Většina potravin dnes obsahuje umělé přídatné látky neboli éčka. Výjimku tvoří pouze základní čerstvé potraviny a produkty v bio kvalitě. Všechna éčka ale nejsou lidskému zdraví škodlivá, některá nám naopak mohou prospívat. Pomůžeme vám udělat si v aditivech přehled, aby vás jejich označování nepřekvapilo.
Písmeno E a číslo od 100 do 1000 charakterizuje každou látku, která se do potravin přidává a samostatně by nebyla poživatelná, proto mezi nimi najdete i vitamíny nebo naprosto neškodná přírodní barviva. Podle původu se aditiva dělí na 3 skupiny.
Dále je pak možné aditiva dělit podle funkce v potravinách:
Málokdo by čekal, že jedním z éček je například i vitamín C, který najdete pod označením E300 nebo také kyselina askorbová. Dále to jsou vitamín A, vitamíny skupiny B a E nebo přírodní barviva jako betakaroten, riboflavin či betanin z červené řepy. Tato aditiva mají na náš organismus obecně velmi příznivé účinky, i když se samozřejmě může stát, že u citlivých jedinců vyvolají alergickou reakci.
Jedním z běžných barviv je riboflavin – E101, který najdeme v mléce, vejcích, vnitřnostech, tvarohu nebo ořeších. Uměle se přidává do mouky či cereálních výrobků. Posiluje imunitu a podporuje metabolismus bílkovin a tuků.
K barvivům organického původu patří také betakaroten neboli E160a, který se přirozeně vyskytuje nejen v mrkvi, ale i v jiných druzích ovoce a zeleniny, například v brokolici, špenátu, broskvích nebo mangu. Potravinám nejen dodává barvu, ale také působí jako antioxidant. Přidává se do sladkostí, másel nebo nápojů. Pokud jde o lidské zdraví, příznivé účinky má na náš zrak i na zuby a nehty.
Dalším barvivem je betanin neboli E162, který se získává z červené řepy. I ten má příznivé účinky na imunitu, a navíc potlačuje únavu. Najdeme ho v jogurtech, nápojích nebo zmrzlinách a nanucích.
Máte v mobilu staženou aplikaci Kupi? Pak vás potěší její vylepšená funkce!
Lecitin alias E322 se běžně vyskytuje ve vejcích nebo sóji. Má detoxikační účinky a příznivě působí na náš nervový systém, játra i žlučník. Je přírodním emulgátorem – odděluje vodu od tuku, přidává se tedy do čokolád, přísad na pečení nebo cereálií.
Důležitým antioxidantem je i umělá verze vitamínu C – kyselina askorbová. Hledejte ji pod označením E300. Kromě jiného chrání před volnými radikály, podporuje imunitu, zlepšuje funkci cév a příznivě působí na psychiku. Uměle se přidává do nealko nápojů, piva, pečiva či masných výrobků.
Zde naopak najdete příklady nejnebezpečnějších éček, která byste neměli konzumovat vůbec nebo jen ve velmi omezeném množství.
Potravinářská žluť – E110 patří k aditivům, u kterých byly prokázány nejzávažnější negativní účinky. V USA se například nesmí používat vůbec, protože některé studie prokázaly její karcinogenní účinky. Navíc prokazatelně vyvolává alergie a není vhodná pro astmatiky. Najdete ji ve sladkostech, limonádách, hořčici nebo instantních jídlech.
Pozor si dejte i na Brilantní modř neboli E110, která vyvolává hyperaktivitu a podle některých odborníků zvyšuje i riziko vzniku rakoviny. I tu obsahují hlavně sladkosti, džusy nebo limonády.
Kyselina benzoová označovaná jako E210 se podle české legislativy může do potravin přidávat jen v malém množství. Přirozeně se vyskytuje v brusinkách či švestkách, má sice antibakteriální účinky, v některých případech ale způsobuje alergické reakce a prokázána byla i souvislost s anafylaktickým šokem. Najdete ji například v kečupech.
Dusitan sodný známý také jako E250 patří mezi stabilizátory a konzervanty. Přidává se hlavně do uzenin nebo masových konzerv. Potravinám s obsahem tohoto aditiva by se měly vyhnout hlavně děti a těhotné ženy. Může způsobovat kožní problémy, bolesti hlavy a není vyloučeno, že zvyšuje riziko rakoviny.
L-glutaman sodný neboli E 621 patří k nejběžnějším zvýrazňovačům chuti. Používá se do instantních jídel, kořenicích směsí, konzerv apod. U nás je povolen jen v nízkém množství, protože může způsobovat kožní problémy, bolesti hlavy, nevolnost, či dokonce halucinace.
Aspartam – E 951 je umělé sladidlo, které se používá jako náhražka cukru, a to hlavně do jogurtů, mražených krémů, hořčice nebo nakládané zeleniny. Vyhnout by se mu měly děti i těhotné a kojící ženy. Může způsobovat bolesti hlavy, závratě nebo kožní problémy.