Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Pravá francouzská cibulačka podle receptu Zdeňka Pohlreicha. Lepší lék na kocovinu nenajdete

Carey Jaman / Shutterstock.com

Cibulová polévka není jen tak ledajaké jídlo – je to francouzská národní pýcha a tajná zbraň proti kocovině! Tahle lahodná kombinace karamelizované cibule a šumivého vína nejen že chutná fantasticky, ale podle mnohých dokáže postavit na nohy i po té nejdivočejší noci. A nejlepší na tom? Připravit si ji zvládne opravdu každý! Hledáte-li spolehlivý recept na pravou cibulačku, vyzkoušejte verzi od Zdeňka Pohlreicha – jednoduchá příprava, maximální požitek a možná i záchrana vašeho rána po večírku.

Přečtěte si také

Jak se ubránit komárům: Zapomeňte na repelenty, stačí tampon a kapka oleje

Kdy se objevila francouzská cibulačka?

Předchůdce zmíněné polévky najdeme už ve starověkém Římě. Lidé v minulosti cibulové polévky hodně vařili, protože cibule není náročná na pěstování a také se dobře skladuje.

První recept na cibulovou polévku najdeme ve francouzské kuchařce Le Viandier ze 14. století. Postup byl tenkrát ještě trochu odlišný – cibule se nezalévala vývarem, ale hrachovým pyré nebo vodou.

Mrkvová polévka
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Mrkvová polévka

Tato mrkvová polévka určitě zachutná dětem i dospělým. Navíc je její příprava velmi rychlá a jednoduchá.

Mrkvová polévka
Polévka Minestrone
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Polévka Minestrone

Minestrone je tradiční italská polévka, připravená z nejrůznějších druhů sezónní zeleniny, luštěnin, případně i drobných těstovin. Je jen na vás, jakou zeleninu si do ní přidáte. Vyzkoušejte si tuto hustou zeleninovou polévku uvařit, věříme, že si pochutnáte.

Polévka Minestrone

Polévka hodná králů

Slavná francouzská cibulačka, jak ji známe dnes, vznikla v 17. století. Podle legendy má na vzniku této polévky velký podíl francouzský král Ludvík XV. Ten měl údajně jednoho večera na svém loveckém zámečku velký hlad a v kuchyni našel jen cibuli, šampaňské a máslo. Smíchal všechny suroviny dohromady, a uvařil tak první francouzskou cibulačku.

Julie Vader / Shutterstock.com

Recept na francouzskou cibulačku

Ingredience na 4 porce:

  • 4 cibule
  • 100 ml sektu
  • 600 ml drůbežího vývaru
  • 3 snítky tymiánu
  • 1 hrstka pažitky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 6 plátků bagety
  • 2 plátky sýru
  • 100 g strouhaného sýru Gruyère
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V kastrolku rozpusťte máslo a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibulku. Osolte a opepřete. Až začne cibulka karamelizovat a přichytávat se ke dnu kastrolu, sundejte ho z plotny, přikryjte pokličkou a nechte chvíli odstát.
  2. Za chvíli vraťte kastrol zpět na sporák a k cibulce přidejte čerstvý tymián, sektvývar. Nechte chvíli povařit.
  3. Mezitím na pánvi rozehřejte olivový olej a z obou stran na něm opečte bagety.
  4. Polévku dejte do misek, přidejte na vrch polévky krutony, na ně položte plátkový sýr a ten posypte strouhaným sýrem. Dejte zapéct do horké trouby dozlatova. Hotovou polévku ještě posypte pažitkou.

Zdroj: Kupi