Jablka patří k nejoblíbenějšímu sezónnímu ovoci u nás. Milujeme jejich šťavnatost a lahodnou chuť. Není divu, že si jich často děláme zásoby i na zimu. Víte, jaké jsou správné podmínky pro skladování jablek, abyste jejich výhod užívali co nejdéle? Máme pro vás trik od zkušeného sadaře, díky kterému vaše jablka zůstanou čerstvá a šťavnatá po celé měsíce.
Jabloně patří mezi nejoblíbenější ovocné stromy, které se vykytují v českých sadech. Jejich plody jsou lahodné, zdravé a obsahují cenné živiny. Dají se jíst syrové nebo z nich připravit spousta lahodných zavařenin a moučníků. Chuť čerstvých jablek si ale můžete vychutnat i v zimních měsících, za předpokladu, že budou správně uskladněna.
„Jablka určená k dlouhodobému uskladnění by měla být především zdravá (čerstvá a pevná), bez jakýchkoli otlaků nebo poškození, které mohou způsobit rychlé zkažení ovoce. Jablka by měla být skladována ve správných podmínkách, zásadní je především teplota mezi 1–4 °C. Ideální je sklep, nevytápěná garáž nebo spíž. Pokud je místnost suchá, umístěte do blízkosti ovoce nádoby s vodou, protože na rozdíl od jiného ovoce je pro jablka vysoká vlhkost ve skladovacím prostoru prospěšná. Díky tomu jsou čerstvá a křápavá až do jara,“ sdělil pro redakci Kupi Karel Němec, zkušený sadař.
Super jsou dřevěné bedny s nosností cca 15 kilogramů. Jablka by měla být uspořádána ve vrstvách a každá vrstva by měla být pokryta slámou nebo novinami. Důležité je kontrolovat pravidelně ovoce a špatné kousky odstranit. „Užitečná může být také dřevitá vlna, do které zabalíte jablka a poté připravené ovoce uložíte do dřevěných beden. Dřevitá vlna odvádí vlhkost a chrání ovoce před případnou hnilobou,“ dodává pan Němec.
Pozor! Bedny, do kterých budete jablka ukládat, musí být čisté. Jablka skladujte nejlépe odděleně od jiného ovoce s kratší trvanlivostí – může to urychlit proces zrání jablek.
Jablečné řezy patří mezi oblíbené klasiky, které potěší každého fanouška sladkostí. Díky rychlé přípravě a svěží chuti jablek jsou ideální volbou k odpolední kávě nebo čaji. Celý proces zabere jen několik minut a výsledkem jsou krásně šťavnaté řezy.
Zkušenost redaktorky: Letos naše rodina byla na samosběru podzimních odrůd jablek v sadech Bílé Podolí. Jablka léta uskladňujeme ve sklepě, který často větráme. Máme plastové bedýnky, které jsou na paletě. Jablka v nich máme naskládány ve vrstvách a dodržujeme mezi nimi dostatek prostoru.
Pro jablíčka do sklepa chodíme často, tudíž rovnou kontrolujeme, zda některá nehnijí, a dáváme je pryč, abychom chránili zbývající ovoce. Pokud jablka nezkonzumujeme dříve, vydrží nám až do jara. Některá z nich jsou sice už scvrklá, ale štrůdl nebo jiný koláč z takových jablíček je naprosto výtečný.
Podle odborníků by se naše místní ovoce, jako jsou jablka, hrušky, švestky, broskve či meruňky, nemělo skladovat v lednici. Pokud ale máte pouze pár jablek a plánujete je brzy sníst, pak je tam můžete zhruba týden ponechat. Nejlepší je umístit jablka do vzduchotěsných sáčků nebo nádob, aby byla chráněna před vlhkostí a vydržela co nejdéle čerstvá. Delší skladování jablek v lednici může ovlivnit jejich texturu i chuť.
Jablečný štrúdl podle Josefa Maršálka je zkrátka vynikající, o tom snad nemůže nikdo pochybovat. Pokud se vám nechce dělat těsto na štrúdl, můžete použít i to listové. Ale za nás doporučujeme udělat si těsto doma. A nezapomeňte ho vytáhnout tak, aby bylo průhledné jako papír.
Jablka (nejlepší k sušení jsou podzimní odrůdy, například Topaz, Rubín či Gala) můžete také usušit a máte lahodnou a zdravou svačinku. Takto konzervované ovoce lze skladovat dlouhou dobu, ale i zde je nezbytné správné skladování. Sušená jablka by měla být umístěna ve vzduchotěsné nádobě, například sklenice, nádoby a sáčky na skladování potravin. Nádoba by neměla být vystavena přímému slunečnímu záření, ideální teplota pro skladování sušených jablek je cca 10–15 °C.
Tyto jednoduché postupy vám pomohou jak ke krátkodobému, tak k dlouhodobému uskladnění jablek. Navíc tím zamezíte plýtvání potravinami a jablka si můžete vychutnávat celé týdny, někdy i měsíce.
Zdroje: Kupi, Karel Němec – sadař, vlastní zkušenosti redaktorky