Mastné vlasy trápí mnoho lidí, a i přesto, že se tomuto problému snaží čelit různými způsoby, nedaří se jim to. Důvod může být naprosto banální, a tím je nečištěný anebo zanešený hřeben. Koledujete si s ním i o zdravotní potíže.
Dnes jsme díky velkému množství kosmetických produktů na trhu zvyklí používat i dost přípravků na své vlasy. Jen málokdo používá pouze šampon a kondicionér. Zejména ženy s dlouhými i krátkými vlasy do své péče přidávají tužidla, gely, laky, olejíčky nebo masky. To vše v kombinaci s těsnými culíky a drdoly ve vlasech zůstává, a pokud si daná osoba nemyje vlasy každý den (což by ani neměla), dostávají se všechny produkty i na hřeben, respektive do zubů či štětin hřebenu.
Produkty ve spojení s prachem a vlasy vytvářejí nevzhledné chuchvalce a navíc se v nich šíří bakterie, které následně můžete dostat do vlasů, a o ty zejména na čerstvě umytých vlasech jistě nestojíte. „Pokud se hřeben pravidelně nečistí, mohou se na něm hromadit stylingové produkty, mastnota, prach a odumřelé buňky. To může vést k šíření bakterií a plísní,“ potvrzuje pro redakci Kupi.cz vlasová specialistka Kateřina Hamplová z kadeřnictví Klier.
Pokud vás trápí mastné vlasy, lupy nebo jiné vlasové problémy, může být na vině právě hřeben, což si mnoho lidí neuvědomuje. „Ano, nečištěný hřeben může roznášet mastnotu z vlasů zpět na čerstvě umyté vlasy,“ říká vlasová specialistka. Mnoho lidí pouze prsty vyndá vlasy, které vidí na první pohled, a dál se o hřeben nestará, ale to je velká chyba. Nemůžete čekat krásné vlasy, když nemáte v čistém stavu pomůcky, které na ně používáte.
První možností, kterou můžete použít, je voda. Tou ale dostanete z hřebenu pouze lehké zanesení a znečištění. „Voda pomůže s lehkým čištěním, ale pokud je na hřebenu nahromaděná mastnota a zbytky produktů, bude zapotřebí k mytí například jemný šampon s vodou, jedlá soda nebo ocet,“ radí Hamplová. Při vytváření mycího roztoku vždy míchejte v poměru 1 : 2 (šampon / jedlá soda / ocet : voda). Pokud zvolíte vodu s octem, přidanou hodnotou bude i dezinfekční účinek, což je žádoucí.
Ideálně do roztoku ponořte hřebeny alespoň na 10–15 minut a nechte působit, aby měly nečistoty čas se uvolnit. Kartáče i hřebeny nechte uschnout v pokojové teplotě a nikdy je nedávejte na topení.
Roztok už máme, ale možná vás napadá otázka, jakým způsobem hřebeny čistit nebo co k čištění použít. Je možné použít to, co najdete doma, ale pokud chcete zainvestovat a ušetřit si čas, existují i speciální čističe. „Můžete využít například starý zubní kartáček. Lze zakoupit i speciální nástroje na čištění hřebenů a kartáčů,“ dodává Kateřina Hamplová. Někteří lidé k čištění používají hřeben s velmi tenkými zuby (takzvaný všiváček), ale ten se nedoporučuje používat pro čištění kartáčů se štětinami, které mají na konci jakousi plastovou kuličku, můžete je totiž nechtěně odstranit a způsobit si bolestivé česání vlasů.
Jako všechno, i hřeben má svou omezenou dobu používání. Zeptali jsme se vlasové specialistky, kdy už nemá cenu hřeben čistit a měl by putovat rovnou do koše: „Pokud je hřeben plastový a začíná se lámat nebo má ostré hrany, je dobré ho vyměnit. Obecně se doporučuje měnit hřeben každých několik let, pokud je v dobrém stavu a je pravidelně čištěn. Záleží na četnosti a způsobu použití.“
Pokud budete mít jeden hřeben, samozřejmě to může stačit, ale počítejte s tím, že se rychle opotřebuje a bude vyžadovat častější a důkladnější čištění. O dalším kousku uvažujte zejména ve chvíli, kdy používáte stylingové produkty:
„Počet hřebenů záleží na typu vlasů a osobních preferencích. Obvykle je dobré mít alespoň jeden kvalitní hřeben nebo kartáč na běžné rozčesávání, a pokud používáte stylingové produkty, může se hodit další speciální hřeben na úpravu účesu,“ zakončuje Kateřina Hamplová, vlasová specialistka z kadeřnictví Klier.
Zdroje: Kupi.cz, Kateřina Hamplová