Hledáte tip na lehký, ale výživný oběd? Zkuste hovězí kofty s hummusem a lehkým salátkem

Kofty z mletého hovězího masa, hummus a salát, vše servírované v míse Martina Lancingerová

Ať už trpíte intolerancí laktózy nebo lepku, držíte low carb dietu, anebo zkrátka hledáte lehkou variantu oběda, který vás zasytí, zkuste si připravit šťavnaté hovězí kofty s orientální delikatesou – hummusem – a s lehkým salátkem navrch. Během chvíle vykouzlíte oběd jako z luxusní restaurace. Tak neotálejme a pojďme rychle vařit!

Přečtěte si také

Češi si za jídlo a pití připlatí: Spotřebitelské ceny v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,7 %

Odkud pochází kofty a hummus?

Kofty jsou tradičním pokrmem v mnoha zemích od Blízkého východu přes Střední Asii až po indický subkontinent. Ačkoliv nejstarší recepty pocházejí z raných arabských kuchařek, kofty se rozšířily a staly se součástí národních kuchyní v Arménii, Afghánistánu, Indii, Íránu, Turecku a dalších zemích regionu. Existuje mnoho místních variant, ale základ tvoří mleté maso (nejčastěji jehněčí) s kořením, případně další ingredience. Kofty tak představují pokrm s bohatou historií a různorodostí.

Hummus je tradiční součástí arabské kuchyně a jeho historie sahá až do 13. století. První písemná zmínka o pokrmu podobném hummusu se objevuje v kuchařce z Káhiry ze 13. století. Základní ingredience hummusu – cizrna, sezamová pasta (tahini), citronová šťáva a česnek – se v oblasti Blízkého východu používají po staletí. Přesný „vynálezce“ hummusu ale není znám, vznikl zřejmě postupným vývojem a kombinováním těchto tradičních surovin.

Co vlastně jsou ty kofty?

Kofty jsou masové kuličky nebo válečky, které jsou velmi populární v mnoha kuchyních Blízkého východu, Střední Asie a indického subkontinentu. Základem jsou většinou mleté maso (nejčastěji jehněčí, ale i hovězí, skopové nebo drůbeží), cibule, česnek a různé koření jako petržel, koriandr, skořice, hřebíček, muškátový oříšek a chilli papričky.

Maso se smíchá s kořením a dalšími ingrediencemi a vytvaruje se do kuliček, válečků nebo placek. Kofty se pak grilují, smaží, vaří nebo dusí v omáčce. Podávají se samotné jako předkrm nebo hlavní chod, v sendviči, s rýží, v omáčce nebo polévce.

Masové kuličky podle IKEA
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Masové kuličky podle IKEA

Připravte si doma oblíbené masové kuličky s krémovou omáčkou a brusinkami podle IKEA. Recept na jejich přesnou přípravu zůstával až do nedávna tajemstvím, to už ale neplatí, protože IKEA se jej rozhodla zveřejnit. Připravte si je s námi i vy!

Masové kuličky podle IKEA
Hovězí burger s kozím sýrem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Hovězí burger s kozím sýrem

Připravte si dokonale vyladěný hovězí burger s kozím sýrem, podávaný s hruškovou omáčkou. Tato skvělá kombinace chutí vás zajisté mile překvapí a příjemně pohladí vaše chuťové pohárky. Příprava je navíc snadnější, než by se na první pohled mohlo zdát.

Hovězí burger s kozím sýrem
Zapečené papriky s kombinací mletého masa a sýra
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Zapečené papriky s kombinací mletého masa a sýra

Zapečené papriky na křupavé bagetce jsou perfektním hlavním chodem nebo předkrmem a skvěle se hodí pro všechny, kteří si rádi dopřávají jedinečnou kombinaci chutí a textur. Svěží a lehké letní jídlo, které si zamiluje opravdu každý.

Zapečené papriky s kombinací mletého masa a sýra

Hovězí kofty s hummusem a lehkým salátkem

Ingredience na 2 porce:

Kofty:

  • 300 g mletého hovězího masa
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nadrobno pokrájené petržele
  • ¼ lžičky drceného kmínu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Hummus:

  • 200 g uvařené cizrny
  • 30 g tahini pasty
  • 30 g olivového oleje
  • 1–2 stroužky česneku
  • ½ lžičky římského kmínu
  • 20 ml (1 lžíce) citronové šťávy
  • sůl
  • 40 ml vody
Hovězí kofty, hummus a míchaný salát, jídlo je servírované v míse Martina Lancingerová

Salát:

  • 3 hrsti mixu salátů
  • 1 menší mrkev
  • 100 g cherry rajčat
  • 50 g salátové okurky
  • olivový olej
  • 1 lžička balzamikového octa
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce nasucho opečených slunečnicových semínek

Postup:

  1. Mleté maso ochuťte prolisovaným česnekem, petrželí, kmínem, solí a pepřem. Z masa vytvořte 6 šišek, napíchněte je na jehlice nebo špejle. Potřete trochou oleje a dejte grilovat.
  2. Suroviny na hummus vložte do mixéru a promixujte dohladka.
  3. Do misky vložte salátový mix. Oloupanou mrkev nastrouhejte škrabkou na nudličky. Rajčata rozpulte. Okurku nakrájejte na slabé plátky.
  4. Zeleninu promíchejte s trochou olivového oleje, octa, špetkou soli a pepře. Na talíři posypejte slunečnicovými semínky.

Zdroj: Martina Lancingerová, Kupi