Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Tyhle kávy teď letí! Jak si připravit Red Velvet cappuccino nebo pistáciové „dubajské“ latte?

Yuliya Loginova / Shutterstock.com

Milujete kávové trendy a rádi zkoušíte oblíbený nápoj stokrát jinak? Pak by vám neměly uniknout ani nejnovější (virální) hity. Pochutnají si na nich milovníci teplých mléčných káv i vychlazených alternativ. Jak si připravit Red Velvet latte s červenou řepou, espresso s kokosovou vodou nebo pistáciovou „dubajskou“ kávu?

Přečtěte si také

Ajran: Kebab zapijte tradičním nápojem z Blízkého východu. Je nabitý probiotiky a pomáhá s trávením

Red Velvet cappuccino

Sametový, červeno-bílý dort Red Velvet je skvělým důkazem, že červená řepa může obměkčit i její zaryté odpůrce. A stejně lahodně funguje spojení s mlékem a kávou, které se ikonickým dezertem inspirovalo.

Recept

Na jednu porci budete potřebovat:

  • 1–2 lžičky prášku ze sušené červené řepy (koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu), případně 15 ml šťávy či pyré z červené řepy (100%),
  • pro přípravu cappuccina 150 ml mléka, pro latte 200 ml,
  • espresso nebo silnější filtr (cca 50 ml).

Postup:

  1. Uvařte kávu.
  2. Mezitím zahřejte mléko. Pokud používáte šťávu z řepy, přidejte ji do teplého mléka ještě před šleháním. V této chvíli můžete přidat i trochu medu nebo jiného sladidla, špetku kakaa, případně vanilkového extraktu. Prášek z řepy přidejte až v průběhu šlehání.
  3. Mléko s ostatními surovinami vyšlehejte (pomocí ručního šlehače nebo napěňovače).
  4. Do šálku nebo vyšší sklenice nalijte kávu a poté přidejte hotové růžové mléko.
  5. Pro ozdobení posypte skořicí, řepovým práškem nebo trochou nastrouhané bílé čokolády.
Tati Liberta / Shutterstock.com

Espresso s kokosovou vodou

Oblíbili jste si osvěžující espresso s tonikem? Nebo vás naopak tato studená varianta už nudí? Pak vás možná zaujme aktuální hit. Místo limonády se letos do kávy lije vychlazená kokosová voda. Kombinace je stejně osvěžující a lahodná, navíc zaujme příjemně nasládlou chutí, která je jemnější a čerstvější než u hutného kokosového mléka.

Recept

  1. Připravte si espresso nebo silnější filtr (cca 60 ml).
  2. Kávu nalijte do větší sklenice, zalijte 250 až 300 ml vychlazené kokosové vody a přidejte pár kostek ledu.

Něco navíc: Kokosová voda je výborným hydratačním nápojem. Obsahuje spoustu elektrolytů, minerálů a antioxidantů. Ve spojení s kávou je ideálním zdrojem energie po fyzicky náročných aktivitách, v horkých jarních a letních dnech nebo kdykoliv potřebujete nakopnout a osvěžit, ale nemáte chuť na horký šálek.

Kde koupit kokosovou vodu?

K dostání bývá v drogeriích, ve zdravých výživách a prodejnách s fitness doplňky i v některých větších supermarketech (včetně online) a hypermarketech. Na rozdíl od bílého a hutného kokosového mléka či smetany se neprodává v plechovkách, ale v lahvích nebo v nápojových kartonech.

Hledejte například značky Pfanner, HealthyCo, Goya, Aqua Verde, Wild & Coco, dmBio a během tematických letákových týdnů některých řetězců také značky Vitasia nebo K-Asia.

Fecundap stock / Shutterstock.com

Pistáciové latte ve stylu dubajské čokolády

V poslední době „dubajského šílenství“ nesmí na seznamu trendy kávových nápojů chybět ani sladká pistáciová varianta. Připravit ji lze na studený i teplý způsob, ingredience jsou v tomto případě stejné.

Budete potřebovat: šálek espressa či filtrované kávy, mléko (ideálně plnotučné) nebo rostlinnou alternativu, pistáciové máslo a pistáciový sirup (klidně jen jedno z toho) a čokoládový topping.

Recept

  • 1 lžíci pistáciového másla nebo lžičku sirupu vyšlehejte spolu s vychlazeným nebo ohřátým mlékem (cca 200 ml).
  • Do prázdné sklenice nalijte trochu čokoládového a pistáciového sirupu (pro efekt jako z kavárny jej můžete nanést dokola na stěny), zalijte mlékem a nakonec přilijte uvařenou kávu.
  • Dozdobte čokoládou. Studenou variantu podávejte s ledem.

Tip k přípravě: Pokud by se vám zdál recept příliš sladký, pak použijte pouze čisté mléko a pistáciový sirup nebo krém dejte v přiměřeném množství jen na dno/stěny sklenice. Můžete vynechat i čokoládový topping a nápoj například dozdobit hoblinkami vysokoprocentní hořké čokolády nebo drcenými pistáciemi.

Zdroje: Kupi.cz