Citronové řezy s grahamovou krustou jsou dezert, který vám udělá náladu i během nejdeštivějšího dne. Spojení sladkokyselé citronové náplně se zlatavou krustou z grahamových sušenek vás přenese na letní piknik v Provence, i když je venku listopad. Jejich příprava je překvapivě snadná, stačí trocha trpělivosti při čekání, než dokonale vychladnou.
Sladká vzpomínka na léto v každém soustu
Citrusové dezerty mají v kuchyni speciální místo. Dodávají energii, osvěží a připomenou teplé dny u moře, ať už je podáváte v létě na zahradní slavnosti, nebo v zimě s hrnkem čaje. Tyto citronové řezy s grahamovou krustou jsou typickým americkým receptem, který se v 60. letech objevil v tamních ženských magazínech jako rychlá varianta lemon pie. A dodnes neztratily kouzlo – právě naopak.
Proč jsou citrony víc než jen vitamín C
Citrony nejsou jen klasickou zásobárnou vitamínu C. Obsahují také flavonoidy, které podle Harvard School of Public Health pomáhají snižovat krevní tlak a mají protizánětlivé účinky. Kromě toho jejich výrazná kyselost perfektně vyvažuje sladkost dezertů, takže i kousíček zákusku působí lehce a svěže. Pokud chcete z citronů vytěžit maximum, používejte vždy bio citrony, jejichž kůra není chemicky ošetřená.
Citronové řezy s grahamovou krustou
- Počet porcí: 12
- Délka přípravy: 7 hodin (včetně chlazení)
Ingredience
- 100 g grahamových sušenek, rozdrcených
- 2 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
- 5 lžic rozpuštěného másla
- 2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
- 4 žloutky
- 2 lžíce nastrouhané citronové kůry
- šťáva ze 3 citronů
Malinový cheesecake do skleničky
Pokud nevíte co s bohatou úrodou malin, připravte si z nich osvěžující malinových cheesecake do skleničky. Zamiluje si jej celá rodina. Je snadný na přípravu a můžete jej připravit i úplně bez cukru. S tímto svěžím dezertem zabodujete v horkých letních dnech i u návštěvy.
Malinový cheesecake do skleničky
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 160 °C a připravte si čtvercovou formu o velikosti 20 × 20 cm. Vyložte ji pečicím papírem tak, aby papír přesahoval přes okraje a řezy šly snadno vyjmout.
- V míse smíchejte rozdrcené grahamové sušenky s cukrem, špetkou soli a rozpuštěným máslem. Směs by měla připomínat mokrý písek.
- Směs vtlačte rovnoměrně do formy a upěchujte ji lžící nebo dnem sklenice, aby krusta dobře držela pohromadě.
- Vložte formu do předehřáté trouby a pečte 10 minut, dokud krusta nezačne zlátnout.
- Mezitím si připravte citronovou náplň. V čisté míse smíchejte slazené kondenzované mléko, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a špetku soli. Míchejte metličkou, dokud směs nebude hladká a krémová.
- Hotovou citronovou směs nalijte na předpečenou krustu a lehce s formou poklepejte o pracovní desku, aby se uvolnily případné vzduchové bubliny.
- Zvyšte teplotu trouby na 175 °C. Pečte 25–30 minut, dokud střed náplně nebude pevný na dotek a teplota uvnitř nedosáhne 63 °C, pokud používáte kuchyňský teploměr.
- Nechte řezy úplně vychladnout na kuchyňské lince a poté je přesuňte do lednice alespoň na 5–7 hodin, ideálně přes noc, aby dokonale ztuhly a šly krájet na úhledné kostky.
- Před podáváním nakrájejte na 12 porcí a můžete je lehce poprášit moučkovým cukrem nebo ozdobit plátkem citronu.
Tipy z redakce pro dokonalé citronové řezy
- Pokud chcete, aby řezy měly jemnou a hedvábnou strukturu, používejte vždy pokojovou teplotu ingrediencí. Když se suroviny spojí rovnoměrně, náplň nepraskne a bude hladká.
- Osobně mám zkušenost, že nejlepší je nechat řezy v lednici přes noc – chuť citronu se krásně rozleží a krusta zůstane křupavá.
- Pokud máte rádi lehce exotický twist, přidejte do směsi trochu strouhaného kokosu nebo limetkové kůry.
- A malý trik na závěr: Pokud chcete krájet řezy na dokonale hladké kostky, otírejte nůž horkým vlhkým hadříkem po každém řezu.
Zdroj: Kupi.cz, Sophia Michalčíková