Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zázrak jménem arganový olej: Jeho účinky na pleť jsou neskutečné

puhhha / Shutterstock.com

Marocké tekuté zlato neboli elixír mládí. Tak se přezdívá arganovému oleji. Díky svým protizánětlivým vlastnostem a schopnostem účinně regenerovat buňky je skvělý pro péči o pleť, vlasy i nehty. Muži jej navíc ocení jako zklidňující a hydratující přípravek po holení a v péči o vousy i pokožku pod nimi. Je ovšem důležité umět v obchodech poznat ten kvalitní a neředěný. Co všechno prozradí kvalitu arganového oleje?

Přečtěte si také

Znáte kosmatice neboli řízky pro chudé? Smažené květy černého bezu si připravíte pouze v květnu!

Vitamínová bomba pro pleť

Arganový olej obsahuje velké množství nenasycených i esenciálních mastných kyselin, karotenu, antioxidantů i vitamínů. Například vitamín E, F a tokoferoly, které jsou protizánětlivé, chrání buňky před volnými radikály a zpomalují jejich stárnutí, nebo vitamín A podporující prokrvování a funkčnost cévního systému.

Na co je dobrý arganový olej:

  • Pomáhá léčit kožní onemocnění, ekzémy či akné.
  • Urychluje hojení ran a regeneraci buněk (doporučuje se např. i na popáleniny).
  • Zabraňuje stárnutí pleti, vyhlazuje vrásky a podporuje přirozenou tvorbu kolagenu.
  • Hydratuje, vyživuje a vyhlazuje pleť, snižuje tvorbu kožního mazu.
  • Dodává vlasům lesk, hydrataci a hebkost a posiluje jejich strukturu (od kořínků po konečky).
  • Zmírňuje svědění vlasové pokožky, pomáhá při lupénce či podráždění po holení.
  • Zjemňuje vousy, hydratuje a zklidňuje suchou pokožku pod nimi.
  • Vyživuje a posiluje nehty, regeneruje záděry.
  • Je vhodný také jako sérum na řasy a obočí pro urychlení růstu a zhušťování.

Jak se vyznat ve složení a kolik arganový olej stojí?

Složení

Ve složení musí být uvedena pouze jedna jediná surovina: 100% arganový olej lisovaný za studena (neboli Argania Spinosa Kernel Oil). Mnohé výrobky obsahují příměsi jiných rostlinných olejů, např. slunečnicového, a ve složení chybí informace o tom, v jakém poměru. Výrobci v takových případech na etiketě často slovíčkaří. Například uvádí, že jejich arganový olej obsahuje 100% přírodní pleťové oleje – to znamená, že ve složení může být doslova jakýkoliv rostlinný olej vhodný pro kosmetické použití.

Někdy bývají ve složení uvedeny také přidané vitamíny, např. tocopheryl neboli vitamín E. Kvalitní arganový olej však obsahuje sám o sobě řadu vitamínů ve vysoké dávce. Pokud jsou do něj uměle přidány, jedná se pouze o marketingový tah a značí to chemickou úpravu, která z něj paradoxně jeho přirozené vitamíny a cenné látky vytahuje.

Luisa Puccini / Shutterstock.com

Cena

Arganový olej patří na trhu k těm dražším. Cena za 100 ml balení se u levnějších produktů pohybuje kolem 300 Kč, např. u značek Purity Vision nebo Wolfberry, u dražších je to kolem 400 až 500 Kč a více, např. od značek Saloos, Nobilis Tilia. Za menší balení samozřejmě zaplatíte poměrně vždy o něco více, 20ml lahvička arganového oleje od uvedených značek tak stojí v průměru kolem 130–150 Kč.

  • Tip: Arganové oleje prodávají mimo jiné také mnohé lékárny (např. Benu nebo Dr. Max) i drogerie. Díky tomu si můžete na Kupi.cz hlídat u vybraných značek v letácích jejich akční ceny.

Pozor si dávejte na podezřele levné výrobky, pokud se samozřejmě nejedná o zboží ve slevě. Ale ani velmi vysoká cena nemusí znamenat kvalitu. Existují předražené značky, které nabízí arganový olej ředěný sójovým či slunečnicovým. Vždy proto čtěte složení.

Kvalitu arganového oleje prozradí i barva, vůně a konzistence

Vůně

Arganový olej pro kosmetické účely voní lehce oříškově. Existuje totiž ještě ten pro kuchyňské využití, který se zpracovává jinak. Je hutnější, voní intenzivně po ořeších a pro péči o pleť je zcela nevhodný.

Pokud naopak arganový olej nevoní vůbec, může to značit, že byl naředěný nebo chemicky upravený a přišel o řadu cenných látek. Umělá parfemace může zakrývat příměsi nežádoucích látek, nakyslý pach zase indikovat znečištění, nesprávné skladování nebo prošlé datum použitelnosti.

ECOSY / Shutterstock.com

Barva

Barva by měla být světle zlatá. Hodně tmavá je typická pro kuchyňský arganový olej, příliš světlá opět značí ředění.

Konzistence

Konzistence arganového oleje je o něco hustší než u jiných rostlinných olejů, avšak i přesto se krásně vstřebává a nezanechává mastný film. Pokud se tak děje a konzistence je navíc lepkavá a extrémně hutná, jedná se o špatný olej. Neměla by být ale ani moc řídká a vodová.

Zdroj: National Library of Medicine, kniha Multiple Biological Activities of Unconventional Seed Oils