Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Voda, čerstvost i teplota: Největší chyby při přípravě kávy, které vám kazí její chuť

hella.ka / Shutterstock.com

Mnoho lidí říká, že doma si nikdy nemůžete udělat tak dobrou kávu jako třeba v kavárně. Říkají to pravděpodobně proto, že to neumí. Pokud jste opravdovými milovníky kávy a toužíte po dokonalé domácí verzi, ujistěte se, že neděláte při přípravě něco špatně.

Přečtěte si také

Můžete sníst prošlý jogurt? Lidé si stále pletou data minimální trvanlivosti a spotřeby

Káva je oblíbenou komoditou

Na světě existují miliony lidí, kteří doslova zbožňují kávu a neumí si bez ní představit život. Také je mezi námi hodně těch, kterým zlepšuje náladu a dělá den hezčí. Lidé jsou za ni ochotni utratit spoustu peněz a nebudeme si nic nalhávat, za kvalitní dobrou kávu dnes zaplatíte v kavárnách a dalších zařízeních nemalé peníze. Ročně to pak může vyjít na pořádně vysokou sumu.

Káva připravovaná doma není tak dobrá?

I z finančních důvodů si lidé dopřávají kávu zejména doma a venku si ji kupují jen občas, takzvaně za odměnu. Jenže většina říká, že doma připravená káva rozhodně nemá na tu z kaváren, kde mají profesionální kávovary. Pokud se ji ale naučíte dělat správně, můžete si i doma udělat opravdu bezkonkurenční šálek kávy, což potvrzuje i Danylo Bykov z Gourmet Káva: „Ano, při správném postupu to možné je. Doma máte kontrolu nad výběrem kávy, mletím i přípravou. Klíčem je kvalitní surovina a vhodné nástroje. Výsledkem může být stejně skvělá, nebo i lepší káva než z kavárny.“

Roli hraje voda, čerstvost i teplota

Abyste dosáhli skvělé kávy i doma, musíte dodržet hned několik důležitých zásad:

  1. Používejte čerstvě pražená zrna.
  2. Melte zrna těsně před přípravou kávy.
  3. Dodržujte správný poměr kávy a vody.
  4. Používejte filtrovanou vodu.
  5. Dokonalého výsledku dosáhnete měřením hmotnosti kávy i teploty vody.
  6. Věnujte přípravě zvýšenou pozornost a dejte si na čas.
New Africa / Shutterstock.com

Chybou bývá nekvalitní voda i špatná teplota vody

Chyb, kterých se můžete při přípravě kávy dopouštět, je mnoho. Někdy si je ani nemusíte uvědomit. Zamysleli jste se například někdy nad tím, že háček může být ve vodě, kterou používáte? Nebo že vám nemusí chutnat káva v kapslích? Danylo Bykov pro redakci Kupi.cz říká, že chybou bývá „používání staré nebo nekvalitní kávy, špatně zvolený stupeň mletí a vařící voda. Také příliš odhadovaný poměr kávy a vody bez vážení. Často se zapomíná na kvalitu vody – ta je zásadní. A kapsle či instantní káva nenahradí kvalitní zrno“.

Tipy od odborníka pro opravdu dobrou kávu

Možná už jste zkusili všechno a nenapadá vás, kde by mohl být zakopaný pes. Proto přidáváme ještě další užitečné tipy, které by vám mohly pomoci:

  • Kupujte výběrovou zrnkovou kávu a melte ji doma.
  • Vyzkoušejte alternativní metody jako V60 nebo Aeropress.
  • Vždy používejte čistou vodu a měřte poměr i teplotu.
  • Nebojte se zkoušet – experimentování je klíčem ke skvělému šálku.

Pozornost věnujte i čerstvosti a způsobu skladování

Velmi důležité je to, jak stará káva je a jak ji doma uchováváte. Je káva v původním balení, ve skle, nebo v plastu? A kolik stupňů má místo, kde ji máte uloženou?

„Nejlépe funguje čerstvě pražená zrnková káva skladovaná ve vzduchotěsných obalech. Vyhýbejte se světlu, vlhku a mrazu. Kapsle a instantní káva jsou praktické, ale chuťově omezené. Sledujte datum pražení, ne jen spotřeby,“ zakončuje Danylo Bykov z Gourmet Káva.

Zdroj: Kupi.cz, Danylo Bykov