Čerstvé vs. trvanlivé mléko: Které je lepší pro vaše zdraví?

Krabice mléka svrchu sweeann / Shutterstock.com

Mléko je základní potravinou v mnoha domácnostech po celém světě, ale výběr mezi čerstvým a trvanlivým mlékem může být pro některé oříškem. Díky moderním technologiím zpracování mléka, jako je ultra vysoká teplota (UHT), se trvanlivé mléko stalo populární volbou díky delší době minimální trvanlivosti a také bezpečnosti. Jaký je ale ve skutečnosti mezi těmito variantami rozdíl?

Přečtěte si také

Mango: Superpotravina s pouhými 75 kaloriemi ve 100 g! Zhubněte a posilte imunitu s lahodným ovocem

Jak se vyrábí mléko?

Čerstvé mléko je obvykle pasterizováno, což znamená, že je zahříváno na teplotu 72–74°C po dobu 15–20 sekund, přičemž tento proces ničí patogenní mikroorganismy. Musí být uchováváno v chladu a jeho trvanlivost běžně nepřesahuje 7 dní.

Na druhé straně, UHT mléko je zpracováno při mnohem vyšších teplotách (minimálně 135°C) po kratší dobu. Tento proces ničí všechny mikroorganismy a mléko je následně baleno do aseptických obalů, což mu umožňuje zůstat čerstvé po mnoho měsíců bez potřeby chlazení do doby otevření.

Které mléko je lepší?

Výběr mezi čerstvým a trvanlivým mlékem závisí na několika faktorech včetně osobní preference chuti, využití a požadavků na trvanlivost. UHT mléko může mít mírně „vařenou“ chuť, která některým lidem nemusí vyhovovat, ale je obecně považováno za bezpečnější z hlediska absence mikrobiální kontaminace.

Liší se nutriční hodnoty?

Oba typy mléka poskytují podobné nutriční hodnoty, včetně vápníku, bílkovin a esenciálních aminokyselin, které jsou důležité pro zdraví kostí a zubů. UHT zpracování nezpůsobuje významnou ztrátu nutričních hodnot, což z takového mléka činí efektivní alternativu k čerstvému mléku, zejména v situacích, kde je skladování nebo distribuce problematická.

Ruce s modrými rukavicemi nalévají mléko do odměrky Parilov / Shutterstock.com

Jak dopadlo testování mléka?

Podle odborníků je důležité posuzovat nejen způsob zpracování mléka, ale i celkový způsob stravování. Obě formy mléka mohou být součástí zdravého jídelníčku, pokud jsou konzumovány v rámci vyvážené stravy.

dTest testoval mléka z Česka, Slovenska i Chorvatska

Inspektoři dTestu v roce 2020 ve 25 vzorcích zkoumali, kolik tuku a bílkovin mléko obsahuje, jak chutná, vypadá a zda je bez mikrobů a správně označené.

Hrášková polévka s mlékem
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Hrášková polévka s mlékem

Jestli jste milovník polévek, ale už nevíte, jakou byste si uvařili k nedělnímu obědu, tato hrášková polévka s mlékem je právě pro vás. Připravte si jednoduchou, ale neobvyklou polévku, která zasytí váš žaludek a navíc si na ní pochutnáte.

Hrášková polévka s mlékem
Zlaté mléko z kurkumy
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Zlaté mléko z kurkumy

Zlaté mléko neboli golden milk se připravuje z kurkumy a má řadu pozitivních účinků na organismus. Kurkuma (anglicky turmeric) pomůže s hubnutím i se zklidněním, posiluje imunitu a zahřeje během chladných dnů. Je tedy naprosto ideální do chladných zimních dnů. Pokud si zlaté mléko připravíte večer, podpoříte navíc zdravý spánek.

Zlaté mléko z kurkumy

Z 15 čerstvých a 10 trvanlivých mlék byla polovina pod minimálním limitem tuku 1,50 %, jen u 12 vzorků byl tuk nad touto hranicí. Nejnižší obsah tuku byl zjištěn u slovenského produktu Tami Tatranské Bio mlieko. Všechny vzorky splnily normy pro obsah bílkovin. Trvanlivé mléko od Tesca mělo nejvíce bílkovin. Mléka také testovali na chuť a vzhled, přičemž všechna obstála dobře, s čerstvým mlékem mírně na špici.

Mikrobiologické testy ukázaly, že trvanlivé mléko je čistější od mikrobů, což mu umožňuje delší trvanlivost. V trvanlivém mléku nebyly žádné mikroby, zatímco v čerstvém bylo méně než 10 mikrobů na mililitr, což je stále bezpečné.

Testy na obsah vápníku ukázaly, že všechna mléka měla podobné množství vápníku. Na obalech se dTest zaměřil také na pravdivost informací, zejména u bio mlék, kde hledali certifikáty a původ mléka. Nejnižší úroveň vápníku byla zjištěna u trvanlivého mléka značky Madeta, zatímco nejvyšší u čerstvého mléka Milkin.

Celkově test ukázal, že čerstvé a trvanlivé mléko jsou si kvalitou velmi podobné, přičemž čerstvé mléko mělo mírně lepší chuť a trvanlivá mléka měla někdy problémy s konzistencí.

Ačkoli je čerstvé mléko často považováno za „přirozenější“ volbu, trvanlivé UHT mléko nabízí výhody v podobě bezpečnosti a delší trvanlivosti. Výběr mezi těmito dvěma typy by měl být založen na osobních preferencích a praktických aspektech spojených se skladováním a použitím mléka v každodenním životě.

Zdroje: dTest, Bezpečnost potravin