Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Proč do jídelníčku zařadit křen? Je to vitamínová bomba a má široké využití v kuchyni

Eskymaks / Shutterstock.com

Ačkoli někteří z nás konzumují křen jen příležitostně, jako k uzenému masu nebo například na silvestra, kdy se podává k čočce s ovarem, měl by v našem jídelníčku figurovat častěji. Má totiž řadu zdravotních benefitů a funguje jako přírodní antibiotikum.

Přečtěte si také

Víte, které potraviny byste neměli ohřívat v mikrovlnce? Pozor na vejce i hořlavé chilli

K čemu je dobrý křen?

Křen selský, přezdívaný též český ženšen, je vysoká bylina, jejíž kořen je známý pro svou štiplavou chuť a vůni. Pro tyto vlastnosti ho při léčbě rýmy a chřipky užívali už naši předkové.

Křenu jsou také připisovány pozitivní účinky na imunitní systém díky obsaženému vitamínu C, který zároveň podporuje normální funkci nervové soustavy a dále má schopnost tlumit známky únavy a vyčerpání. Nelze opominout i množství obsažených minerálů od železa, hořčíku, draslíku, vápníku až po fosfor.

Štiplavý zázrak ale umí mnohem víc než jen podpořit imunitu – kromě zmíněného nachlazení léčí i záněty močových cest, neboť má močopudné účinky. Křen podporuje také trávení a doporučuje se po léčbě antibiotiky, kdy napomáhá přirozenému obnovení střevní mikroflóry. A prospěšný je i pro astmatiky a revmatiky.

Pohlídejte si křenovou pochoutku v akci

Kontraindikace: Kdy ho nejíst?

Stejně jako každá plodina, i křen má své kontraindikace. Užívat se nesmí při průjmu či při chronických obtížích s ledvinami a zapovězen je také lidem, kteří trpí žaludečními nebo dvanácterníkovými vředy.

Kolik stojí křen?

Pokud půjdete do obchodu, nebo na trh, můžete si koupit křen jako takový, ale dostanete ho i už nastrouhaný. V obchodech ho můžete koupit v průměru za 149,90 Kč/kg. Za křen z ekofarmy pak zaplatíte i 229 Kč/kg. Jestli dáváte přednost křeníku, koupíte sklenici o velikost 130 g zhruba za 45 korun. V Kauflandu najdete v akci Křen smetanový K-Classic. Jeho 185gramové balení vyjde na 16,90 Kč.

Využití v kuchyni

Z křenu si můžete připravit hned několik dobrot. Pokud možno však volte vždy ten čerstvý, ze kterého se při strouhání uvolňuje hořčičná silice, která způsobuje jeho typicky štiplavou chuť.

NoirChocolate / Shutterstock.com

Recept: Křenová pomazánka s tvarohem

Omytý křen oloupeme a nastrouháme najemno. Dále si v míse smícháme tvaroh s majonézou a přidáme 2–3 lžíce nastrouhaného křenu. Pořádně zamícháme a dochutíme solí a pepřem. Pomazánku mažeme na plátky veky nebo chleba a zdobíme nakrájenou pažitkou.

Tip: Chcete-li zdravější verzi, nahraďte majonézu stejným množstvím zakysané smetany.

Recept: Zelný salát s křenem a řepou

Omyté zelí zbavíme košťálu, nakrájíme na jemné nudličky a přidáme k nastrouhané mrkvi, křenu a jablku nakrájenému na kostičky. Pořádně zamícháme, přidáme šťávu z citrónu, sůl, cukr, zakápneme olejem a opět promícháme.

Tip: Do jemnější verze salátu přidáme bílý jogurt.

Dar1930 / Shutterstock.com

Recept: Křenová omáčka

Nejdříve si připravíme jíšku z másla, které rozpustíme v hrnci a zasypeme hladkou moukou. Promícháme a necháme chvíli opražit, poté zalijeme mlékem a vymícháme do jemné konzistence bez hrudek. Do směsi přidáme nastrouhaný křen a za stálého míchání vaříme 10–15 minut. Poté vlijeme smetanu a po dobu zhruba pěti minut necháme bublat. Omáčku dochutíme solí, pepřem, případně i citrónovou šťávou a podáváme s vařeným uzeným masem a houskovým knedlíkem.

K obědu si připravte omáčku, která příjemně zahřeje

Léčivé recepty z křenu

Křen můžete využít i jako lék a připravit si z něj sirupy, tinktury či obklady.

Křenový med při kašli a rýmě

Recept je velmi jednoduchý – jednu lžíci nastrouhaného křenu smícháme se třemi lžícemi medu a jednu čajovou lžičku směsi pak užíváme 3× denně.

epiximages / Shutterstock.com

Křenová placka

Křenová placka se používá nejen při zápalu plic, ale také jako obklad na revmatická kolena či jiná bolavá místa.

Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme z nich vodu a následně promícháme s pěti lžícemi nastrouhaného křenu. Směs zabalíme do gázy a přiložíme na bolavé místo, které jsme ještě předtím namazali sádlem. Necháme působit 15 až 20 minut. Křenovou placku aplikujeme každý lichý den po dobu maximálně dvou týdnů.