci cukru.
  3. Plech vymažte olivovým olejem a odleželé těsto prsty roztáhněte po celém plechu. Těsto potřete rajčatovou směsí, ozdobte plátky mozzarelly a lístky bazalky. Vše zakápněte olivovým olejem a pečte v předehřáté troubě na nejvyšší teplotu, dokud se okraje nezbarví dozlatova.

Zdroje: Kupi, La cucina italiana