Jídlem plýtvá neuvěřitelná spousta lidí a někdy zbytečně. Vyhazují se potraviny, které by se daly ještě zkonzumovat, a to bez jakýchkoli problémů. Chléb, který už neláká k namazání čerstvou pomazánkou nebo máslem, nemusíte také nutně házet do koše. Připravte si z něj základ salátu panzanella – křupavé krutony, které do sebe vtáhnou pikantní chuť zálivky.
Salát panzanella sice nepotřebuje čerstvé pečivo, zato stojí na vynikajících čerstvých rajčatech. Dejte si na jejich výběru záležet, protože tvoří hlavní složku celého pokrmu. Tento originální salát je prakticky jen o rajčatech, chlebu, zálivce, cibulce a bazalce. Ale nebojte se do něj na osvěžení přidat i trochu okurky, anebo lehce nasládlou papriku.
Pro zvýšení výživové hodnoty pokrmu můžete nakonec přidat ještě kousky ryby (například i konzervovaného tuňáka), anebo natrhanou mozzarellu.
Šopský salát pochází z Bulharska a je velmi oblíbeným letním jídlem i v celé střední Evropě. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, tak neváhejte a pojďte si jej s námi připravit.
Salát z grilované zeleniny s cizrnou, rukolou, cherry rajčátky a ovčím sýrem si zajisté zamilujete. Je lehký, svěží a obsahuje spoustu vitamínů. Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale můžete si ho dopřát i jen tak samotný, například s opečenou bagetkou.
Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami je plný exotických vůní a chutí, které si zajisté zamilujete. Hodí se jako rychlý oběd nebo večeře a jeho příprava vám zabere jen chvilinku.
Zdroj: autorský text Martina Lancingerová