Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Recept na šťavnatého králíka na smetaně: S naším postupem se nevysuší a maso se bude rozpadat ještě na talíři

AS Foodstudio / Shutterstock.com

Králičí maso dnes do jídelníčku příliš často nezařazujeme. Přitom patří k nejdietnějším masům. Proto se snadno vysuší a je na to potřeba při přípravě myslet. Vybrali jsme tak recept, kde riziko vysušení výrazně eliminujeme. Připravíme si králíka na smetaně! Pojďte si ho udělat s námi podle receptu Zdeňka Pohlreicha.

Přečtěte si také

Do Olympie Brno se už nedostanete zadarmo. Patnáct korun za cestu lidi zvedlo ze sedaček

Nebojte se králíka!

Králičí maso dnes moc často nejíme. A přitom je to zdravé a dietní maso – obsahuje málo tuku, je snadno stravitelné, má nízkou kalorickou hodnotu a je nutričně bohaté. Najdete v něm také hodně vitamínů a minerálů. Z vitamínů je v něm zastoupen hlavně vitamín B12, z minerálů pak hořčík a zinek.

Jak nejlépe králíka připravit?

Jelikož má králík libové maso, snadno se během teplené úpravy vysuší. Z tohoto důvodu naše babičky v milosti králíka často špikovaly. Ovšem není to nutné, stačí vědět, jak na to.

Nejideálnějším způsobem, jak připravit králičí maso, je pomalé vaření. Tímto způsobem si zachová svou chuť i šťavnatost. Doporučujeme tak králíka buď pomalu péct při nízké teplotě nebo jej dusit, případně konfitovat.

Pečený králík
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Pečený králík

Pečený králík patří k tradičním pochoutkám české kuchyně a je možné jej připravit na mnoho způsobů. Králičí maso se řadí mezi nejcennější bílá masa, obsahuje jen velmi málo cholesterolu a mnoho bílkovin. Objevte jeho přednosti a připravte si jej s námi pečeného, je to snadné.

Pečený králík
Králík na česneku
Čas přípravy: 1 hod 45 min Obtížnost: Střední

Králík na česneku

Pečený králík na česneku s bůčkem a cibulí patří mezi oblíbené lahůdky české kuchyně. Bůček pustí tuk a králičí maso tím pádem nebude vůbec vysušené. Králík na česneku přelitý vypečenou šťávou, podávaný s bramborovou kaší nebo noky a dušeným špenátem bude vynikající víkendový oběd, na kterém si jistě pochutnáte.

Králík na česneku

Recept na králíka na smetaně

Ingredience na 4 porce:

  • 2 králičí přední běhy
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 1/2 celeru, nakrájeného na kostičky
  • 1 petržel, nakrájená nadrobno
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 8 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček jalovce
  • 1 l masového vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • citronová šťáva podle chuti
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm dozlatova králičí maso. Jakmile je opečené ze všech stran, vyndejte ho a do hrnce nasypte nakrájenou zeleninu a cibuli. Restujte, dokud zelenina neztmavne. Osolte, opepřete, oslaďte a vmíchejte hořčici. Promíchejte.
  2. Vraťte do hrnce zpět králičí maso a přidejte všechno koření. Zalijte vývarem a vařte na středním plamenu asi 40 minut doměkka.
  3. Po 40 minutách králíka a koření z hrnce vyjměte. Základ v hrnci rozmixujte a propasírujte. Omáčku zjemněte smetanou, máslem a dochuťte citronovou šťávou, solí a cukrem a promíchejte. Podávejte s těstovinami nebo s houskovým knedlíkem.

Zdroj: kuchařka Moje domácí kuchyně, Great british chefs, Web MD