Příčí se vám vyhazovat jídlo? Ze starého chleba a šťavnatých rajčat si připravte lehoučký italský salát panzanella

Rajčatový salát na bílém talíři Martina Lancingerová

Jídlem plýtvá neuvěřitelná spousta lidí a někdy zbytečně. Vyhazují se potraviny, které by se daly ještě zkonzumovat, a to bez jakýchkoli problémů. Chléb, který už neláká k namazání čerstvou pomazánkou nebo máslem, nemusíte také nutně házet do koše. Připravte si z něj základ salátu panzanella – křupavé krutony, které do sebe vtáhnou pikantní chuť zálivky.

Přečtěte si také

TRENDYOL: Turecké online tržiště s čínským kapitálem dobývá Evropu skrze známé české influencery

V hlavní roli čerstvá rajčata

Salát panzanella sice nepotřebuje čerstvé pečivo, zato stojí na vynikajících čerstvých rajčatech. Dejte si na jejich výběru záležet, protože tvoří hlavní složku celého pokrmu. Tento originální salát je prakticky jen o rajčatech, chlebu, zálivce, cibulce a bazalce. Ale nebojte se do něj na osvěžení přidat i trochu okurky, anebo lehce nasládlou papriku.

Pro zvýšení výživové hodnoty pokrmu můžete nakonec přidat ještě kousky ryby (například i konzervovaného tuňáka), anebo natrhanou mozzarellu.

Šopský salát
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Šopský salát

Šopský salát pochází z Bulharska a je velmi oblíbeným letním jídlem i v celé střední Evropě. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, tak neváhejte a pojďte si jej s námi připravit.

Šopský salát
Salát z cizrny a grilované zeleniny
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Salát z cizrny a grilované zeleniny

Salát z grilované zeleniny s cizrnou, rukolou, cherry rajčátky a ovčím sýrem si zajisté zamilujete. Je lehký, svěží a obsahuje spoustu vitamínů. Skvěle se hodí jako příloha ke grilovanému masu, ale můžete si ho dopřát i jen tak samotný, například s opečenou bagetkou.

Salát z cizrny a grilované zeleniny
Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami

Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami je plný exotických vůní a chutí, které si zajisté zamilujete. Hodí se jako rychlý oběd nebo večeře a jeho příprava vám zabere jen chvilinku.

Salát ze zeleného chřestu s krevetami a jahodami

Salát panzanella – recept

Suroviny na 2 porce:

  • 2 krajíce chleba
  • olivový olej
  • sůl
  • 500 g rajčat (mix)
  • 150 g salátové okurky
  • ½ menší červené cibule
  • 1,5 lžíce octa – můžete použít vinný, balzamikový aj.
  • čerstvě mletý pepř
  • bazalka
Rajčatový salát na bílém talíři Martina Lancingerová

Postup:

  1. Chléb natrhejte na menší kusy. V míse lehce zakápněte olivovým olejem a osolte. Promíchejte a rozprostřete na plech. Vložte do trouby vyhřáté na 150 °C (horkovzduch) a pečte krutony dozlatova. Bude to trvat 10 minut.
  2. Rajčata nakrájejte na větší kusy – větší rajčata na měsíčky, cherry rajčata přepulte. Okurku nakrájejte na větší kostky. Cibuli nakrájejte na jemné měsíčky. Dejte zeleninu do mísy a zalijte octem. Nechte 5 minut odpočívat.
  3. Poté zeleninu zakápněte olivovým olejem, přidejte sůl, čerstvě mletý pepř, lístky bazalky a krutony. Vše důkladně promíchejte a servírujte.

Zdroj: autorský text Martina Lancingerová