Sůl má v našich kuchyních své nezastupitelné místo. Dokáže účinně konzervovat potraviny a vyladit chuť pokrmu. Jen těžko si dokážeme představit vaření bez soli. Podle WHO bychom neměli konzumovat více než 5–6 g soli denně. Bohužel solíme až dvojnásobně více, než je doporučená denní dávka. To může mít za následek hypertenzi a kardiovaskulární onemocnění. Přinášíme vám seznam potravin, které obsahují nejvíce soli, a tipy výživové poradkyně, jak snížit příjem soli na doporučenou úroveň.
Sůl se skládá ze 40 % sodíku a 60 % chloridu. Sodík je prvek nezbytný pro zdraví a život. „Doporučené množství soli, které bychom měli denně maximálně zkonzumovat, je 5 gramů, což odpovídá jedné čajové lžičce. Od 1. 1. 2017 mají výrobci potravin povinnost uvádět množství soli na obalech,“ uvedla pro redakci Kupi Linda Vrátná, výživová poradkyně.
„Příliš velký příjem soli vede k nadměrnému množství sodíku ve stravě, což přispívá k vyššímu riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění, tedy onemocnění srdce a cév, jako jsou hypertenze (vysoký krevní tlak), cévní mozková příhoda (mrtvice) nebo třeba ateroskleróza (ukládání tuků do stěn cév),“ varuje výživová poradkyně.
Dokonce zvýšený obsah soli ve stravě kojenců už může zakládat dispozici k vývoji hypertenze v pozdějším věku, která může mít za následek rozvoj dalších onemocnění (proto dětem nesolíme jídlo do 1 roku a do 3 let omezujeme sůl na minimum).
Spousta potravin má velmi vysoký obsah soli a často je konzumujeme, aniž bychom si to uvědomovali. Lidé, kteří trpí hypertenzí nebo jinými kardiovaskulárními onemocněními, by navíc tyto potraviny s vysokým obsahem soli měli vyloučit nebo výrazně omezit ve prospěch svého zdraví. „Nejvíce soli obsahují ultrazpracované potraviny neboli hotové výrobky a polotovary,“ informuje Linda Vrátná.
Jak je vidět z výše uvedených informací, potraviny s vysokým obsahem soli jsou vysoce průmyslově zpracované. Čerstvá zelenina, ovoce, čerstvé mléko, ořechy ani nezpracované obiloviny vysoký obsah soli neobsahují. Vyplatí se sestavit jídelníček z čerstvých produktů a vyhnout se těm, které prošly procesem zpracování. Koneckonců i popcorn si můžete vyrobit sami doma a přidat pouze malé množství soli. Místo chipsů nebo krekrů je lepší připravit zeleninové hranolky s jogurtovo-česnekovým dipem.
„Jde o komplex opatření, mezi která patří edukace veřejnosti – naučit se číst etikety na obalech a rozumět jim. Dále určitě omezením konzumace ultrazpracovaných potravin, nahrazením soli bylinkami a kořením. A v neposlední řadě je i namístě spolupráce s nutričními (výživovými) terapeuty a poradci,“ dodává na závěr Linda Vrátná.
Zdroje: Kupi.cz, Linda Vrátná (výživová poradkyně)