Dort Pavlova je nadýchaný dezert, který krásně vypadá a výborně chutná. Tento dort je pojmenovaný po ruské baletce Anně Pavlově. Pavlovu si můžete upéct na výjimečné příležitosti nebo si jí jen tak zpříjemnit nedělní kávu. Příprava tohoto dortu je jednoduchá a při jeho zdobení se můžete vyřádit. Pojďte si ji s námi upéct!
Anna Pavlova byla světoznámá ruská baletka, kterou proslavila taneční kreace „umírající labutě“. Baletka si později založila vlastní skupinu a po první světové válce vyrazila na světové turné. V letech 1926 a 1929 vystupovala se svým souborem na Novém Zélandu a v Austrálii.
Právě tyto dvě země se přou o prvenství při vzniku dortu Pavlova. Pravděpodobně jako první tento dezert připravil šéfkuchař hotelu Wellington na Novém Zélandu. Tímto dortem chtěl oslavit taneční umění Anny Pavlovy. Šéfkuchař se při tvorbě dezertu inspiroval lehkou a nadýchanou sukní baletky. Dort Pavlova je tak lahodným, sladkým ztělesněním baletní sukně.
Sněhové pusinky jsou jedním z nejjednodušších druhů cukroví, které si můžete na Vánoce připravit. Jsou velmi křehké a doslova se rozplývají na jazyku, zamilují si je tedy malí i velcí.
Panna cotta je italský dezert ze smetany, želatiny, vanilkového lusku a cukru. Tato nepečená dobrota se buď horká lije do formiček a poté přelije ovocnou polevou, případně servíruje do skleniček a ozdobí ovocným přelivem. Připravte si tuto oblíbenou italskou lahůdku doma, zaručujeme, že si na ní pochutná celá rodina.
Nicméně tento kulinářský spor mezi Austrálií a Novým Zélandem vedl k rozsáhlejším studiím o původu dortu Pavlova. Tento cukrářský výzkum zjistil, že podobné nadýchané dorty ve tvaru velké sněhové pusinky, plněné šlehačkou a ovocem, se připravovaly již v 18. století v Evropě v aristokratických kuchyních napříč německy mluvícími zeměmi.
Z dortu budete mít 10 porcí.
Už jste někdy pekli Pavlovu?
Zdroje: Kupi.cz, BBC.com, Britannica.com