Římané se údajně v rozvaru z této bylinky koupali před bitvou, Egypťané ji používali při léčení a balzamování a dámy ji ve středověku darovaly rytířům jako symbol síly a odvahy. Teprve později vědci potvrdili, že má reálné antibiotické účinky a další benefity. Víte, o kterou bylinku jde?
Tak už to víte, řeč je o tymiánu. Tato aromatická bylinka původem ze středomořských oblastí, která se rozšířila po celém světě, se používá při vaření, v léčitelství, kosmetice i jako okrasná rostlina. Botanici znají tymián pod názvem Thymus vulgaris a zajímavostí je, že existuje více než 400 různých druhů.
Přezdívku „antibiotikum chudých“ nebo přímo „penicilin chudých“ nedostal jen tak. Řada studií potvrdila, že obsahuje silné bioaktivní látky, jako je thymol a karvakrol, které mají antibakteriální, antimykotické a protizánětlivé účinky. V době, kdy antibiotika ještě neexistovala, se tymián používal při kašli, nachlazení nebo jako léčivo na rány.
Tymián můžete používat doma svépomocí jako prevenci proti celé řadě zdravotních problémů. Jeho zdravotní benefity potvrdili vědci v několika studiích, nejčastěji se hovoří o jeho už zmíněných antibakteriálních a antibiotických účincích.
Jedním z nejjednodušších způsobů, jak využít tymián, je čaj. Ten si připravíte tak, že několik čerstvých snítek nebo lžičku sušené bylinky zalijete horkou vodou a necháte zhruba deset minut louhovat. Ale jak víme, tymián se uplatní i při vaření a pečení jako koření – dochutí pečená masa, luštěninová jídla, zeleninu i omáčky. V kombinaci s dalšími bylinkami tvoří základ „provensálského koření“.
Kromě čerstvé nebo sušené byliny se často používají i tymiánové oleje. Některé jsou vhodné i pro vaření, ale spíš jsou používané díky benefitům pro kosmetické účely nebo aromaterapii. Pár kapek esenciálního tymiánového oleje v difuzéru krásně provoní interiér a zároveň působí povzbudivě na psychiku. V kosmetice se tymiánové výtažky přidávají také do olejů, mastí nebo koupelových solí.
A pozor… Tymián není jen bylinka do kuchyně nebo lékárničky. Mnozí ho vysazují i na zahradě jako půdopokryvnou rostlinu, mezi kameny v chodníčcích a podobně. Díky svému nízkému, plazivému růstu rychle pokryje půdu, krásně kvete a nádherně voní. Navíc přitahuje včely a odpuzuje škůdce, takže má i praktickou funkci.
K užívání všech druhů tymiánu je třeba přistupovat s rozumem. Pokud to přeženete se sílou čaje, může vám to podráždit žaludek, způsobit bolesti hlavy, nebo dokonce pokles krevního tlaku.
Odborníci doporučují nepřekračovat denní dávku 10 gramů sušené byliny. Tymián také není vhodný pro každého, například těhotné a kojící ženy by ho měly raději vynechat, protože by mohl vyvolat děložní stahy nebo ovlivnit hormonální rovnováhu. Ve velkém by ho neměly užívat ani děti, protože jejich organismus reaguje citlivěji.
Důležité je také připomenout, že i když se tymiánu přezdívá „penicilin chudých“, nejde o plnohodnotnou náhradu antibiotik! Při vážnějších zdravotních potížích je vždy namístě kontaktovat lékaře a nespoléhat se jen na bylinky.
Zdroje: Kupi.cz, Health, NCBI, Healthline