Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Vánoce letos bez kapra! Tato štědrovečerní jídla chutnají lépe a není s nimi taková práce, tvrdí mnozí

Branislav Nenin / Shutterstock.com

Už to není to, co to bývalo. O smaženém kaprovi se sice každé Vánoce pořád mluví, je v Česku považován za jídlo č. 1, ale když se zeptáte po rodině a známých, často mají na štědrovečerní večeři něco jiného. Taky vám kapřík moc nechutná? Vyzkoušejte tyhle skvělé alternativy.

Přečtěte si také

Vánoční otevírací doba v obchodech: Přehled, jak budou mít řetězce otevřeno na Štědrý den, mezi svátky i na Nový rok

Kapr je docela novinka. Co se jedlo historicky?

Možná vás to překvapí, ale smažený kapr s bramborovým salátem, o kterém jsme psali minule, není žádná prastará tradice. V českých zemí se kapr na Štědrý večer masově prosadil až ve 20. století.

Předtím se většinou držel přísný půst a na stole se objevovala hlavně bezmasá jídla, jako jsou různé kaše, luštěniny, houby, sušené ovoce nebo jednoduché polévky. Menu se prý hodně lišilo i regionálně. Na Vysočině a ve východních Čechách kraloval houbový kuba, na Šumavě různé kaše a rovněž houbová jídla, v Praze se dřív jedly třeba sladké kaše, tzv. muzika (hustý ovocný kompot) nebo sušené ovoce. 

Nejvíc a nejdřív se kapr prosadil v jižních Čechách po založení rybníků. A co na Slovensku? Tam je kromě kapra běžná třeba taková kapustnica. My míváme spíš hrachovou nebo vývarovou (rybí i jinou).

Fanfo / Shutterstock.com

Echt staročeská alternativa je houbový kuba

Houbový kuba je jedno z nejtradičnějších vánočních jídel vůbec.

Připravuje se z krup, sušených hub, cibule, česneku a majoránky a dřív byl běžnou součástí štědrovečerní hostiny hlavně tam, kde se dodržoval půst. Kuba je sytý, voňavý a překvapivě jednoduchý pokrm. Základ je uvařit kroupy, namočit sušené houby, vše smíchat s osmaženou cibulkou, česnekem a kořením a zapéct v troubě. 

Když už jsme u hub… Spousta lidí dnes sahá i po smažené hlívě v trojobalu, která se k bramborovému salátu překvapivě dobře hodí.

Houbový kuba
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Houbový kuba

Houbový kuba je tradiční český pokrm, který se připravuje na Vánoce. Výraznou chuť pravých hub, česneku a koření ve spojení s kroupami někteří lidé milují, jiní se tomuto jídlu raději vyhýbají. Vyzkoušejte jej a objevte jeho kouzlo.

Houbový kuba

Anketa Kupi: Co máte ke Štědrovečerní večeři?

  • „Mně asi víc než to hlavní jídlo chutná bramborový salát, takže potřebuju hlavně salát. Ale jinak míváme nějakou rybu prostě, ne kapra. Teda jenom táta asi má občas kapra, když sežene, ale celého rodiče určitě nekupujou,“ říká třicátník Jakub.
  • „Většinou ohřejeme hrachovou polívku z oběda a jako hlavní jídlo děláme s manželem filety z tresky a k nim bramborový salát. Kubu jsme jednou zkoušeli dělat, ale stejně jsme měli i rybu,“ říká třicátnice Veronika.
  • „U nás je to těžké. (smích) Manžel a syn musí mít kapra, dcera chce filet z tresky a rodič, babička s dědou, řízek. Takže děláme skoro všechno. (...) Vinná klobása je taky dobrá, ale tu si děláme přes Vánoce spíš na chuť, ne na večeři,“ prozrazuje padesátnice Hanka.
  • „Ať si udělá každý, co mu chutná. Osobně jsem teda nikdy nepochopil to nadšení Čechů do kapra, mně vůbec nechutná a objektivně je to podle mě strašná ryba, když to srovnáte s lososem, pstruhem a dalšíma,“ myslí si čtyřicátník Jakub.
  • „Dělám normálně bramborový salát a obalovanou tresku. Kapra jsme přestali dělat kvůli dětem, kterým nechutnal. Manžel si ale většinou kousek kapra přinese od někoho, tak mu ho taky obalím,“ říká pro Kupi padesátnice Radka.
Richard Semik / Shutterstock.com

Jakou rybu, když vám kapr nechutná?

Ze všech diskuzí i z našeho interního průzkumu Kupi vyplývá, že nejčastější náhradou za kapra je treska. Opět jednoduše obalená v trojobalu. Má jemnou chuť a děti ji bez řečí spořádají, protože nemá kosti nebo jen maličké.

Skvělou volbou je taky pstruh, kterého stačí osolit, pokapat citronem a krátce opéct. Losos už patří k trochu luxusnějším variantám. Dá se připravit opět jen tak na másle, obalit ve strouhance nebo jsme objevili recept na lososa s mandlovou krustou. Z dalších ryb jsou oblíbené štika nebo candát, ale ty všude jen tak nekoupíte.

Food Arena / Shutterstock.com

Kuřecí nebo vepřový řízek nikdy nezklame

A pak je tu klasika, sázka na jistotu. Ať už kuřecí, nebo vepřový, řízek vídáme na štědrovečerních stolech čím dál častěji. Preferují ho už zmíněné děti, ale i lidé, kteří prostě ryby moc nemusí. Řízek má zkrátka chutná skoro každému.

S bramborovým salátem tvoří osvědčenou kombinaci, která se v mnoha rodinách už dávno stala novou vánoční „tradicí“. Jak se říká… Starší generace nad tím může kroutit hlavou, ale to je tak jediné, co s tím můžou dělat.

A co inspirace ze zahraničí?

Když se podíváme za hranice, zjistíme, že kapr rozhodně není univerzálním symbolem Vánoc. Na Slovensku je tradičním pokrmem zmíněná kapustnica, tedy vydatná zelňačka s klobásou a houbami. Často se podává jako hlavní chod, někde doplněná rybou nebo bezmasým jídlem, jinde úplně samostatně.

V německy mluvících zemích se na Štědrý den běžně jí vinná klobása, kachna nebo husa. Vánoční menu je tam zpravidla méně postní a více masité. V Rakousku nebo Německu tak na stole najdete spíš pečené maso s přílohou než smaženou rybu.

A z filmů a seriálů víme, že v anglicky mluvících zemích jsou Vánoce neodmyslitelně spojené s velkou drůbeží – nejčastěji s krocanem pečeným vcelku, s nádivkou a bohatými přílohami.

Richard Semik / Shutterstock.com

Kupi radí: Opečte si vinnou klobásu, krásně vypadá

Jestli něco můžeme doporučit, tak vinnou klobásu. Vídáte ji v regálech supermarketů, ale nikdy jste si ji nekoupili? Tak ji zkuste.

Jedná se o jemnou uzeninu nejčastěji z vepřového masa, ochucenou kořením a vínem. Na Štědrý den se tradičně stáčí do spirály, napichuje na špejli a opéká na pánvi dozlatova a na talíři pak vypadá opravdu efektně. Chuťově je velmi jemná a skvěle se hodí k vařeným bramborám. K tomu hořčici nebo křen… Mňam!

Ať zvolíte na štědrovečerní večeři cokoliv, Kupi vám přeje dobrou chuť!

Zdroje: Kupi.cz