Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jemný korpus, krém s vaječným likérem a čokoládový vršek. Tento recept na likérové řezy je prostě neodolatelný

Sophia Michalčíková

Chcete oslnit rodinu nebo přátele neodolatelným dezertem? Likérové řezy jsou tím pravým! Jemný kakaový korpus, krém s nádechem vaječného likéru a nadýchaný čokoládový vršek – to vše tvoří dokonalý zákusek, který si zamilujete. Ať už plánujete oslavu, nebo si jen chcete zpříjemnit odpoledne, tento recept je sázkou na jistotu. Nechte se nalákat na sladký zážitek, který zvládne připravit i méně zkušený kuchař!

Přečtěte si také

Zákaznici se nelíbila cena zelí. Po pokladní hodila hlávku a musela zasahovat ochranka

Likérové řezy patří mezi klasické dezerty, které se často objevují na slavnostních stolech. Tento dezert má své kořeny ve střední Evropě, kde je vaječný likér nejen oblíbeným nápojem, ale i přísadou do sladkostí. Spojení jemného kakaového korpusu, krémového likérového nádechu a čokoládového zakončení vytváří harmonii chutí, která potěší každého milovníka sladkostí. Ideální na rodinné oslavy, sváteční příležitosti nebo jen tak, když máte chuť na něco výjimečného.

Hlavní hvězdou tohoto receptu je vaječný likér. Tento lahodný nápoj, známý také jako „vaječňák“, má dlouhou historii sahající až do 17. století. Původně byl připravován z rumu, žloutků a cukru a stal se oblíbeným zejména během velikonočních a vánočních svátků. V kuchyni se však využívá i jinak – dodává dezertům jemnou konzistenci a bohatou chuť. Pokud chcete experimentovat, můžete použít domácí vaječný likér, který dodá receptu ještě autentičtější nádech.

Likérové řezy

  • Počet porcí: 25
  • Délka přípravy: 50 minut

Ingredience

Korpus

  • vejce
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce horké vody
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1,5 lžíce kakaa
  • 0,5 balíčku prášku do pečiva

Krém

  • 500 ml mléka
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 150 ml vaječného likéru
  • 200 g změklého másla
  • 3 lžíce moučkového cukru

Vrchní vrstva

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g hořké čokolády

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a čtvercovou formu o rozměrech 22 × 22 cm vyložte pečicím papírem.
  2. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh, postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud směs nebude tuhá a lesklá.
  3. Do sněhu postupně vmíchejte žloutky, jeden po druhém.
  4. Poté přidejte olej, horkou vodu a nakonec prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.
  5. Těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy a pečte přibližně 15 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout.
  6. Příprava krému: Pudinkový prášek rozmíchejte ve 100 ml mléka. Zbylé mléko přiveďte k varu a za stálého míchání přilijte rozmíchaný pudinkový prášek. Vařte, dokud směs nezhoustne.
  7. Do horkého pudinku vmíchejte vaječný likér a nechte vychladnout.
  8. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do světlé pěny. Postupně k němu přidávejte vychladlý pudinkový krém a šlehejte, dokud nevznikne hladký krém.
  9. Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý korpus a dejte do lednice.
  10. Příprava polevy: Smetanu zahřejte, ale nevařte. Přidejte nasekanou hořkou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí.
  11. Čokoládovou směs nechte důkladně vychladnout, ideálně přes noc. Poté ji vyšlehejte dotuha a rozetřete na krém.
  12. Můžete také použít cukrářský sáček a vytvořit ozdobné vzory.
Tvarohové řezy Slzy anděla
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Tvarohové řezy Slzy anděla

Máte rádi tvarohové dezerty? V tom případě vyzkoušejte náš recept na tvarohové řezy s názvem Slzy anděla. Dezert díky vysráženým krystalkům karamelu vypadá naprosto kouzelně a navíc i skvěle chutná. Příprava vám zabere více času, ale není nijak složitá. Zaručujeme, že se po nich jen zapráší.

Tvarohové řezy Slzy anděla

Tipy pro vylepšení receptu

  • Pokud nemáte rádi vaječný likér, můžete ho nahradit karamelovým likérem nebo kávovým sirupem.
  • Dezert chutná nejlépe po několika hodinách v lednici, kdy se všechny chutě propojí.
  • Pro ještě slavnostnější vzhled můžete povrch ozdobit hoblinkami čokolády nebo jemně nasekanými ořechy.
  • Pokud chcete dezert připravit dětem, můžete vaječný likér nahradit vanilkovým mlékem.

Zdroj: Kupi.cz