Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

20 plodin, které by na zahradě neměly chybět, pokud chcete zhubnout

Tatevosian Yana / Shutterstock.com

Co pěstovat na zahradě? Pokud chcete zhubnout, využijte složení svého záhonu k tomu, aby plně podporoval váš cíl. Zaměřte se na pěstování zeleniny, která je pro hubnutí ideální. Jakékoliv jídlo je bez zeleniny neúplné. Je univerzální, snadno se vaří a nabízí se vám v různých barvách, tvarech a velikostech. Poradíme vám 20 druhů zeleniny, které se snadno pěstují a pomohou vám k dosažení vaší vysněné váhy.

Přečtěte si také

Tipy, jak jinak využít tablety do myčky. Pomohou se skvrnami na prádle i mastnotou

Proč je pro hubnutí zelenina klíčová?

Zelenina je plná živin. Má vysoký obsah vody a vlákniny, její konzumace vás tedy zasytí na delší dobu a potlačuje chuť k jídlu. Ne všechna zelenina je ale stejná. Některé druhy mají nízký obsah kalorií, jiné naopak vysoký. Některé druhy zeleniny navíc zvyšují objem stravy více než jiné kvůli zvýšenému obsahu vody. V důsledku toho je jejich vliv na tělesnou hmotnost a celkové zdraví odlišný.

Pokud vás nebaví jíst obyčejnou vařenou zeleninu na hubnutí, zkuste ji grilovat. Grilovaná zelenina si zachovává více živin a dodává kouřovou příchuť, která ji může učinit přitažlivější.

encierro / Shutterstock.com

Na kterou zeleninu se zaměřit při hubnutí?

1. Špenát

Špenát je superpotravina pro hubnutí. Je to nízkokalorická zelenina obsahující přiměřené množství vlákniny. Udržuje člověka sytého a zlepšuje trávení, což v konečném důsledku pomáhá při hubnutí. Má nízký obsah sacharidů (3,36 g / 100 g). Obsahuje vápník, karotenoidy, vitamíny C a K, kyselinu listovou, železo, hořčík, draslík a folát. Kromě toho, že tyto živiny pomáhají při hubnutí, zlepšují trávení a snižují oxidační stres.

2. Květák

Květák je zelenina s antioxidanty, vitamíny, minerály a středním množstvím vlákniny. Díky nízkému obsahu sacharidů a kalorií je navíc ideální potravinou na hubnutí. 100 g květáku má pouze 25 kalorií. Přejídání ale může způsobit nadýmání a plynatost.

3. Houby

Houby jsou nízkokalorické (22 kcal / 100 g) a nízkosacharidové (3,26 g / 100 g), což z nich dělá perfektní potravinu na hubnutí. Mají také vlastnosti bojující proti obezitě a podporují snižování tělesného tuku. Kromě toho jsou houby silným zdrojem bílkovin (3,09 g / 100 g), což z nich dělá skvělý doplněk jakékoli rostlinné stravy. Mají další výhody, jako je snížení cholesterolu, dodávají tělu vitamín D, chrání zdraví mozku a zlepšují trávení.

4. Lagenárie (lahvová tykev)

Lahvová tykev je snadno stravitelná a pomáhá zhubnout. Tato zelenina má pouhých 14 kalorií na 100 gramů. Má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů, které poskytují pocit plnosti a chrání tělo před nemocemi. Pomáhá při regulaci hmotnosti a podporuje zdraví střev.

5. Paprika

Paprika je nízkokalorická zelenina (920 kcal / 100 g) bohatá na vitamín C. Prospěšné antioxidanty v paprikách zrychlují metabolismus a pomáhají při odbourávání tuků. Vitamín C také reguluje stresové hormony, které vedou k přejídání. Přejídání může způsobit hromadění tuku a narušovat hubnutí. Přidání papriky do stravy vám tedy pomůže dosáhnout vašich cílů v oblasti hubnutí.

6. Sladké brambory

Sladké brambory obsahují vysoké množství vlákniny, vitamínů, minerálů a antioxidantů, což z nich dělá zdravou variantu. Sladké brambory pomáhají při hubnutí tím, že vás díky vysokému obsahu vody udrží déle syté. Mají lipolytické účinky na tukové buňky, což vede k rozkladu/spalování tuků. Přidejte batáty do svého jídelníčku tím, že je budete konzumovat jako svačinu nebo jako přísadu do salátu. 100 g sladkých brambor má jen 86 kcal.

7. Cibule

Cibule má nízký obsah kalorií (40 kcal / 100 g) a vysoký obsah vody (89,1 g / 100 g), což z ní dělá vynikající dietní volbu pro hubnutí. Obsahuje také draslík a vitamíny B a C. Přítomnost antokyanů v cibuli pomáhá snižovat riziko různých onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Cibule navíc může zvyšovat minerální hustotu kostí, snižovat nadměrnou hladinu cukru v krvi a udržovat bakteriální rovnováhu ve střevech. Přidejte cibuli do svého jídelníčku jako koření nebo ji konzumujte syrovou v salátech.

Prostock-studio / Shutterstock.com

8. Okurka

Okurky jsou vynikající dietní potravinou, protože mají nízký obsah kalorií a tuku. Navíc mají velmi vysoký obsah vody, což vás dokáže zasytit. Také obsahují několik důležitých živin. Můžete je konzumovat jako součást lehké svačinky, jako přílohu k jídlům, v salátech nebo i jen tak na chuť.

