Máte rádi pizzu a hledáte něco rychlého, originálního a snadného na přípravu? Představujeme vám recept na pizza lívance – chutnou kombinaci oblíbené pizzy a lívanců, která vás dostane! Jsou ideální na rodinnou večeři, párty s přáteli nebo jako rychlá svačinka. Navíc si je můžete přizpůsobit podle chuti a přidat své oblíbené ingredience.
Pizza lívance jsou skvělou inovací, která spojuje to nejlepší ze dvou oblíbených pokrmů – pizzy a lívanců. Tento recept pochází z kreativní kuchyně, kde se fantazii meze nekladou. Lívance jsou známé svou jednoduchostí a rychlostí přípravy, a když k tomu přidáte všechny ty lahodné chutě pizzy, vznikne pokrm, který si zamiluje celá rodina. Pizza lívance jsou navíc velmi variabilní – můžete je obohatit o šunku, salám, zeleninu nebo bylinky podle svých preferencí. Ať už je připravujete na večeři, oslavu, nebo jen tak na chuť, vždy budou trefou do černého!
Pizza lívance
- Počet porcí: 4
- Délka přípravy: 25 minut
Ingredience
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1 lžička oregana
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 vejce velikosti L
- 150 ml kefíru
- 100 g strouhaného sýra (např. eidam nebo mozzarella)
- podle chuti: na kostičky nakrájená šunka, salám, párek, papriky, olivy nebo nasekané bylinky
Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem
Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem jsou skvělou variantou pro rychlou a zdravou večeři pro celou rodinu i jako oběd do krabičky.
Pohankové palačinky se špenátem a uzeným lososem
Postup přípravy
- V míse smíchejte všechny sypké ingredience – hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a oregano. Dobře promíchejte, aby se vše rovnoměrně spojilo.
- Přidejte olivový olej, vejce a kefír. Směs důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
- Do těsta přimíchejte nastrouhaný sýr a podle chuti přidejte volitelné přísady, jako jsou na kostičky nakrájená šunka, papriky nebo olivy. Těsto znovu promíchejte, aby byly všechny ingredience rovnoměrně rozložené.
- Na pánvi rozehřejte trochu oleje na střední teplotu. Lžící nanášejte malé porce těsta a vytvarujte lívance.
- Lívance opékejte z obou stran dozlatova, přibližně 2–3 minuty na každé straně. Jakmile jsou hotové, přeneste je na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby se odsál přebytečný olej.
- Podávejte ještě teplé, ideálně s oblíbeným dipem, například česnekovým nebo rajčatovým.
Tipy pro vylepšení receptu
- Pokud chcete těsto ještě vláčnější, můžete místo kefíru použít bílý jogurt nebo podmáslí.
- Pro výraznější chuť zkuste do těsta přidat trochu česneku nebo chilli koření.
- Pizza lívance jsou skvělé i studené, takže si je můžete připravit předem na piknik nebo do práce.
- Experimentujte s ingrediencemi – přidejte třeba sušená rajčata, bazalku nebo kousky mozzarelly.
- Pokud máte rádi křupavější texturu, můžete lívance péct v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.
Zdroj: Kupi.cz