Horký čaj není v teplých letních dnech věcí, na kterou máme obvykle chuť. Co ale čaje, které lze zalít studenou vodou? Tzv. Cold brew jsou v poslední době čím dál populárnějším ochuceným osvěžením bez zbytečné nálože cukru. Snadno je připravíte i v kempu nebo před výletem na pláž. Kde „studené“ čaje koupit? Jak si je připravit? A jsou opravdu jiné než klasické sáčky?
Jedná se o metodu přípravy čaje (podobně jako například i kávy), při které se směs dokáže efektivně vylouhovat i ve studené vodě. Doba extrakce je sice o něco delší (u sáčků trvá kolem 20 minut, u klasických sypaných i několik hodin), dochází při ní ale k odlišnému uvolnění chutí. Ovocné čaje tak mohou být například výraznější, u zelených se zase potlačují svíravé a hořké třísloviny a jsou jemnější a sladší.
Výhodou těchto čajů je, že se dají připravovat i na místech bez elektřiny a kuchyně. Jsou proto ideální na dovolené, do kempů, na túry či chalupy. Nebo kdykoliv během dne, kdy máte chuť na ochucený nápoj, ale chcete se vyhýbat slazeným limonádám. V létě proto mohou být skvělým doplňkem pitného režimu. A to jak pro dospělé, tak pro děti.
V první řadě je nutné říct, že vylouhovat ve studené vodě samozřejmě můžete jakýkoliv čaj. Ne s každým ale dosáhnete požadované chuti a koncentrace. Kupované Cold brew směsi jsou proto opravdu trochu odlišné. Jak ve struktuře, tak ve svém balení.
„Směs pro studenou maceraci může být nasekaná jemněji, aby se snáze uvolňovaly chutě. Obvykle se také používají chuťově výraznější ingredience. Z ovoce jsou to třeba citrusy nebo červené ovoce, jako jsou maliny, černý rybíz nebo i květy ibišku, z bylinek určitě máta. I sáčky samotné jsou jiné. Dělají se propustnější a taky se jinak ošetřují, aby nedocházelo k množení bakterií, když není přítomné vymytí horkou vodou,“ přibližuje pro redakci Kupi.cz odbornice Magdaléna Doležalová, která pracuje v čajovně.
Nejjednodušší je sáhnout v obchodech po porcovaných čajích. Cenově začínají na cca 59 korunách za krabičku, jsou tedy o něco dražší než klasické sáčky.
Cold brew čaje najdete jak v supermarketech, tak ve zdravých výživách (včetně větších drogerií a lékáren) nebo na internetu. Díky jejich rostoucí oblibě se nabídka na trhu v poslední době výrazně rozšířila a na své si tak přijdou milovníci osvěžujících ovocných chutí i příznivci méně sladkých bylinkových.
Před nákupy se můžete inspirovat tipy na produkty v naší fotogalerii níže.
Pokud máte porcované, ty snadno zalijete studenou vodou podle návodu na obale, obvykle se dává jeden pytlík nebo pyramidka na 250ml sklenici s louhováním po dobu 15 až 25 minut.
Poměrně snadno si ale Cold brew připravíte i z libovolného sypaného čaje:
Pokud hledáte osvěžení pro horké letní dny, mangový ledový čaj je ideální volbou. Směs čerstvého manga s citronovou šťávou a hnědým cukrem v kombinaci s černým čajem nabídne dokonale vyváženou chuť. Tento rychlý nápoj můžete mít připravený v lednici, abyste se kdykoliv ochladili. Přidejte lístky čerstvé máty a kostky ledu a vychutnejte si tento lahodný, osvěžující nápoj.
Pro dosažení výraznější a hravější chuti můžete sklenici dozdobit čerstvým ovocem, jako jsou jahody, maliny, citrony, limetky či broskve, případně si vyhrát s bylinkami (mátou, bazalkou nebo levandulí).
Doporučujeme také vyzkoušet studený čaj s jemně perlivou vodou nebo tonikem. Vznikne tak zajímavá varianta na styl domácí limonády.
Zdroje: Simply Recipes, Taste of Home, respondentka pro redakci Kupi.cz