Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Staňte se mistrem grilovaček díky dokonalému marinování, jehož základem je kvalitní sójová omáčka

Kikkoman

Grilovací sezóna je v plném proudu, a proto nápadů na marinády není nikdy dost. My jsme se tentokrát zaměřili na takové, co obsahují přirozeně fermentovanou sójovou omáčku. Ta je totiž zárukou kvality, a navíc má daleko více možností využití než jen to, že si ji dáme k sushi.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Pozor na kvalitu!

Dobrým příkladem je kvalitní japonská sójová omáčka Kikkoman, která se vyrábí přirozenou fermentací pouze ze čtyř ingrediencí: vody, soli, pšenice a sójových bobů. Pokud tedy na obalu vidíte i jiné složky, raději zkuste pátrat po jiné. Tím spíš, pokud se dočtete, že jsou do ní přidávány glutamáty, konzervanty a barviva, které při výrobě opravdu nejsou nutné.

Přítomnost umělých přísad obvykle odhaluje ještě jinou skutečnost: omáčka prošla jen krátkým procesem fermentace. Vlivem toho nebude mít tak rozvinutou chuť jako taková, které prošla řádnou dobou fermentování. V tom je si sójovka podobná s pivem, které také prochází tímto procesem.

U kvalitní sójové omáčky jsou fermentované sójové boby a pšenice, a to za pomoci mikroorganismů. Vše trvá několik měsíců, i proto někteří výrobci raději volí rychlejší výrobu pomocí chemického rozkladu, během něhož však nikdy nevznikne tak kvalitní a chutný produkt jako při poctivé fermentaci.

Taková omáčka je potom všestranným pomocníkem, kterého stačí jen zkombinovat s další ingrediencí a vznikne lahodný dip nebo zálivka. Zkuste 1/2 lžíce sójové omáčky Kikkoman smíchat se lžící extra panenského olivového oleje, 1/2 lžíce medu nebo s 2 lžícemi marmelády, a budete příjemně překvapeni.

Ukazatelé kvalitní sójové omáčky

  • Jen přírodní ingredience
  • Byla vyrobena procesem přirozené fermentace
  • Obsahuje vysoké množství bílkovin
Kikkoman

Dokáže nahradit sůl

Zajímavým faktem je to, že přirozeně fermentovanou sójovou omáčkou nahradíte sůl. Pro příklad vezměme sójovou omáčku Kikkoman, u níž platí, že 1 čajová lžička soli se rovná 7 lžicím sójové omáčky. Díky tomu můžete snížit svůj příjem soli až o 50 %.

Navíc se ke slanosti přidává přítomnost chuti umami, která je pátou chutí vedle těch základních. Její název pochází z japonštiny a v překladu znamená chutný nebo také delikátní.

Obou vlastností využijete například v přípravě marinád na maso. Letní grilovačku tak posunete o level výš.

Použijete-li pro marinování směs se sójovou omáčkou, jedním z benefitů bude kratší doba marinování. Čím bohatší je totiž sójová omáčka na umami, tím rychleji voda v mase chuť vstřebá, a díky tomu je maso křehčí. Voda se při úpravě masa vypaří, ale zůstane zajímavá chuť a také vůně, která povzbuzuje chuť k jídlu. Uvidíte, že se vaše návštěva bude pídit po receptu na vámi použitou marinádu.

Co má marináda obsahovat?

Jedna ze složek dobré marinády by měla být vždy tuková. Použít lze i řepkový, ale my doporučujeme kvalitní olivový olej. Úkolem tuku je udržet přísady na povrchu masa a také se postarat o látky, které jsou rozpustné v tucích. Takové obsahují například bylinky.

Druhá složka by měla být ve vysoké kvalitě a měla by dodávat pokrmu vůni a dobrou chuť, proto v řadě receptů najdete olivový olej se sójovou omáčkou, případně citron nebo balzamikový ocet.

A poslední, i když stejně důležité ingredience, dodávají aroma. Jedná se o med, česnek, hořčici, koření, bylinky atd.

Nenechte se zmást

Pokud vám někdo tvrdí, že maso by mělo být naložené co nejdéle, nevěřte mu. Ano, ideální je marinovat přes noc, ale někdy stačí i třicet minut. A navíc: kyselé složky mohou při příliš dlouhém marinování maso vysušit.

Přehled, jak dlouho maso marinovat

  • hovězí a jehněčí: 3 až 24 hodin
  • drůbeží a vepřové: 3 až 12 hodin

Hodí se vědět

  • Tenké karamelové krusty na mase docílíte použitím sladké složky. Může se jednat o med, melasu nebo třeba javorový sirup. Přidejte k nim také špetku chilli a vznikne lahodná sladko-štiplavá chuť.
  • Maso naložte do uzavíratelné nádoby. V marinádě musí být celé ponořené.
  • Alespoň jednou maso otočte, aby se marináda dostala ke všem stranám.
Canva

Vyzkoušejte osvědčené marinády

U marinád je postup přípravy snadný: stačí smíchat všechny ingredience a do směsi vložit maso.

Marináda na steak

  • 2 stroužky lisovaného česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • 2 polévkové lžíce sušené petrželky
  • 2 polévkové lžíce sušené bazalky
  • 90 ml sójové omáčky
  • 1 lžička pepře
  • 130 ml extra panenského olivového oleje

Teriyaki na kuřecí i vepřové maso

  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 2 lžičky nastrouhaného zázvoru
  • 120 ml ananasového džusu
  • 120 ml vody
  • 250 ml sójové omáčky
  • 1/2 lisovaného česneku
  • 60 ml extra panenského olivového oleje

Tip na závěr

V obchodech koupíte řadu hotových dresinků na saláty, třeba od značky Hellmann's, ale s pomocí sójovky si můžete připravit vlastní. Smíchejte půl lžíce sójové omáčky a lžíci olivového oleje a chutný dresink do zeleninových salátů, na nakrájenou nebo v páře připravovanou zeleninu, tofu i mořské plody bude na světě. Nezapomeňte však, že se jednotlivé složky začnou oddělovat, takže je před použitím vždy řádně promíchejte, ideálně metličkou.