Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Není sójovka jako sójovka. Srovnali jsme omáčky z marketů podle počtu kalorií a obsahu soli

Bez sójové omáčky se asijská kuchyně rozhodně neobejde. A vlastně ani ta česká. Černou omáčku s typicky výraznou chutí používáme do „české číny“, na přírodní bifteky, ale také jako dochucovadlo do polévek nebo omáček. Víte, co všechno obsahují sójové omáčky z marketů a kolik mají kalorií?

Přečtěte si také

„Byla jsem přesvědčená, že se smějí mně,“ říká zákaznice o zážitku v salonu. Odbornice: Jsme v centru vlastního strachu

Rozdíl mezi světlou a tmavou sójovkou

V regálech českých supermarketů i dalších obchodů najdete desítky značek sójových omáček. Při průzkumu Kupi jsme se nejčastěji setkali s lahvičkami o objemu zhruba 150 až 200 ml, které stojí od 17 do 120 Kč. To je značný cenový rozdíl a vychází ze složení (viz níže). V přepočtu na litr se pak cena pohybuje od přibližně 110 do 800 Kč.

Pokud je kupujete, tak víte, že základní dělení je na světlé a tmavé sójové omáčky. Světlá sójovka se vyrábí kratší fermentací a má jemnější, ale slanější chuť. Používá se především k ochucování pokrmů během vaření a ve větším množství. Tmavá omáčka naopak kvasí déle, bývá hustší, má temnou karamelovou barvu a je výraznější. Používá se do tmavých omáček a spíše v menším množství.

Kupi

Ty levné obsahují řadu éček

Základní složení kvalitní sójové omáčky je jednoduché – voda, sójové boby, pšenice a sůl. Při tradiční výrobě probíhá dlouhá fermentace, která přirozeně rozvíjí takzvanou chuť umami.

Jenže u levnějších omáček se často místo klasického kvašení používá chemická hydrolýza, tedy proces, který je sice rychlý a levný, ale výsledná chuť se pak musí „vylepšovat“ různými přídavky. Na etiketách levných sójovek tak běžně najdete éčka glutaman sodný (E621), inosinát (E631), guanylát (E627) nebo karamelové barvivo (E150c).

U řady levných omáček jsme narazili také na ocet, víno, škrob, česnekový prášek nebo kvasnicový extrakt. Tyto přísady zintenzivňují chuť a zakrývají nižší kvalitu surovin a urychlený výrobní proces.

Kupi

Japonské sójové omáčky jsou trochu jiné

Zatímco čínské sójovky jsou určeny hlavně na vaření, japonské se používají spíš jako doplněk k hotovým jídlům, napříkladsushi, sashimi nebo k tofu. Typické japonské sójové omáčky jako Kikkoman nebo Yamasa vznikají přirozenou fermentací a mají jemnější chuť, která vynikne i bez dalších přísad. Japonská varianta se liší i poměrem surovin, obsahuje více pšenice, což jí dodává více nasládlý tón.

Kupi

Žebříček sójovek podle počtu kalorií

Do našeho přehledu jsme zařadili nejprodávanější sójové omáčky z českých marketů a doplnili jsme jej o několik produktů z vietnamských potravin. Seznam nevyjadřuje, které sójové omáčky jsou nejlepší nebo nejchutnější, pouze je seřazuje podle kalorií.

  • Golden Boat Dark Soy Sauce – 199 kcal, 13,6 g soli
  • Pearl River Bridge Soy Sauce Dark – 150 kcal, 21,8 g soli
  • Kikkoman Soy Sauce sladká – 142 kcal, 15,5 g soli
  • Vitana sójová omáčka sladká – 130 kcal, 11,8 g soli
  • Yamasa Soy Sauce – 84 kcal, 17 g soli
  • Kikkoman sójová omáčka se sníženým obsahem soli – 89 kcal, 9,2 g soli
  • Kikkoman sójová omáčka – 77 kcal, 16,9 g soli
  • Vitana sójová omáčka tradiční – 72 kcal, 19,2 g soli
  • Kinzan Soy Sauce – 68 kcal, 12,8 g soli
  • Vifon Soy Sauce Dark – 66 kcal, 16,7 g soli
  • Tesco Soy Sauce – 63 kcal, 19,5 g soli
  • Kucharek sójová omáčka – 55 kcal, 13,2 g soli
  • Pearl River Bridge Light – 50 kcal, 18 g soli
  • Golden Boat Light – 47 kcal, 19 g soli
  • K-Classic sójová omáčka – 44 kcal, 18,8 g soli
  • Chin-Su s česnekem a chilli – 33 kcal, 11,5 g soli
  • Vifon Soy Sauce – 32 kcal, 17,7 g soli

Nejvíc kalorií z průzkumu Kupi měla omáčka Golden Boat Dark Soy Sauce (199 kcal/100 ml), zatímco na opačném konci žebříčku stojí Vifon Soy Sauce (32 kcal/100 ml). Rekordmankou v obsahu soli je Pearl River Bridge Dark (21,8 g/100 ml), jejíž jediná lžička může obsahovat přes 1,3 gramu soli.

Kupi

Kupi radí: Kupujte ty dražší a kvalitnější

Naše rada vychází z informací výše. U sójových omáček platí jednoduché pravidlo, a to, že méně je více. Vyšší cena obvykle znamená méně surovin, ale s vysokou kvalitou, kvalitní fermentací a minimem přidaných látek.

Nápadně levné omáčky s dlouhým seznamem éček sice potravinu obarví a osolí, ale chuťově se s autentickými sójovkami nedají srovnat. Pokud si tedy chcete koupit sójovou omáčku, která jídlo opravdu dochutí, a ne jen přesolí, sáhněte po dražších výrobcích. Nebo schválně obětujte těch cca 20 Kč a udělejte si malý chuťový test „levná sójovka vs. normální“ a uvidíte, že rozdíl je naprosto jednoznačný.

Zdroje: Kupi.cz, etikety omáček, WebMD, Healthline