Nápad spojit pizzu a mini dýně není žádná tradiční italská klasika, ale spíš hravý podzimní experiment, který okamžitě dobývá sociální sítě. A není divu. Malé oranžové bochánky vypadají jako ozdobné dýně na Halloween a přitom chutnají jako poctivá pizza z pece. Skvěle se hodí na večírek s přáteli, rodinnou oslavu nebo prostě jen tak, když chcete udělat domácí večer trochu speciální.
Plněné pizza dýně z listového těsta
- Počet porcí: 8 mini dýní
- Délka přípravy: 25 minut
Ingredience
- 1 plát listového těsta
- 4 lžíce pizza omáčky
- 120 g strouhané mozzarelly
- 40 g plátků malého pikantního salámu (např. mini pepperoni)
- 1 lžička sušeného oregana nebo směsi italských bylinek
- 30 g rozpuštěného másla se solí
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nasekané čerstvé petržele
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 stupňů, u horkovzdušné na 180 stupňů.
- Rozložte listové těsto na pracovní plochu a nakrájejte ho na osm čtverců stejné velikosti.
- Doprostřed každého čtverce dejte lžíci pizzové omáčky a rozetřete ji do středu.
- Na omáčku položte trochu strouhané mozzarelly, několik kousků salámu a špetku oregana.
- Rohy těsta spojte směrem k sobě tak, aby vytvořily balíček, a dobře je přitlačte, aby se náplň nedostala ven.
- Každý balíček svažte potravinářským provázkem tak, aby vznikl tvar malé dýně. Uzly neutahujte příliš pevně, těsto musí mít při pečení prostor.
- Připravené dýně přeneste na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby.
- Pečte 10 až 12 minut, dokud těsto nezezlátne.
- Mezitím si v misce smíchejte rozpuštěné máslo, prolisovaný česnek a nasekanou petržel.
- Upečené dýně vyndejte z trouby, odstraňte provázek a ihned potřete česnekovým máslem.
- Podávejte ještě teplé.
Tipy pro vylepšení receptu
- Mně se osvědčilo dělat pizzové dýně trochu menší, protože se pak krásně vejdou na tác a vypadají jako jednohubky.
- Pokud nemáte rádi pikantní salám, zkuste místo něj kousky šunky, restovanou zeleninu (třeba papriku) nebo žampiony. Vždycky ale dejte pozor, aby náplň nebyla příliš mokrá, jinak těsto zvlhne a nebude křupavé.
- Česnekové máslo je kapitola sama pro sebe – když chcete ještě výraznější chuť, přidejte do něj i špetku parmazánu.
- A úplně nejlepší trik je podávat dýně s miskou navíc připravené pizzové omáčky, do které si je každý může namáčet.
Zdroj: Sophia Michalčíková, Kupi.cz