Potraviny zůstanou v neděli poprvé zavřené. Květinářství dostala na Dušičky výjimku a otevřou

Květinářství mohou mít v neděli otevřeno Canva

V Česku platí zákaz maloobchodního prodeje v neděli. Ale hned první víkend, kdy se má nařízení ukázat v praxi, platí díky Dušičkám výjimka. Stánky i obchody prodávající pietní zboží a také provozovny na zpracování kamene mohou být od soboty mezi 05:00 a 19:59 otevřeny, a to i po celou neděli. Památka zesnulých, která připadá na 2. listopadu, tak letos zamotala hlavu nejednomu prodejci i zákazníkovi, protože kvůli neustálým změnám vlády lidé už neví, co může a nemůže být v neděli otevřeno.

Přečtěte si také

Co všechno se dá připravit z pampelišek? Vyzkoušejte chutný med, víno nebo čaj

Dušičky jsou časem zklidnění a vzpomínek. Hřbitovy se v tento čas rozzáří podzimními barvami kvetoucích chryzantém a plápolajících světel rozžehnutých svíček. Právě v tento čas se sejdou z daleka i blízka pozůstalí u hrobu svých zesnulých a zavzpomínají. A zatímco u nás dopravci posilují spoje a úřady doporučují, aby Češi návštěvu hřbitova rozložili na více dní, v Polsku hřbitovy uzavřou během dušičkového víkendu úplně. Hlavním důvodem podle polského premiéra je, že se na cesty během Dušiček vydávají zejména starší lidé, kteří jsou k nákaze náchylnější. „Tradice nejsou tak důležité jako váš život,“ řekl premiér Mateusz Morawiecki. 

Zákazníci i majitelé nemají jasno, co bude v neděli otevřeno

By mě zajímalo, jestli musí zavřít všechny obchody. Mám malé květinářství a na neděli mám dvě objednávky. Jsou dušičky. V sobotu jsou v práci. To jim jako ty věnečky nesmím prodat? ptá se v diskuzi pod článkem Zákaz nedělního prodeje vyvolal v obchodech šílenství podobné tomu před Vánoci nebo státním svátkem paní Simona P. Je jedním z živnostníků, kteří stejně jako většina lidí marně hledali na vládních stránkách informaci o výjimkách v maloobchodním prodeji během dušičkového víkendu. 

Hřbitovy v Polsku jsou na Dušičky zavřené Canva
Hřbitovní svíce v akci

Mohu potvrdit, že Dušičky budou bez komplikací. Vláda schválila výjimku pro stánky i běžné obchody s prodejem pietního zboží, věnců, svíček, stejně tak provozovny s opracováním pomníků. Umožňujeme rovněž jejich nedělní provoz,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na tiskové konferenci. Výjimka z nedělního prodeje se vztahuje i na květinářství a další provozovny, včetně těch mobilních, kde je možné zakoupit věnce, květinovou výzdobu na hroby, pietní svíčky a další podobné zboží.