Jak obstály vepřové šunky z českých obchodů v testu kvality? Akademie kvality prověřila deset vzorků a zjistila, jestli výrobci opravdu dávají do šunek tolik masa a soli, kolik slibují na obalech. Podívejte se na výsledky, které vám usnadní výběr při příštím nákupu kvalitních uzenin.
Do testu bylo zařazeno celkem deset vzorků vepřové šunky nejvyšší jakosti, tedy celosvalových výrobků s minimálně 16% podílem čisté svalové bílkoviny. Dva vzorky pocházely ze zahraničí. Hodnocení probíhalo na několika úrovních, známkovalo se jako ve škole.
Senzorického testování a ochutnávání se ujal odborný panel v prostorách Potravinářské komory ČR. Kontrolu složení výrobků a laboratorní testy pak zajistila akreditovaná laboratoř Eurofins Food & Feed Testing Czech Republic, s. r. o. U jednotlivých vzorků sledovala výživové hodnoty, obsah masa a čistých svalových bílkovin i množství soli a přidaných fosfátů.
Dobrou zprávou je, že všechny testované šunky normy kvality a jejich složení víceméně odpovídá hodnotám na obale. Spousta výrobků skončila se známkou „jedna mínus“. Nejhorší udělená byla 2,4.
Co se fosfátů týče, jejich maximální povolené množství je 0,5 g/100 g. Žádná z šunek tento limit nepřekročila. Nejvíce jich laboratoř ze všech testovaných vzorků překvapivě našla v dětské šunce Amálka MP Krásno (0,3 g). Nejméně v šunce Prantl (necelých 0,1 g).
Pokud při výběru uzeniny hledíte na podíl masa, pak jsou šunky výběrové kvality tou nejlepší volbou. Jak nicméně ukázaly výsledky laboratorních testů, ne vždy uvedené množství sedí. Ačkoliv jsou takové odchylky stále v toleranci, a tedy neměly na celkové hodnocení výrazný vliv, u některých výrobků se lišily až o 8 procentních bodů.
Například značky šunky Chodura, LE & CO, Kostelecké uzeniny a Váhala slibují na obale obsah masa nad devadesát procent (až 93 %), kontrola ale naměřila hodnoty kolem 86 %. O něco méně masa měla namísto 95 % i šunka MÚÚÚ Hodně masa málo soli (zjištěno necelých 89 %).
Jak dopadly jednotlivé vzorky? Podívejte se na stručný přehled, který jsme pro vás v redakci Kupi.cz sestavili na základě podrobnějšího hodnocení uvedeného ve fotogalerii výše. Pořadí uvádíme od nejlépe hodnocené šunky po nejhůře.
Krakus Szynka exsportowa wieprozwa 87% (celková známka 2,4) – nejslabší vzorek s nejvyšším obsahem soli i nejhorším senzorickým hodnocením s netypickou, slanou i mírně nasládlou a nakyslou chutí a vůní.
Co výsledky testu říkají o nabídce uzenin nejvyšší kvality na trhu? Jak jsme již zmínili, u většiny hodnocených šunek byl obsah soli v souladu s deklarovanými hodnotami, stejně tak podíl masa a čisté svalové bílkoviny vyhovoval stanoveným normám (včetně případných odchylek).
„Všechny testované šunky nejvyšší jakosti splnily požadavky na kvalitu a většina z nich odpovídá deklarovaným hodnotám v rámci stanovených tolerancí. Rozdíly mezi výrobky jsou spíše kosmetického rázu a týkají se zejména senzorických vlastností. Celkově lze konstatovat, že všechny hodnocené šunky jsou kvalitní a jejich výběr závisí na preferenci spotřebitelů. Jsme potěšeni, že se potvrdila naše očekávání na deklarovanou kvalitu,“ uvedla za Akademii kvality pro redakci Kupi.cz Andrea Vaníčková z oddělení marketingu značek kvality SZIF.
To, co si zákazníci mohou ohlídat přímo v obchodech, je například množství soli. To najdete uvedené ve složení nebo v tabulce výživových údajů. Mějte na paměti, že hodnoty kolem 2,5 g soli na 100 g výrobku již patří k vyšším.
Zdroje: Akademie kvality, Bezpečnost potravin, Kupi.cz