Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jako od babičky: Báječné ovocné kynuté knedlíky podle známého cukráře Josefa Maršálka

Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

Určitě se shodneme na tom, že Česko je zemí knedlíků. Ať už mluvíme o těch houskových, bramborových, chlupatých nebo karlovarských. Mezi naprostou klasiku patří i kynuté ovocné knedlíky. Ty nikde jinde ve světě nenajdete. Dokonce byly svého času považované i za naše národní jídlo! Tak si je pojďte s námi udělat podle receptu Josefa Maršálka!

Přečtěte si také

Ikonická pizza z Neapole podle italského kuchaře: Vznikla na počest královny a potřebujete na ni jen 3 suroviny

Ovocné knedlíky jsou jen naše

Bez nadsázky můžeme říct, že Česko je doslova knedlíkovým rájem. O ovocných knedlících to platí dvojnásob. Ve středověku se knedlíky připravovaly výhradně z mouky a v průběhu 17. století začínají být připravované i z bramborového těsta.

Ke knedlíkovému boomu došlo v 17. století. Svůj podíl na tom měly i časté války, protože knedlíky byly typickým jídlem vojáků.

Z bramborového těsta se původně dělaly i ovocné knedlíky. V 19. století ovšem najdeme v českých kuchařkách už i recepty na knedlíky z kynutého těsta, případně z tvarohového těsta. Největší klasikou z kategorie ovocných knedlíků u nás byly ty se švestkami.

Chlupaté knedlíky
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky jsou tradičním českým hlavním jídlem a přílohou v jednom. Příprava vám navíc nezabere mnoho času a na výsledku si jistě skvěle pochutnáte.

Chlupaté knedlíky
Tvarohové knedlíky s jahodami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Tvarohové knedlíky s jahodami

Tvarohové knedlíky s jahodami jednoznačně patří mezi jedno z nejoblíbenějších českých sladkých jídel, které si můžete doma připravit. Příprava je navíc velmi jednoduchá, vhodná i pro méně zkušené kuchaře.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Ovocné knedlíky jako národní jídlo?

Jasně! Ještě na konci 19. století byly ovocné švestkové knedlíky považované za české národní jídlo. Vepřo, knedlo, zelo je z této pozice vytlačilo právě až na konci 19. století. Jaký byl důvod? Ryze praktický. Vepřové se zelím a knedlíkem je daleko jednodušší a rychlejší na přípravu než ovocné knedlíky. Z tohoto důvodu ho začali tehdejší restauratéři propagovat jako české národní jídlo.

Montypeter / Shutterstock.com

Ovocné kynuté knedlíky – recept

Ingredience na 30 knedlíků:

  • 500 g hrubé mouky
  • 1 kg ovoce podle vašeho výběru
  • 2 vejce
  • 290 g plnotučného mléka
  • 40 g másla
  • 20 g droždí
  • 20 g cukru
  • 5 g soli

Postup:

  1. Do mísy dejte ohřáté mléko s cukrem, přidejte k němu 1/3 mouky, vejce, kvasnice a vymíchejte do hladka. Nechte 30 minut kynout.
  2. Po 30 minutách přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nechte kynout na teplém místě, dokud těsto neznásobí svůj objem.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na pomoučeném vále na 30 dílů. Z každého dílu udělejte placku, položte na ni ovoce a zabalte. Zabalené knedlíky nechte ještě cca 10 nakynout.
  4. Dejte do hrnce vodu a k přiveďte k varu. Do vroucí vody dejte knedlíky (počet závisí na velikosti hrnce) a vařte je cca 7–8 minut. Uvařené knedlíky dejte do mísy s trochou rozpuštěného másla a propíchněte je vidličkou. Knedlíky podávejte tak, jak je máte rádi – můžete je posypat perníkem, tvarohem, kakaem nebo opraženou strouhankou.

Zdroj: Maršálkovo, Zmlsané dějiny, iROZHLAS