Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jak rychle zhubnout a nehladovět? Vaření v páře je základem zdravého stravování při dietách

Canva

Vaření v páře je zdravá a snadná příprava jídla, která se těší velké oblibě nejen u zastánců zdravého životního stylu. Oproti klasickému vaření má spoustu výhod, a to nejen pro naše tělo. Pokud chcete rychle a trvale zhubnout a nehladovět, měla by být vaše první investice na začátku diety do parního hrnce.

Přečtěte si také

Vaše avokádo už není úplně „akorát“? Přezrálé určitě nepatří do koše. Poradíme, jak ho zpracovat

Výhody vaření v parním hrnci

Vaření v páře využívaly už naše babičky, a to především na knedlíky. Vystačily si s větším hrncem a obyčejný pařáčkem. Dnes se na vaření v páře využívá parní hrnec, ve kterém připravíte celé chody.

Jeho používání je navíc snazší a rychlejší. Jaké další výhody má tento kuchyňský pomocník?

1. Pokrmy jsou nutričně bohatší

Pokrmy připravené na páře jsou oproti jiným zdravější. Potraviny si totiž zachovají mnohem více živin – vitamínů i minerálů.

Pro představu: Brokolice si při přípravě v páře uchová 81 % vitaminu C, zatímco po vaření ve vodě je to jen 30 %.

2. Zůstane struktura i chuť

Někteří lidé mají obavy z chuti jídla. Ta přitom zůstává mnohem výraznější než při jiných přípravách.

Skvělé je například použití bylinek přímo v hrnci, protože pára jejich vůni a chuť propůjčí celému pokrmu. Zelenina také kromě chuti neztrácí barvu, je křupavější a nehrozí ani rozvaření.

Canva

3. Zdravé vaření bez tuku

Smažená, tučná a těžká jídla nejsou pro naše zdraví nic dobrého. Díky parnímu hrnci však zvládnete připravit lahodné pokrmy zcela bez tuku. Záleží pak jen na vás, zda budete chtít hotové jídlo obohatit o pár kapek kvalitního olivového oleje.

4. Šetří čas, práci i energii

Další velkou výhodou parního hrnce je jeho snadné používání. Vaření v páře je opravdu jednoduché a oproti jiným přípravám ho zvládne i naprostý začátečník. Navíc šetří váš čas v kuchyni a spotřebujete méně energie než při zapnuté troubě a sporáku.

Snadný je také následný úklid. Jídlo připravíte pouze v jednom hrnci a nečeká vás tak žádné mytí nádobí a zdlouhavé uklízení kuchyně.

5. Připraví nejrůznější slaná i sladká jídla

Vaření v páře už dávno není pouze pro knedlíky, jako za časů našich babiček. V parním hrnci jednoduše připravíte maso, ryby, zeleninu, zahuštěné omáčky, různé přílohy jako rýži, brambory či luštěniny. Hravě si poradí také se sladkými jídly, jako jsou třeba plněné ovocné knedlíky.

Canva

Jak parní hrnec funguje a jaký vybrat?

Jak již bylo řečeno, vaření v páře je jednoduché a zvládne ho úplně každý. Parní hrnec nejprve naplníte umytými a nakrájenými surovinami. Dále do nádobky vespod stačí nalít vodu, která se pak při spuštění hrnce zahřeje na 100 °C a začne vznikat pára.

Pára se pak už o vše postará a vy se v klidu můžete věnovat něčemu jinému, zatímco se vám jídlo bude připravovat. Zpravidla do hodiny máte připravený chutný pokrm plný tělu prospěšných látek.

Při výběru hrnce koukejte především na velikost a výkon. Pro početnější rodiny je lepší větší a silnější hrnec. Parní hrnec se skládá z několika pater, přičemž v každém lze vařit různé pokrmy nezávisle na sobě. Mezi oblíbené modely patří například:

  • Hrnec parní Tefal CONVENIENT PLASTIC VC140131 černý – dvoupatrový parní hrnec o výkonu 900 W pořídíte v prodejnách Datart za 999 Kč.
  • Russell Hobbs 19270-56 – tento třípatrový parní hrnec s příkonem 800 W koupíne v ElectroWorld za 1 299 Kč.
  • ETA parní hrnec ETA013490000 STEAMPOT – je třípatrový hrnec s výkonem 1000 W a na T.S.Bohemia ho mají za 1 499 Kč.