5 výborných receptů za pár korun: Tahle jídla uvaříte do 100 Kč

Rozkrojené plněné chlupaté knedlíky, servírované na malé pánvičce Karl Allgaeuer / Shutterstock.com

Rychlý a výborný oběd za pár korun? To není žádné sci-fi. I z běžně dostupných surovin vykouzlíte jídla, která vás ohromí skvělou chutí. Tímto stylem vařily i naše babičky, tak proč to taky nezkusit? Na základě akčních i běžných cen potravin jsme za vás zjistili orientační cenu za porci. Tak snad vám náš výběr zachutná!

Přečtěte si také

Co se stane, když přestanete pít kávu a jak překonat abstinenční příznaky?

Co třeba omáčku?

Omáčky jsou rychlé, chutné a když si k nim dáte pěknou porci houskového knedlíku, zasytí vás až do večera. Navíc je uvaříte skutečně za pár korun. Zkuste třeba oblíbenou rajskou omáčku s plněnými paprikami nebo znojemskou omáčku s vepřovou plecí. Určitě si pochutnáte.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Znojemská omáčka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Znojemská omáčka

Znojemská omáčka je snadná na přípravu a velmi chutná. Její hlavní ingrediencí je kyselá okurka, která omáčce dodá nezaměnitelnou chuť. Znojemskou omáčku, jinak také znojemskou pečeni, připravujeme z vepřového masa, nejvhodnější je kýta nebo plec. Nejčastěji se podává s rýží nebo houskovým či karlovarským knedlíkem.

Znojemská omáčka

V hlavní roli brambory

Brambory jsou skvělá příloha, ale výborně fungují i jako hlavní jídlo. Pokud z nich uděláte bramborové těsto, vykouzlíte z nich různé dobroty nasladko i naslano. Všemi deseti doporučujeme skutečnou klasiku našich babičekchlupaté knedlíky.

Pokud chcete něco modernějšího, inspirovaného Itálií, tak z bramborového těsta snadno připravíte i gnocchi. Můžete je kombinovat s různými omáčkami. My pro vás tentokrát vybrali špenátové gnocchi.

Chlupaté knedlíky
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky jsou tradičním českým hlavním jídlem a přílohou v jednom. Příprava vám navíc nezabere mnoho času a na výsledku si jistě skvěle pochutnáte.

Chlupaté knedlíky
Gnocchi se špenátem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Gnocchi se špenátem

Gnocchi se špenátem patří mezi tradiční italské pochoutky, které se skvěle hodí třeba na večeři. A zachutnají vegetariánům i milovníkům masa.

Gnocchi se špenátem

Do stovky i maso se zeleninovou směsí

Pikantní katův šleh si můžete připravit z vepřového i kuřecího masa. Je to trochu retro jídlo, které jste dřív našli v jídelním lístku téměř každé restaurace. Budete ho mít hotové do hodiny a jako přílohu můžete zvolit bramboráčky nebo pečené brambory.

Katův šleh
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Katův šleh

Katův šleh neboli kaťák je pikantní masová směs připravovaná nejčastěji s vepřovým nebo kuřecím masem. Nejvíce oblíbený byl během devadesátých let, kdy jste na něj mohli narazit v téměř každé české restauraci. Připravte si toto retro jídlo doma a zavzpomínejte na divoké devadesátky spolu s námi.

Katův šleh

Sladký tip na závěr

Chcete zavzpomínat na dětství u babičky? A pamatujete na šišky s mákem? Je to vynikající rychlovka za pár korun, kterou snadno připravíte z bramborového těsta. Zavděčíte se určitě i dětem. Recept najdete zde.

Zdroj: Kupi