Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Aby jablka vydržela uskladněná až do zimy, je potřeba zajistit správnou vlhkost a chlad, radí zkušený sadař

travelview / Shutterstock.com

Jablka patří k nejoblíbenějšímu sezónnímu ovoci u nás. Milujeme jejich šťavnatost a lahodnou chuť. Není divu, že si jich často děláme zásoby i na zimu. Víte, jaké jsou správné podmínky pro skladování jablek, abyste jejich výhod užívali co nejdéle? Máme pro vás trik od zkušeného sadaře, díky kterému vaše jablka zůstanou čerstvá a šťavnatá po celé měsíce.

Přečtěte si také

Sezona světýlek začala a ČOI varuje před nebezpečnými světelnými řetězy

Jabloně patří mezi nejoblíbenější ovocné stromy, které se vykytují v českých sadech. Jejich plody jsou lahodné, zdravé a obsahují cenné živiny. Dají se jíst syrové nebo z nich připravit spousta lahodných zavařenin a moučníků. Chuť čerstvých jablek si ale můžete vychutnat i v zimních měsících, za předpokladu, že budou správně uskladněna.

Jak skladovat jablka na zimu?

„Jablka určená k dlouhodobému uskladnění by měla být především zdravá (čerstvá a pevná), bez jakýchkoli otlaků nebo poškození, které mohou způsobit rychlé zkažení ovoce. Jablka by měla být skladována ve správných podmínkách, zásadní je především teplota mezi 1–4 °C. Ideální je sklep, nevytápěná garáž nebo spíž. Pokud je místnost suchá, umístěte do blízkosti ovoce nádoby s vodou, protože na rozdíl od jiného ovoce je pro jablka vysoká vlhkost ve skladovacím prostoru prospěšná. Díky tomu jsou čerstvá a křápavá až do jara,“ sdělil pro redakci Kupi Karel Němec, zkušený sadař.

Super jsou dřevěné bedny s nosností cca 15 kilogramů. Jablka by měla být uspořádána ve vrstvách a každá vrstva by měla být pokryta slámou nebo novinami. Důležité je kontrolovat pravidelně ovoce a špatné kousky odstranit. „Užitečná může být také dřevitá vlna, do které zabalíte jablka a poté připravené ovoce uložíte do dřevěných beden. Dřevitá vlna odvádí vlhkost a chrání ovoce před případnou hnilobou,“ dodává pan Němec.

Pozor! Bedny, do kterých budete jablka ukládat, musí být čisté. Jablka skladujte nejlépe odděleně od jiného ovoce s kratší trvanlivostí – může to urychlit proces zrání jablek.

Šťavnaté jablečné řezy
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Šťavnaté jablečné řezy

Jablečné řezy patří mezi oblíbené klasiky, které potěší každého fanouška sladkostí. Díky rychlé přípravě a svěží chuti jablek jsou ideální volbou k odpolední kávě nebo čaji. Celý proces zabere jen několik minut a výsledkem jsou krásně šťavnaté řezy.

Šťavnaté jablečné řezy

Zkušenost redaktorky: Letos naše rodina byla na samosběru podzimních odrůd jablek v sadech Bílé Podolí. Jablka léta uskladňujeme ve sklepě, který často větráme. Máme plastové bedýnky, které jsou na paletě. Jablka v nich máme naskládány ve vrstvách a dodržujeme mezi nimi dostatek prostoru.

Pro jablíčka do sklepa chodíme často, tudíž rovnou kontrolujeme, zda některá nehnijí, a dáváme je pryč, abychom chránili zbývající ovoce. Pokud jablka nezkonzumujeme dříve, vydrží nám až do jara. Některá z nich jsou sice už scvrklá, ale štrůdl nebo jiný koláč z takových jablíček je naprosto výtečný.

Lze jablka skladovat v lednici?

Podle odborníků by se naše místní ovoce, jako jsou jablka, hrušky, švestky, broskve či meruňky, nemělo skladovat v lednici. Pokud ale máte pouze pár jablek a plánujete je brzy sníst, pak je tam můžete zhruba týden ponechat. Nejlepší je umístit jablka do vzduchotěsných sáčků nebo nádob, aby byla chráněna před vlhkostí a vydržela co nejdéle čerstvá. Delší skladování jablek v lednici může ovlivnit jejich texturu i chuť.

  • TIP redaktorky: Jablka do lednice dáváme výjimečně, ale pro prodloužení čerstvosti jablek vždy každé jablko zabalíme do papíru. Sníží se tím uvolňování ethylenu, což je organická chemická látka, která stimuluje proces zrání ovoce.
Jablečný štrúdl podle Josefa Maršálka
Čas přípravy: 1 hod 30 min Obtížnost: Snadný

Jablečný štrúdl podle Josefa Maršálka

Jablečný štrúdl podle Josefa Maršálka je zkrátka vynikající, o tom snad nemůže nikdo pochybovat. Pokud se vám nechce dělat těsto na štrúdl, můžete použít i to listové. Ale za nás doporučujeme udělat si těsto doma. A nezapomeňte ho vytáhnout tak, aby bylo průhledné jako papír.

Jablečný štrúdl podle Josefa Maršálka

Jak skladovat sušená jablka?

Jablka (nejlepší k sušení jsou podzimní odrůdy, například Topaz, Rubín či Gala) můžete také usušit a máte lahodnou a zdravou svačinku. Takto konzervované ovoce lze skladovat dlouhou dobu, ale i zde je nezbytné správné skladování. Sušená jablka by měla být umístěna ve vzduchotěsné nádobě, například sklenice, nádoby a sáčky na skladování potravin. Nádoba by neměla být vystavena přímému slunečnímu záření, ideální teplota pro skladování sušených jablek je cca 10–15 °C.

Tyto jednoduché postupy vám pomohou jak ke krátkodobému, tak k dlouhodobému uskladnění jablek. Navíc tím zamezíte plýtvání potravinami a jablka si můžete vychutnávat celé týdny, někdy i měsíce.

Zdroje: Kupi, Karel Němec – sadař, vlastní zkušenosti redaktorky