Malinové včelí úly patří k těm receptům, u kterých se mi každý rok rozzáří oči už jen při pomyšlení na jejich vůni. Mají neuvěřitelně jemnou strukturu, svěží ovocnou chuť a ten okamžik, kdy se rozpadnou na jazyku, je něco, co člověk zažívá jen u opravdu poctivého domácího cukroví. Když jsem je před pár lety testovala poprvé, netušila jsem, že se okamžitě stanou rodinnou tradicí. A pevně věřím, že pokud se u vás doma ještě neusadily, letošní Vánoce to změní.
Malinové úly nepatří mezi klasiky jako vosí hnízda nebo linecké, přesto si během pár posledních let našly pevné místo v českých domácnostech. Je to jeden z mála receptů, kde se krásně propojí nostalgická podoba tradičního cukroví se svěžím moderním chuťovým twistem.
Mrazem sušené maliny vykouzlí intenzivní barvu i chuť bez jakýchkoli umělých přísad. A já mám upřímně radost pokaždé, když vidím, jak se lidé nebojí experimentovat a přivádějí do vánočních krabic trochu odvahy a kreativity. Tyhle úly jsou přesně ten typ cukroví, u kterého člověk ví, že ho nepeče jen pro efekt, ale pro ten příjemný okamžik u stolu, kdy se všichni zastaví a ochutnají něco opravdu výjimečného.
Mrazem sušené maliny jsou fascinující surovina. Udrží si barvu i chuť čerstvého ovoce, ale mají lehkost, která se v cukrařině používá čím dál častěji. Výborně obarví těsto, nezředí ho a dodají mu výraz, který byste z obyčejného džemu nikdy nedostali. A když se spojí s máslovým krémem, vznikne náplň, která má hladkost i lehkou pikantnost.
Maliny navíc patří k plodům s nejvyšším obsahem přírodních aromatických látek, takže i malá dávka dokáže proměnit jednoduché těsto v něco, co si zapamatujete. Když se k tomu přidá šťáva a kůra z pomeranče, dostanete chuť, která je doslova esencí zimy.
P Maxwell Photography / Shutterstock.com
Malinové včelí úly – recept
- Počet porcí: Přibližně 25 kusů
- Délka přípravy: Asi 45 minut plus čas na odležení
Ingredience
Na těsto:
- 120 g dětských piškotů
- 150 g moučkového cukru
- 90 g velmi povoleného másla
- 3 lžíce mléka
- 30 g malin sušených mrazem
- trocha moučkového cukru na vysypání formičky
Na náplň:
- 70 g velmi povoleného másla
- 140 g malinového džemu
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- půl lžičky pomerančové kůry
- cca 25 piškotů na dokončení
Postup přípravy
- Dětské piškoty rozmixujte na jemný prášek a nasypte je do mísy. Přidejte moučkový cukr a promíchejte, aby se obě suché složky rovnoměrně spojily.
- Maliny sušené mrazem rozmixujte rovněž na velmi jemný prášek. Prosejte je přes sítko k piškotům a cukru. Sítko zachytí zrníčka, která by v úlcích křupala.
- Do mísy přidejte povolené máslo a mléko. Vypracujte hladké, vláčné a lehce lepivé těsto. Jestli máte robot, nechte ho pracovat za vás.
- Těsto dejte na deset minut do lednice, aby se zpevnilo a lépe se s ním pracovalo.
- Mezitím si připravte náplň. Máslo vyšlehejte do světlé pěny. Trvá to několik minut, ale vyplatí se to, protože krém bude krásně nadýchaný.
- Malinový džem propasírujte přes sítko do misky. Opět se zbavíte zrníček a získáte dokonale hladkou základní vrstvu.
- K máslu přidejte propasírovaný džem, pomerančovou šťávu i kůru a znovu prošlehejte. Náplň přendejte do zdobicího sáčku a dejte stranou.
- Připravte si formičku na úly. Uzavřenou ji lehce vysypejte moučkovým cukrem, obzvlášť v oblasti spojů. Formičku naplňte těstem a prstem nebo tvořítkem vytvořte dutinku uprostřed. Přebytek těsta odkroutíte pomocí tvořítka.
- Formičku otevřete a opatrně vyjměte vytvarovaný úl. Pokud máte stojánek, odkládejte úlky přímo do něj.
- Každý úlek naplňte připraveným malinovým krémem a uzavřete ho piškotem. Piškot dejte horní stranou dolů, ať úlek drží pěkně tvar.
- Hotové úlky přeneste do lednice. Nechte je alespoň jeden den odpočívat, chuť se krásně propojí a cukroví zjemní.
Včelí úly
Včelí úly patří mezi nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Jemné rumové těsto se rozplývá na jazyku a skvěle se doplňuje s lehkým máslovým krémem. Na výrobu budete potřebovat formičku na včelí úlky a piškoty na jejich zaklopení.
Včelí úly
Tipy pro vylepšení receptu
- Po několika vánočních sezónách jsem zjistila, že těsto se chová nejlépe, když je opravdu jen lehce vychlazené. Pokud ho dáte do lednice na příliš dlouho, začne se drolit.
- Náplň získá nejkrásnější chuť a barvu, když použijete džem s vyšším obsahem ovoce.
- A pokud chcete cukroví posunout ještě o kousek dál, zkuste přidat špetku jemně strouhané pomerančové kůry i do těsta. Vytvoří to nádherně voňavý efekt, který připomíná staré vánoční kuchyně, kde se vařilo s citem a bez spěchu.
- Úly nechte opravdu odležet, jeden den je minimum, dva dny jsou dokonalost.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi