Jak dlouho vám v ledničce vydrží čerstvé jídlo? Možná si myslíte, že stačí všechno rychle uklidit a máte vystaráno. Jenže správná teplota v lednici hraje mnohem větší roli, než se zdá. Věděli jste, že většina lidí má ledničku nastavenou špatně? Kolik stupňů je vlastně ideál a co všechno teplotu ovlivňuje? Právě na to jsme se zaměřili. Protože kdo by chtěl vyhazovat zkažené jídlo zbytečně často?
Každý chce, aby mu potraviny, které uchovává v ledničce, vydržely co nejdéle. K tomu je ale potřeba mít ledničku správně nastavenou, respektive teplotu uvnitř, jež je pro udržení čerstvosti klíčová.
Pokud máte dojem, že se vám potraviny příliš rychle kazí a dlouho nevydrží, možná je chyba právě v teplotě uvnitř lednice. Na tuto častou chybu ostatně upozorňuje i studie, v rámci které vědci sledovali průměrnou teplotu až u 10 000 ledniček napříč 16 evropskými zeměmi. Výsledkem je průměrná teplota 6,4 stupňů Celsia, což je vyšší než doporučovaná teplota.
„Optimální teplota pro běžnou chladničku se pohybuje mezi 1 °C a 4 °C. Nad 4 °C se výrazně zvyšuje riziko růstu bakterií, přičemž při teplotě nad 5 °C začíná tzv. ‚nebezpečná zóna‘. Aby se zajistila maximální čerstvost citlivých potravin, jako je maso, mléčné výrobky či hotová jídla, doporučuje se nastavit teplotu na 2–3 °C.
Vzhledem k různým požadavkům na skladování umožňují prémiové modely, jako je například Bosch KFF96PIEP, nastavit rozdílné teploty v jednotlivých zónách, např. hlavní prostor 8 °C, zásuvka na zeleninu 2 °C a zásuvka na maso až –0 °C, což přispívá k lepšímu zachování čerstvosti i flexibility,“ uvádí pro redakci Kupi.cz Jakub Věneček, specialista na spotřebiče z Brand Experience Center.
Vysoká teplota výrazně urychluje kažení potravin. Teplotní rozmezí mezi 5 °C a 60 °C podporuje nejrychlejší růst bakterií, a proto je pro skladování potravin z hygienického hlediska nejméně vhodné.
Není to jen o správném nastavení, ale i dodržování zásad, které pomohou udržet teplotu v lednici ustálenou.
Největšími faktory ovlivňujícími vnitřní teplotu jsou:
Jakub Věneček uvádí, že „některé modely nabízejí funkce SuperCooling a SuperFreezing, které umožňují dočasné snížení teploty. Například po větším nákupu se tím výrazně zkrátí doba potřebná k opětovnému dosažení bezpečné teploty uvnitř spotřebiče a zároveň se ochrání již uložené potraviny.“
Zeptali jsme se odborníka, jak dosáhnout stálé teploty bez nežádoucích výkyvů:
Pro udržení stabilní teploty doporučujeme:
Pokud mrazíte čerstvě připravené pokrmy, nechte je nejprve vychladnout (max. do 1 hodiny při pokojové teplotě, případně pak ještě více vychlaďte v chladničce) a teprve poté vložte do mrazáku. Rychlé zmrazení pomáhá udržet lepší strukturu potravin po rozmrazení a omezuje tvorbu velkých ledových krystalů.
Většina českých domácností má doma mrazák, jehož vnitřní teplotě je také třeba věnovat pozornost. Dnešní modely jsou navíc často vybaveny systémem, který umožňuje samoodmrazování.
„Ideální teplota v mrazáku je –18 °C. Pro skladování masa, ryb nebo většího objemu potravin doporučujeme využít funkci SuperFreezing nebo dočasně nastavit teplotu na –22 °C pro rychlé zmrazení,“ říká Věneček a dodává, že pokud nemáte spotřebič s technologií NoFrost, doporučuje ručně odmrazovat minimálně 1× za 3 měsíce. Modely s NoFrost systémem odmrazují automaticky, a údržba je tak výrazně jednodušší.
Další tipy ohledně péče o potraviny v mrazáku:
Pokud se budete řídit uvedenými zásadami, můžete se těšit nejen z čerstvých a chutných potravin, ale dokonce i ušetříte za energii.
Zdroje: Kupi.cz, Science Direct