9. Kapusta

Kapusta má nízký obsah kalorií a je vynikajícím zdrojem základních vitamínů, včetně vitamínů A a K. Pomáhá při hubnutí tím, že vás udržuje sytými po delší dobu. Kromě toho může konzumace kapusty pomoci poskytnout tělu potřebné živiny. Aby zůstaly živiny nedotčené, konzumujte ji syrovou nebo vařenou s minimem oleje.

10. Růžičková kapusta

Růžičková kapusta má nízký obsah kalorií (43 kcal na 100 g) a vysoký obsah živin, díky čemuž je zdravá při hubnutí. Mírný obsah vlákniny dobře zasytí. Vařená růžičková kapusta je lépe stravitelná než syrová. Růžičkovou kapustu můžete přidat do hlavních jídel i polévek.

11. Zelí

Zelí je brukvovitá zelenina s nízkým obsahem kalorií a vysokým obsahem vlákniny, takže je ideální dietní variantou pro hubnutí. Obsahuje fytonutrienty, které snižují záněty a bojují proti rakovině. 100 g zelí poskytuje 25 kalorií a 5,8 g celkových sacharidů.

Zeleninový tatarák
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Zeleninový tatarák

Tento zdravý zeleninový tatarák se vám zaručeně povede. Jeho příprava je snadná a potřebujete hlavně mrkev, celer a vlašské ořechy.

Zeleninový tatarák

12. Ledový salát

Ledový salát je nízkokalorická zelenina s vysokým obsahem vody. Přidáním salátu do své stravy výrazně zvýšíte objem svého jídla, aniž byste přidali příliš mnoho kalorií. Je to skvělá volba pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Můžete ho využít do sendvičů nebo zdravých salátů.

13. Brokolice

Brokolice je další brukvovitá zelenina, která napomáhá hubnutí. Je to dáno jejím nízkým obsahem kalorií. Kromě toho, že je skvělým zdrojem živin, má také vysoký obsah vlákniny, která pomáhá s pocitem sytosti. Brokolice obsahuje 90 % vody a má nízký obsah tuku, díky čemuž je vhodná pro redukční dietu. Kromě toho má řadu antioxidantů, které pomáhají snižovat zánět. Můžete ji konzumovat syrovou, vařenou nebo restovanou. Její pravidelnou konzumací zhubnete a podpoříte celkové zdraví.

stetiana / Shutterstock.com

14. Červená řepa

Červená řepa je díky svému nízkokalorickému obsahu (43 kalorií na 100 g) skvělým doplňkem každé diety na hubnutí. Navíc má vysoký obsah vlákniny (2,8 g / 100 g), která vás zasytí na delší dobu. Betalainy, antioxidanty obsažené v řepě, pomáhají detoxikovat a podporují hubnutí.

15. Celer

Celer je další nízkokalorická zelenina, která obsahuje pouhých 14 kalorií na 100 g. Obsahuje dietní vlákninu, která podporuje sytost a snižuje pocit hladu. Vysoký obsah vody a elektrolytů v celeru pomáhá udržovat tělo hydratované a snižuje nadýmání, což z něj dělá vynikající jídlo pro hubnutí. Bylo prokázáno, že apigenin, sloučenina obsažená v celeru, pomáhá spalovat tuk. Přidejte syrový nebo vařený celer do salátů, polévek nebo hlavních jídel.

16. Chřest

Chřest je zelenina bohatá na živiny, o kterých je známo, že podporují hubnutí. Díky vysokému obsahu vody je vynikající volbou pro ty, kteří se snaží shodit přebytečná kila. Chřest má také nízký obsah kalorií, takže je ideální pro hubnutí. Chcete-li si chřest vychutnat, můžete jej vařit, grilovat nebo opékat.

17. Zelené fazolky

Zelené fazolky jsou bohaté na rozpustnou vlákninu, která bojuje proti zánětu způsobujícímu hromadění břišního tuku. S pouhými 31 kaloriemi na 100 gramů jsou tyto nízkokalorické superpotraviny vynikající volbou pro ty, kteří si hlídají svou váhu. Mají také vysoký obsah vitamínů A, C a K, folátu a draslíku. Zelené fazolky jsou všestranné, můžete je přidat do salátů, polévek nebo jíst jako přílohu. Jejich konzumace může výrazně snížit riziko obezity.

18. Chilli papričky

Chilli papričky jsou díky kapsaicinu fantastickou zeleninou na hubnutí. Kapsaicin může pomoci podporovat spalování tuků tím, že zrychluje metabolismus. Zejména zelené chilli papričky mohou zrychlit metabolismus až o 50 %. To proto, že kapsaicin aktivuje receptor zvaný vanilloid-1 (TRPV1), který reguluje energetický metabolismus a ukládání tuku.

19. Cuketa

Je silným zdrojem několika antioxidantů, jako je vitamín A, zejména ve vařené formě. Je bohatá na vodu a vlákninu, takže podporuje trávení. Má nízký obsah sacharidů, může být tudíž prospěšná pro diabetiky a může být výbornou náhradou těstovin a nudlí.

20. Dýně

Dýně je bohatá na živiny a může výrazně pomoci při hubnutí. Obsahuje vitamíny A a C, draslík a vlákninu. Vysoký obsah vlákniny v dýni pomáhá při hubnutí, snižuje touhu po hladu a podporuje pocity plnosti. Zkuste ji opéct jako přílohu nebo přidat do polévek a k dušenému masu.

Zdroj: Healthifyme.com, Iamcountryside.com