Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha

Čas přípravy: 45 min
Obtížnost: Střední
Cena: 88 Kč
Redakce Kupi.cz
17. května
Kulajda servírovaná v dřevěné misce s lžící Ilustrační foto: AS Foodstudio / Shutterstock.com

Kulajda je tradiční jihočeská polévka, která se podává nejčastěji se zastřeným vejcem. Nakyslá polévka s koprem, houbami a bramborami je oblíbená po celé republice. U koho jiného se inspirovat než u šéfkuchaře, který ji vaří dnes a denně. Pojďte si s námi uvařit tradiční kulajdu podle Zdeňka Pohlreicha.

Recept kulajda podle Zdeňka Pohlreicha vás vyjde na 22 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 88 Kč.

Ingredience

Kulajda

Zastřená vejce

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 88 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

Kulajda

  • 1

    Nejdříve si připravte jíšku. V rendlíku rozpusťte máslo a přisypte hladkou mouku. Chvíli restujte. Poté přilejte vývar, na kostičky nakrájené brambory a ochuťte solí a pepřem. Pořádně zamíchejte, ať se jíška hezky rozmíchá.

  • 2

    Očistěte si houby a orestujte je na másle. Přidejte do polévky a vařte tak dlouho, dokud nejsou houby a brambory měkké. Potom přidejte do polévky smetanu a ocet a přiveďte k varu.

  • 3

    Nechte chvíli povařit, poté polévku sundejte z plotny a přidejte do ní nasekaný kopr. Dochuťte polévku – pokud se vám zdá kyselá, přidejte trochu cukru.

Zastřená vejce

  • 1

    Jakmile je polévka hotová, připravte si zastřená vejce. Do menšího rendlíku dejte vařit vodu. Jak začne vřít, nalejte do ní ocet. V žádném případě nesolte! Vroucí vodu v rendlíku rychle zamíchejte, aby vznikl vír. Vejce vyklepněte do naběračky a opatrně nalijte vajíčko do vroucí vody. Vír vody se postará o to, aby bílek obalil žloutek.

  • 2

    Vařte maximálně cca 2–3 minuty. Poté stáhněte z ohně a nechte dojít. Stejným způsobem připravte i další zastřená vejce.

Zajímavé tipy

Vyzkoušejte i další polévky, třeba květákovou krémovou nebo bramborovou krémovou.

Líbil se vám recept Kulajda podle Zdeňka Pohlreicha? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.