Už to není to, co to bývalo. O smaženém kaprovi se sice každé Vánoce pořád mluví, je v Česku považován za jídlo č. 1, ale když se zeptáte po rodině a známých, často mají na štědrovečerní večeři něco jiného. Taky vám kapřík moc nechutná? Vyzkoušejte tyhle skvělé alternativy.
Možná vás to překvapí, ale smažený kapr s bramborovým salátem, o kterém jsme psali minule, není žádná prastará tradice. V českých zemí se kapr na Štědrý večer masově prosadil až ve 20. století.
Předtím se většinou držel přísný půst a na stole se objevovala hlavně bezmasá jídla, jako jsou různé kaše, luštěniny, houby, sušené ovoce nebo jednoduché polévky. Menu se prý hodně lišilo i regionálně. Na Vysočině a ve východních Čechách kraloval houbový kuba, na Šumavě různé kaše a rovněž houbová jídla, v Praze se dřív jedly třeba sladké kaše, tzv. muzika (hustý ovocný kompot) nebo sušené ovoce.
Nejvíc a nejdřív se kapr prosadil v jižních Čechách po založení rybníků. A co na Slovensku? Tam je kromě kapra běžná třeba taková kapustnica. My míváme spíš hrachovou nebo vývarovou (rybí i jinou).
Houbový kuba je jedno z nejtradičnějších vánočních jídel vůbec.
Připravuje se z krup, sušených hub, cibule, česneku a majoránky a dřív byl běžnou součástí štědrovečerní hostiny hlavně tam, kde se dodržoval půst. Kuba je sytý, voňavý a překvapivě jednoduchý pokrm. Základ je uvařit kroupy, namočit sušené houby, vše smíchat s osmaženou cibulkou, česnekem a kořením a zapéct v troubě.
Když už jsme u hub… Spousta lidí dnes sahá i po smažené hlívě v trojobalu, která se k bramborovému salátu překvapivě dobře hodí.
Ze všech diskuzí i z našeho interního průzkumu Kupi vyplývá, že nejčastější náhradou za kapra je treska. Opět jednoduše obalená v trojobalu. Má jemnou chuť a děti ji bez řečí spořádají, protože nemá kosti nebo jen maličké.
Skvělou volbou je taky pstruh, kterého stačí osolit, pokapat citronem a krátce opéct. Losos už patří k trochu luxusnějším variantám. Dá se připravit opět jen tak na másle, obalit ve strouhance nebo jsme objevili recept na lososa s mandlovou krustou. Z dalších ryb jsou oblíbené štika nebo candát, ale ty všude jen tak nekoupíte.
A pak je tu klasika, sázka na jistotu. Ať už kuřecí, nebo vepřový, řízek vídáme na štědrovečerních stolech čím dál častěji. Preferují ho už zmíněné děti, ale i lidé, kteří prostě ryby moc nemusí. Řízek má zkrátka chutná skoro každému.
S bramborovým salátem tvoří osvědčenou kombinaci, která se v mnoha rodinách už dávno stala novou vánoční „tradicí“. Jak se říká… Starší generace nad tím může kroutit hlavou, ale to je tak jediné, co s tím můžou dělat.
Když se podíváme za hranice, zjistíme, že kapr rozhodně není univerzálním symbolem Vánoc. Na Slovensku je tradičním pokrmem zmíněná kapustnica, tedy vydatná zelňačka s klobásou a houbami. Často se podává jako hlavní chod, někde doplněná rybou nebo bezmasým jídlem, jinde úplně samostatně.
V německy mluvících zemích se na Štědrý den běžně jí vinná klobása, kachna nebo husa. Vánoční menu je tam zpravidla méně postní a více masité. V Rakousku nebo Německu tak na stole najdete spíš pečené maso s přílohou než smaženou rybu.
A z filmů a seriálů víme, že v anglicky mluvících zemích jsou Vánoce neodmyslitelně spojené s velkou drůbeží – nejčastěji s krocanem pečeným vcelku, s nádivkou a bohatými přílohami.
Jestli něco můžeme doporučit, tak vinnou klobásu. Vídáte ji v regálech supermarketů, ale nikdy jste si ji nekoupili? Tak ji zkuste.
Jedná se o jemnou uzeninu nejčastěji z vepřového masa, ochucenou kořením a vínem. Na Štědrý den se tradičně stáčí do spirály, napichuje na špejli a opéká na pánvi dozlatova a na talíři pak vypadá opravdu efektně. Chuťově je velmi jemná a skvěle se hodí k vařeným bramborám. K tomu hořčici nebo křen… Mňam!
Ať zvolíte na štědrovečerní večeři cokoliv, Kupi vám přeje dobrou chuť!
Zdroje: Kupi.cz