Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Opravdu kyselina hyaluronová funguje, nebo jde jen o marketingový trik?

Ground Picture / Shutterstock.com

O kyselině hyaluronové, celebritě kosmetické branže, jste nejspíš již slyšeli. Aby také ne, když ji propagují snad v každé druhé kosmetické reklamě. Co je ale na jejích účincích pravdy? Skrývá se za ní jen chytrý marketingový trik, nebo opravdu poskytuje zázračné výsledky? A v jaké podobě nám nejvíce prospívá?

Přečtěte si také

Recept na poctivé domácí bramboráky, které vám budou mizet pod rukama

Kyselina hyaluronová je pro tělo důležitá

Kyselina hyaluronová, známá také pod zkratkou HA (hyaluronic acid), patří mezi polysacharidy a vyskytuje se přirozeně v lidském těle, zejména v kůži, kloubech a očích. Je klíčová pro obnovu buněk a jejich pružnost, stejně jako pro nervový a svalový systém, zdraví vlasové pokožky, vlasových folikulů a dásní. Je tedy jasné, že má pro tělo značný význam a její doplňování bychom neměli zanedbávat. Při jejím výběru je však zásadní volit správnou formu.

New Africa / Shutterstock.com

Proč je HA tolik oblíbená?

Tato mazlavá substance má vynikající tlumící, hydratační a absorpční schopnosti. Nové studie však zpochybňují často uváděné tvrzení, že dokáže vázat až 1000krát svou hmotnost ve vodě, a naznačují, že její hydratační schopnosti jsou účinné, avšak méně dramatické, než se tvrdilo. Produkce této kyseliny v těle však s přibývajícím věkem, hormonálními změnami a nezdravým životním stylem klesá. V důsledku toho naše klouby trpí nedostatkem hydratace a pružnosti, zatímco kůže ztrácí elasticitu a objevují se vrásky a další známky stárnutí.

Nechyťte se do pasti

Je třeba zdůraznit, že doplnění hyaluronové kyseliny tělu opravdu prospívá. Někteří výrobci však její účinky přeceňují nebo se snaží vytěžit z její populární pověsti a prodávají své výrobky za vyšší ceny, než je adekvátní. Při výběru produktů je důležité zvážit molekulární hmotnost kyseliny, protože nižší hmotnosti (nižší než 600 kDa) lépe pronikají do pokožky a jsou efektivnější.

Lékařské využití

Kyselina hyaluronová se využívá v různých medicínských aplikacích, zejména při léčbě kloubních onemocnění, jako je osteoartritida, kde prokázala schopnost snižovat zánět a podporovat hydrataci chrupavky a zmírňovat bolest.

New Africa / Shutterstock.com

Účinnost i ve formě doplňků stravy

Kyselina hyaluronová se neomezuje jen na kosmetiku, ale využívá se i v produktech pro péči o oči a v doplňcích pro zdraví pohybového aparátu. Jako doplněk stravy pomáhá celému tělu a zlepšuje nejen stav pleti, ale i vlasů, kostí, kloubů a chrupavek, zejména u starších lidí. Nejčastěji se prodává ve formě tablet nebo rozpustného prášku. Doporučená denní dávka se pohybuje od 200 do 1000 mg, přičemž produkty se liší svým obsahem i cenou.

Kyselina hyaluronová je tedy určitě více než jen kosmetický trend. Přestože některé reklamy mohou přehánět její účinky, vědecký výzkum potvrzuje její prospěšnost při správném výběru a aplikaci. Její role v medicíně a kosmetice je neocenitelná, zejména v oblastech anti-agingu a léčby kloubních problémů.

Zdroj: Kupi, ResearchGate, EverydayHealth, pmfaJournal