Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Souhlasíte? 10 nejlepších českých polévek podle turistů

JeniFoto / Shutterstock.com

Klasická česká bramboračka nebo hovězí vývar s knedlíčky neurazí asi nikoho. Ale myslíte, že to tyto polévky dotáhly až na pomyslnou „bednu“? Nebo je předběhly jiné? Recenzní portál TasteAtlas pravidelně aktualizuje žebříček českých polévek podle turistů a zatím je stav následující.

Přečtěte si také

Myši v domácnosti: Praktické rady odborníků i zkušenosti lidí, kteří se myší doma skutečně zbavili

Víte, proč se jedí polévky?

Ačkoliv se od toho v mnoha domácnostech upouští, tak polévka patří k tradičnímu českému obědu skoro stejně neodmyslitelně jako pivo k mastné večeři.

Podle tradice má zahřát žaludek, připravit tělo na hlavní chod a dodat nám energii. Možná znáte rčení „polévka grunt, maso špunt“. Zároveň pomáhá využít suroviny do posledního kousku, což bylo v minulosti pro české hospodyňky velmi důležité.

Dnes už polévku často bereme jako něco nezajímavého, ale pro turisty je to symbol české kuchyně. Rádi ochutnávají husté, syté a poctivé polévky plné zeleniny, masa nebo hub. Jste zvědaví, jaké polévky ohodnotili na portálu TasteAtlas.com nejlépe?

V první desítce čočkovka, gulášovka i bramboračka

Desátou příčku obsadila čočková polévka, klasika, která se tradičně vaří na Nový rok pro štěstí a hojnost. Turisté oceňují její vydatnost i to, že se dá obměnit přidáním klobásy nebo slaniny.

Na devátém místě skončila gulášovka, tedy hustá, výrazně kořeněná polévka s kousky nejčastěji hovězího masa a brambor. Připomíná guláš, ale v tekutější podobě a je ideální v zimě na zahřátí. Osmé místo patří cibulačce a sedmé zelňačce.

O kousek výš, na šestém místě, se drží naše oblíbená bramboračka. Původně „polévka chudých“ z brambor a zeleniny se postupně stala velmi oblíbenou. V tradiční verzi nechybí houby, majoránka a česnek.

Natkinzu / Shutterstock.com

Těsně bez medailí rajská nebo kulajda

Pátá příčka patří rajské polévce. Ačkoli je v zahraničí známější jako omáčka, turistům evidentně chutná i v podobě jemně sladkokyselé polévky, často s rýží nebo těstovinami.

Na čtvrtém místě se drží staročeská kulajda, typicky jihočeská specialita. Krémová polévka z hub, brambor, kopru a smetany se podává s vejcem a někdy i s octem pro lehce nakyslou chuť. TasteAtlas správně připomíná, že skoro každá hospodyňka ji má trochu jinou.

NatalyaBond / Shutterstock.com

O vítězi mají turisté jasno

A jdeme na medailové pozice. Bronz bere houbová polévka, tedy vydatný, voňavý a krémový pokrm z českých hub. Turisté oceňují právě jejich čerstvost a autentičnost polévky.

Stříbro získala hrachová polévka, známá také jako hrachovka. Hustá, lehce krémová, se špetkou majoránky a často se smaženým chlebem nebo kouskem uzeného – není se čemu divit. Jednoduché jídlo, které zahřeje i zasytí.

A první pozici si drží jednoznačně poctivá česká česnečka! Podle TasteAtlasu je považována nejen za symbol české kuchyně, ale i za nejlepší výborný domácí lék na nachlazení nebo kocovinu. Základem poctivé česnečky je samozřejmě česnek, brambory, vývar a koření a nahoře nesmí chybět krutony a sýr.

NoirChocolate / Shutterstock.com

Kupi radí: Vítěze vylepšete slaninou a domácími krutony

Pokud jste dostali chuť na polévku číslo 1, tedy na poctivou česnečku, jen do toho! Jestli ji chcete posunout na další level, zkuste ji ozdobit kousky opečené slaniny a domácími krutony z čerstvého chleba. Krutony stačí nakrájet, zakápnout olejem, dochutit bylinkami a dát na pár minut do trouby.

Ať už ji budete podávat jako rychlý lék na kocovinu, nebo jen tak na chuť, vždycky sklidí úspěch. Chce to jen trochu péče. Ta obyčejná ze školní jídelny by turisty asi moc neoslovila, ale tahle? Jednoznačně ano.

Zdroje: Kupi.cz, TasteAtlas.com, Foodtimeline.org