Vyrobte si domácí tavený sýr jen ze 4 surovin. Rychlý, levný a lepší než z obchodu

Tavený sýr? Ten zvládnete připravit hravě do 10 minut. Zdroj obrázku: Pixabay.com

Máme pro vás naprostou pecku! Mazací sýr, který si doma připravíte levně jen ze čtyř surovin – tvarohu, soli, másla a jedlé sody. Nic víc k tomu nepotřebujete a oblizovat se budete až za ušima. Mimochodem, celá příprava vám zabere jen 10 minut!

Přečtěte si také

Pandemie přinese vyšší ceny, bojí se Češi
Pandemie přinese vyšší ceny, bojí se Češi

Pandemie přinese vyšší ceny, bojí se Češi

Recept tak jednoduchý, že jej zvládne i pětileté dítě

Máte rádi tavený sýr? Pokud si jej s chutí mažete na pečivo, ceny v obchodě se vám asi nebudou příliš líbit, protože se v případě některých výrobků pohybují i okolo 40 Kč. A to je na pouhých 150 gramů docela dost.

Nemusíte být ale profík v kuchyni, abyste si doma dokázali vyrobit vlastní sýr, zvládne to totiž i pětileté dítě! Jeho jedinou nevýhodou je datum spotřeby, které je v porovnání s klasickým kupovaným sýrem o poznání kratší. Myslíme ale, že nebudete mít problém sníst jej brzy, je opravdu výborný!

Co budete potřebovat?

  • 250 gramů tvarohu v kostce (polotučný nebo tučný)
  • čajová lžička soli 
  • čajová lžička jedlé sody
  • 40 gramů másla

A to je vše. Není zapotřebí ani žádný speciální nástroj, jen ruční šlehač, který máme v domácnosti obvykle všichni.

Jak vyrobit tavený sýr

  • Vybalte tvaroh do nádoby, ve které běžně připravujete pomazánky. Přidejte sůl a jedlou sodu.
Přidejte zarovnanou čajovou lžičku sody a stejné množství soli (Foto: autorka článku)
  • Všechno společně promíchejte a nechte odpočívat přibližně 10 minut.
  • A teď máslo. Kolik jej přidáte, je na vás. Záleží také na tom, jak chcete, aby byl sýr kalorický. Pokud se na kalorie nedíváte, přidejte másla klidně víc. Může to být 40 gramů, ale klidně jen 25 g.
  • Ale pozor, máslo musí být horké! Nejdříve jej tedy ohřejte v mikrovlnné troubě.
Do tvarohu lijte máslo horké! (Foto: autorka článku)
  • Horké máslo nalijte ke zbytku surovin a ingredience důkladně promíchejte.
  • Nyní se vám bude hodit ruční šlehač, se kterým směs jednoduše vyšleháte.
  • Tvarohová hrudkovitá hmota se najednou začne měnit v saténově lesklou.

A sýr je na světě!

Domácí tavený sýr (Foto: autorka článku)

Co se sýrem dál?

Můžete jej ihned sníst, ale pokud nespěcháte, nechte jej na dvě hodiny uležet v lednici, chutná potom lépe.

Přidat do něj můžete bylinky, použít jej jako základ pro různé pomazánky nebo z něj připravit báječnou šunkovou pěnu. Skvělý je také se sušenými rajčaty.

Teď už je to na vás a vaší fantazii.