Bobkový list: Nejlevnější pomocník proti migrénám a bolavým kloubům

Čaj z bobkového listu v průhledném hrnku Rui Elena / Shutterstock.com

Spousta lidí ho má v kořenkách jako nezbytnou přísadu do polévek a omáček a přitom ani netuší, že se v sušených listech za pár korun ukrývá i zdraví prospěšná síla. Bobkový list dokáže pomoci při mnoha obtížích a zahnat i řadu běžných neduhů. Přečtěte si, jak z něho připravit čaj, výluh i olej nebo tinkturu a jak tyto domácí přípravky používat.

Přečtěte si také

Investice do LEGA: Když vám hračka může vydělat majlant

Zázrak z kořenky za pár korun

Bobkový list neboli vavřín vznešený je tradičním kořením české kuchyně. Nesmí chybět ve svíčkové, kvašené či nakládané zelenině a houbách, v nejrůznějších klasických omáčkách, polévkách či marinádách nebo v luštěninových pokrmech.

Celé bobkové listy patří v obchodech k běžným druhům koření a koupíte je opravdu kdekoliv. V supermarketech a hypermarketech seženete sáček v akci i za cenu do 10 korun (za 3–5 g), ve speciálních prodejnách s kořením nebo se zdravou výživou či na internetu se dají koupit i větší balení, u kterých vás lístky mohou vyjít ještě levněji. A vzhledem k tomu, že má vavřín nemalý výčet zdraví příznivých účinků, dělá to z něj velmi levnou bylinu do domácí lékárničky.

Volně rostoucí vavřín vznešený Diana Taliun / Shutterstock.com

Co obsahuje bobkový list?

Listy vavřínu obsahují vedle bílkovin a vlákniny také silice, hořčiny, glykosidy, třísloviny, dále vitaminy A, B, C, kyselinu listovou a z minerálů vápník, hořčík, draslík, selen, zinek, měď a železo. Užívají se vnitřně i zevně a příznivě působí při léčbě celé řady onemocnění a obtíží.

Čaj z bobkového listu

Účinky na zdraví

Je dobré jej popíjet pro snižování hladiny krevního cukru a je vhodný i pro osoby s diabetem II. typu. Poslouží výborně pro celkovou detoxikaci organismu. Podporuje vylučování škodlivých látek, posiluje činnost jater a močového měchýře, pročišťuje klouby a zabraňuje usazování solí kyseliny močové, které způsobují zejména u starších osob bolestivou dnu.

Často se doporučuje i na nachlazení nebo migrény – úplně je sice nevyléčí, může ovšem alespoň trochu zmírnit jejich nepříjemný průběh.

Recept

  • Příprava: Nasekejte si cca jednu lžičku sušených listů, které přelijte 250–300 ml vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Pokud chcete čaje připravit větší množství, dávkujte asi 4–6 větších listů na litr vody. Pro lepší chuť můžete přidat i kousek hřebíčku nebo celé skořice a dosladit medem. Pijte přecezený.
Dvě lahvičky s tinkturou z bobkového listu, v pozadí bobkové listy Milena Khosroshvili / Shutterstock.com

Výluhy, oleje a tinktury z bobkového listu

Účinky na zdraví

Blahodárně působí při revmatických bolestech, dně, artritidě, otocích, při bolestech a zánětech kloubů a svalů, včetně krční páteře, kříže nebo sedacího nervu. Zabírají i při úrazech a pohmožděninách. Bolavá či postižená místa stačí několikrát denně potírat a masírovat (olejem, tinkturou), případně na ně přikládat teplé obklady (máčené ve výluhu).

Návod, jak na to

  • Nálev z bobkového listu: 2–4 bobkové listy (dle velikosti) rozdrťte v prstech nebo hmoždíři a zalijte 250 ml vroucí vody. Nechte asi 10 minut louhovat. Nálev je možné použít k namáčení obkladů nebo ho přilévat do koupele.
  • Olej: 30 g bobkových listů nadrťte nebo rozemelte na jemný prášek, dejte do lahvičky a zalijte 250 ml olivového nebo jiného rostlinného oleje (např. mandlového, jojobového). Dobře uzavřete a dejte na 14 dní na tmavší místo. Občas vše protřepejte. Nakonec olej přeceďte, slijte do tmavé nádoby a skladujte v temnu a chladu.
  • Tinktura: 50 g bobkových listů dejte do lahve a zalijte kvalitním konzumním lihem (alespoň 70%). Nechte na tmavším místě alespoň několik týdnů louhovat.

Nežádoucí účinky

Bobkový list je běžné koření, které ale může mít mírné nežádoucí účinky. Pokud se užívá jako lék, je lepší použít rozemletý list než celý, který se nedá strávit a může způsobit zranění. Bobkový list může také vyvolat alergické reakce na pokožce nebo astmatickou reakci. Těhotné a kojící ženy by se měly vyhnout většímu množství bobkového listu, protože není známo, jak ovlivňuje plod nebo mateřské mléko. Existují obavy, že bobkový list může zpomalit centrální nervový systém, takže by se neměl užívat před operací.

Může být bobkový list jedovatý?

Bobkový list jedovatý není. Listy bobkového listu však vypadají podobně jako listy stálezeleného keře známého jako anglický nebo třešňový vavřín nebo také bobkovišeň lékařská. Rostliny jsou však velmi rozdílné a druhá z nich může být jedovatá, pokud se sní.

Tip: Domácí pěstování vavřínu

Vavřínový keř je stálezelenou rostlinou, kterou je možné pěstovat v přenosných nádobách v domácích podmínkách v bytě, na balkoně i venku na zahradě. Můžete tak mít nekonečnou zásobu vlastních bobkových listů vždy po ruce.

Jak pěstovat bobkový list respektive vavřín?

Nejsnazší k pěstování je pořídit si již vzrostlou sazeničku vavřínu. Rostlinka je ideální k letnění (od poloviny května do podzimu je možné ji mít venku) a bude se jí dařit na slunném a závětrném místě, klidně i v polostínu. Kromě světla potřebuje dostatečnou zálivku a půdu bohatou na živiny. Při správné péči vám povyroste až o pět centimetrů za měsíc. Pamatujte pouze na to, že ke sklizni a sušení jsou vhodné až listy dvouleté rostliny.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, www.webmd.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com