Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nadýchaný a krémový: Karamelový větrník na plech zvládne i naprostý začátečník v kuchyni

Kupi.cz

Hledáte dokonalý dezert pro každou příležitost? Vyzkoušejte větrník na plechu! Je v něm vše jako v klasickém větrníku. Tuto netradiční variantu zvládne připravit úplně každý a zaručujeme vám, že s ní zabodujete u rodiny a každé návštěvy. Pojďte si ho upéct s námi!

Přečtěte si také

„Malý chlapec neměl na kytku pro maminku, tak jsem ho zachránila,“ zákaznice popisuje zážitek, na který se nezapomíná

Jak na karamelový větrník na plech?

Na klasický větrník si troufne málokdo, ale na tuto variantu z plechu nemusíte být žádný mistr cukrář. V této zjednodušené variantě se vám dezert zaručeně povede.

Stejně jako na větrník budete potřebovat odpalované těsto. To je pro většinu domácích cukrářů velký strašák, ale stačí dodržet pár jednoduchých pravidel a máte vyhráno. Jak tedy na odpalované těsto?

  • Nejdříve potřebujete přivést k varu vodu s tukem, do které budete přidávat mouku.
  • Mouku přisypávejte do horké tekutiny postupně a za stálého míchání!
  • Důležité je odpalovat těsto při nízké teplotě a stále ho míchat. Jen tak se vám nepřipálí. Počítejte s tím, že na dno hrnce se trocha těsta přichytí, což je v pořádku.
  • Vejce přidejte až do vychladlého těsta. Vejce do odpalovaného těsta vmíchejte jedno po druhém, ne najednou.

Ostatní už je hračka. Karamelový krém zvládnete levou zadní a šlehačku vyšleháte i po slepu. A karamelová poleva? U ní si dejte záležet na důkladném míchání, ať v ní nemáte kousky cukru.

Recept na karamelový větrník na plech

Ingredience na 12 porcí:

Těsto

  • 750 ml vody
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 8 vajec
  • 1/2 lžičky soli

Karamelový krém

  • 750 ml mléka
  • 200 g másla
  • 150 g cukru moučky
  • 2 balení karamelového pudinku

Šlehačka

  • 500 ml 33% smetany ke šlehání
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 1 balení ztužovače do šlehačky

Poleva

  • 250 ml 33% smetany
  • 250 g cukru krupice

Postup:

  1. Nejdřív si připravíme těsto. Ve vroucí osolené vodě rozpustíme tuk a poté ztlumíme plamen a přisypeme mouku. Vše zamícháme do hladkého těsta a necháme vychladnout. Těsto rozdělíme na 2 plechy a pečeme 45 minut v troubě na 180 °C.
  2. Mezitím si připravíme karamelový krém. Pudink uvaříme v mléce a počkáme až zchladne. Máslo vyšleháme s cukrem a vmícháme do něj pudink. Krémem poté potřeme upečený spodní plát těsta.
  3. Jako další krok si připravíme šlehačku. Smetanu vyšleháme s cukrem a ztužovačem. Vyšlehanou šlehačkou poté potřeme plát s karamelovým krémem a přiklopíme druhým plátem upečeného těsta.
  4. Na závěr si připravíme polevu. Cukr rozpustíme v hrnci a necháme ho zkaramelizovat. Přilejeme ohřátou smetanu a vše mícháme, dokud nevznikne poleva. Polevou polejeme větrník na plechu a necháme vychladit.

Zdroj: Kupi