Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zařaďte do svého jídelníčku kelp. Zajistí normální fungování štítné žlázy a pomůže s hubnutím

Canva

Trápí vás potíže se štítnou žlázou, hubnete nebo jen chcete zařadit do svého jídelníčku netradiční a chuťově zajímavou superpotravinu? Pak je pro vás kelp tím pravým. Podobně jako ostatní řasy obsahuje řadu vitaminů, minerálů a antioxidantů, především ale spoustu jódu. V čem je pro nás prospěšný a jak jej zařadit do jídelníčku?

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

To nejlepší z moře najdete v řasách

Kelp se řadí se mezi chaluhy a roste v tzv. kelpových lesích nacházejících se v mělkých vodách oceánů. V těchto místech je voda velice bohatá na minerály a protože řasy vynikají velkou schopností absorbovat živiny, jsou doslova nabité cennými a zdraví prospěšnými látkami. A z nich nad všemi vyniká jód.

Proč je jód pro tělo tak důležitý?

Obsah jódu je v kelpu asi 10x větší než v jodizované soli, a právem je proto považován za jeden z jeho nejbohatších zdrojů. Jód je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, čímž zajišťuje její normální fungování. Kelp by proto v rozumné míře měli konzumovat především lidé, kteří mají se štítnou žlázou problémy.

Dokáže však účinně předcházet i dalším problémům, které nefunkční štítná žláza může způsobovat – například poruchám prostaty, syndromu polycystických vaječníků, rozvoji autoimunitních onemocnění štítné žlázy, a dokonce i cukrovce.

Pete Niesen / Shutterstock.com

Superpotravina skvělá pro hubnutí i proti stárnutí

Kromě jódu najdete v kelpu vitamíny skupiny B, vitamín A i K, hořčík, vápník, železo, selen, zinek, mangan nebo draslík.

Jeho další výhodou je ovšem i nízký obsah kalorií a tuků. Podporuje správnou funkci trávicího traktu, zrychluje metabolismus a obsahuje také alginát, což je druh sacharidu, který zabraňuje vstřebávání a ukládání tuků. Do svého jídelníčku by ho proto měli zařadit i ti, kteří se snaží zhubnout nebo lidé trpící vysokých cholesterolem.

Je bohatým zdrojem antioxidantů, které účinně bojují proti volným radikálům, zpomalují stárnutí buněk, podporují jejich regeneraci a přispívají k prevenci proti řadě civilizačních chorob.

V neposlední řadě je kelp považován za antiestrogen, což je léčivá látka, která působí proti ženské hormonální nerovnováze. Ženám může pomoci s poruchami menstruačního cyklu nebo s negativním vlivem estrogenu na vznik nádoru prsu.

boommaval / Shutterstock.com

Jak zařadit kelp do jídelníčku?

Na trhu se setkáte s mnohými podobami této řasy. Pokud chcete kelp užívat pouze jako doplněk stravy, potom se poohlédněte po prášku nebo tabletách, které seženete ve zdravé výživě, lékárně nebo jiných specializovaných obchodech. Pokud ho ale chcete vyzkoušet v kuchyni, existuje mnoho způsobů, jak řasy přidávat do jídla.

  • Prášek z mletých sušených chaluh – stačí rozpustit ve vodě, smoothies nebo jakémkoliv jiném nápoji. Prášek můžete také přidávat do salátů, studených omáček nebo dipů.
  • Tablety či kapsle – představují nejjednodušší způsob, jak kelp konzumovat v doporučované denní dávce.
  • Kelpové nudle – skvělá potravina pro nízkosacharidový nebo redukční jídelníček. Kelpové nudle se hodí jako příloha místo klasických těstovin nebo rýže, dají se podávat k omáčkám nebo do salátů. Koupíte je v některých zdravých výživách nebo na internetu.
  • Pražené „chipsy“ z mořské řasy – v obchodech se zdravou výživou nebo se zahraničními potravinami lze narazit také na kelp (nebo jiný druh mořských řas) v podobě tenkých pražených plátků, které připomínají chipsy. Dají se pojídat jen tak, jako svačinka, nebo nadrcené přidávat do salátů či jakýchkoliv jiných jídel.
  • Celé sušené chaluhy – po namočení do vody se rehydratují a jsou skvělou přísadou do asijských jídel, polévek, těstovin, zeleninových směsí apod. Výborné jsou také samotné, ochucené olivovým olejem či balzamikovým octem a posypané sezamem (podobně jako se jí řasy wakame).