Cibulová polévka není jen tak ledajaké jídlo – je to francouzská národní pýcha a tajná zbraň proti kocovině! Tahle lahodná kombinace karamelizované cibule a šumivého vína nejen že chutná fantasticky, ale podle mnohých dokáže postavit na nohy i po té nejdivočejší noci. A nejlepší na tom? Připravit si ji zvládne opravdu každý! Hledáte-li spolehlivý recept na pravou cibulačku, vyzkoušejte verzi od Zdeňka Pohlreicha – jednoduchá příprava, maximální požitek a možná i záchrana vašeho rána po večírku.
Předchůdce zmíněné polévky najdeme už ve starověkém Římě. Lidé v minulosti cibulové polévky hodně vařili, protože cibule není náročná na pěstování a také se dobře skladuje.
První recept na cibulovou polévku najdeme ve francouzské kuchařce Le Viandier ze 14. století. Postup byl tenkrát ještě trochu odlišný – cibule se nezalévala vývarem, ale hrachovým pyré nebo vodou.
Tato mrkvová polévka určitě zachutná dětem i dospělým. Navíc je její příprava velmi rychlá a jednoduchá.
Minestrone je tradiční italská polévka, připravená z nejrůznějších druhů sezónní zeleniny, luštěnin, případně i drobných těstovin. Je jen na vás, jakou zeleninu si do ní přidáte. Vyzkoušejte si tuto hustou zeleninovou polévku uvařit, věříme, že si pochutnáte.
Slavná francouzská cibulačka, jak ji známe dnes, vznikla v 17. století. Podle legendy má na vzniku této polévky velký podíl francouzský král Ludvík XV. Ten měl údajně jednoho večera na svém loveckém zámečku velký hlad a v kuchyni našel jen cibuli, šampaňské a máslo. Smíchal všechny suroviny dohromady, a uvařil tak první francouzskou cibulačku.
Zdroj: Kupi