Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Rajčata teď zdražila kvůli dovozu i sezóně, ale sladká poznáte i bez etikety

Kupi.cz

Rajčata patří v Česku k naprosto základním potravinám, takže je kupujeme po tunách. Většina Čechů se ani moc nerozmýšlí nad původem keříkových rajčat a malých rajčátek, hlavně že jsou levná. Vydali jsme se na průzkum do českých supermarketů, abychom zjistili ceny a původ rajčat. Jsou nyní předražená?

Přečtěte si také

Nejlepší rychlá večeře: Křupavý toast s avokádovo-tuňákovou náplní a volským okem na vrchu

Aktuální cena keříkových a cherry rajčat

Kilo keříkových (velkých) rajčat stálo na konci dubna v průměru 87,80 Kč, v akci pak 56,70 Kč. Oproti loňskému dubnu jsou dražší o 10 Kč za kilo. Co se týče cherry rajčátek, ta nyní stojí průměrně 139,60 Kč, v akci 89,20 Kč za kilo. Oproti loňsku jsou dražší o 17 Kč. Vanička 250 g stojí v akci průměrně 22,30 Kč. Uvědomujete si při nakupování malých rajčátek, že jsou cca 1,6 krát dražší než ta klasická?

„Nejlevnější bývají rajčata během léta, nejdražší v zimních měsících. Jejich cena zatím zůstává stále vysoko, ale během měsíce května by měla postupně začít zlevňovat,“ predikuje na základě dat z minulých let Monika Kopčilová, analytička Kupi.cz.

Z grafu níže vidíte, že za poslední rok a půl jsou nyní keříková rajčata úplně nejdražší. Vysoké ceny jsme si ověřili i přímo v terénu, navštívili jsme například Tesco, Albert a Kaufland. Například konkrétní rajčata keříková K-Jarmark z Kauflandu nyní stojí v akci 63,90 Kč za kilo, ale v srpnu by měla stát jen cca 43,90 Kč.

Kupi.cz

Původ: Španělsko, Maroko, Holandsko, ale i ČR

Velká keříková rajčata, která běžně nacházíme v českých supermarketech, bývají často domácího původu. Pěstují je čeští farmáři ve sklenících a díky moderním technologiím se tato rajčata daří produkovat téměř celoročně. Česká produkce má tu výhodu, že plody nemusí absolvovat dlouhý transport, což se pozitivně odráží na ceně i chuti.

Oproti tomu malá cherry rajčátka mívají exotičtější původ. Nejčastěji pocházejí ze Španělska, Holandska, Maroka, ale i z Turecka nebo Itálie. Právě tyto země jsme nejčastěji četli na etiketách při našem supermarketovém průzkumu.

„Nejčastěji se prodávají v balení po 250 g. V říjnu byla průměrná akční cena za takové balení 18,70 Kč, nyní 22,30 Kč,“ říká Kopčilová.

Oblasti, ze kterých pocházejí, mají příznivé klima s delším slunečním svitem, což umožňuje efektivní pěstování ve velkém měřítku, často i pod širým nebem, ne ve skleníku. Cherry rajčata se do Česka dovážejí celoročně především z ekonomických důvodů – jejich pěstování v ČR by bylo mnohem dražší.

Cherry, oválná, koktejlová, soudková…

Rajčata mají v českých supermarketech nepřeberné množství podob i názvů. Nejde jen o marketing – různé typy rajčat se liší chutí, velikostí i využitím v kuchyni.

Pod těmito názvy se prodávají v marketech v ČR:

  • Keříková – klasická velká rajčata rostoucí v trsech, ideální na krájení nebo do sendvičů.
  • Masitá – velká a hutná rajčata s masitou strukturou, ideální na omáčky nebo domácí kečup.
  • Cherry (třešňová) – drobná, kulatá rajčátka s výrazně sladkou chutí, skvělá do salátů nebo jen tak na zobání.
  • Mini – ještě menší než cherry rajčata, ale někdy se může jednat jen o jiný název.
  • Koktejlová – lehce větší než cherry, ale opět mohou být téměř identická.
  • Oválná – podlouhlého tvaru, pevnější slupka, výborná na pečení nebo do omáček.
  • Soudková – větší oválný tvar připomínající malý sud, často s hutnější dužinou.
Kupi.cz

Nejpoužívanější odrůdy rajčat v marketech

Na etiketách rajčat v supermarketech jsme při našem průzkumu našli i konkrétní název odrůdy, což může napovědět více o chuti, struktuře i vhodném použití.

Narazili jsme například na odrůdy Camambú, Saluoso, Siranzo, Mini Roma, Sweetelle nebo Rosa, které se liší tvarem, sladkostí i intenzitou aroma. Vedle těchto běžně prodávaných komerčních kultivarů existují i vyhlášené odrůdy jako například San Marzano, což je podle kuchařů jedna z nejlepších odrůd na světě. Díky své hutné dužině a nízkému obsahu vody jsou ideální pro výrobu autentické italské omáčky.

Ale tyto špičkové odrůdy jsou vzácnější a v běžném supermarketu na ně narazíme jen výjimečně, často jsou spíš ve specializovaných obchodech nebo na farmářských trzích.

Tip Kupi, jak poznat chuťově dobré rajče

Dobré rajče poznáte na první pohled podle syté červené barvy. Nemělo by být nazelenalé (to se u nejlevnějších rajčátek bohužel děje) nebo mít zelené skvrny kolem stopky. Nesmí jevit ani známky přezrálosti, jako jsou měkká místa nebo praskliny. Povrch by měl být hezky vypnutý, lesklý a bez vrásek.

Na dotek by rajče mělo být pevné, ale ne tvrdé jako kámen. Měkkost může značit přezrálost, zatímco příliš tvrdé plody bývají sklizené předčasně a nedozrály přirozeně. Pokud je rajče prodávané se stonkem, věnujte pozornost i jemu – čerstvá zelená stopka bývá známkou čerstvosti a krátké doby od sklizně.

Zdroje: Kupi.cz