Výborný snack z listového těsta: Oblíbené pizza šneky chutnají všem

Několik pizza šneků, kolem cherry rajčátka a plátky bazalky Igor Dutina / Shutterstock.com

Pizza šneky jsou rychlým a oblíbeným pohoštěním pro každou návštěvu. Listové těsto seženete už v každém supermarketu a příprava je tak fakt hračka. Kdo by odolal křupavému těstu, ve kterém je zabalená šunka a sýr? I děti pizza šneky milují. Výběr šunky a sýru necháme na vás. Tak pojďme na to, ať jste připraveni i na nečekanou návštěvu!

Přečtěte si také

Konec klamání zákazníků. Francie vydala zákon, který ochrání spotřebitele před neustálým zmenšováním balení

Odkud pochází listové těsto?

Opět můžeme vysledovat několik verzí původu. První vzdálený předchůdce listového těsta pochází již ze starověku. Řekové a Římané běžně připravovali křupavé pečivo z těsta, které tvořila pouze mouka a olej.

Ve středověké Anglii se ve 14. století začíná objevovat recept na koláč chastletes – byl plněný mletým masem a tvořilo ho křupavé těsto, téměř podobné listovému těstu, jak ho známe dnes.

Tortillové jednohubky se špenátem a lososem
Čas přípravy: 35 min Obtížnost: Snadný

Tortillové jednohubky se špenátem a lososem

Tortilla je jako svačinka nebo rychlá večeře vždy dobrou volbou. Kombinaci s čerstvým sýrem, bylinkami a uzeným lososem si zamilujete!

Tortillové jednohubky se špenátem a lososem
Pizza medvídci
Čas přípravy: 25 min Obtížnost: Snadný

Pizza medvídci

Děti milují jídlo, které je barevné a hravé. Připravte jim podle našeho videoreceptu rychlé pizza medvídky, kteří báječně chutnají – a děti vám s jejich přípravou mohou pomáhat.

Pizza medvídci

I když se v Británii recepty na „lístkující“ a křupavá těsta neustále zdokonalovaly, za vynálezce máslového listového těsta je považován francouzský cukrář Glaudo Gelée. Jako cukrářský učeň chtěl v roce 1669 pro svého mistra vytvořit lahodný chléb. Do chlebového těsta zabalil kus másla, několikrát ho převálel a složil. Výsledkem byl nadýchaný a křehký pecen chleba.

Gelée své listové těsto během let neustále zdokonaloval a setkával se v cukrářských kruzích se závistí ostatních kolegů. Nakonec byl kvůli nevraživosti jednoho italského cukráře uvězněn a po svém útěku z vězení se Gelée k pekařství už nevrátil.

2 pláty listového těsta na dřevěném prkénku Africa Studio / Shutterstock.com

Pizza šneky – recept

Ingredience na 20 porcí:

  • 275 g rozváleného listového těsta
  • 70 rajčatového protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g šunky
  • 100 g plátkového sýru
  • 1 vejce na potření
  • oregáno a bazalka
Obložený chlebíček se šunkou a vejcem
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Obložený chlebíček se šunkou a vejcem

Obložený chlebíček se šunkou a vajíčkem jistě patří k jakékoliv slavnostní příležitosti. Tuto českou lahůdku vymyslel pražský lahůdkář Jan Paukert na počátku 30. let 20. století jako větší variantu klasických jednohubek. Připravte si chlebíček podle našeho receptu, zaručeně si na něm pochutnáte vy i vaše případná návštěva.

Obložený chlebíček se šunkou a vejcem
Obložený chlebíček s mrkvovou pomazánkou
Čas přípravy: 15 min Obtížnost: Snadný

Obložený chlebíček s mrkvovou pomazánkou

Chlebíček s mrkvovou pomazánkou je ideální pochoutka nejen pro vegetariány. Najemno nastrouhanou mrkev s lučinou a zakysanou smetanou si oblíbí milovníci jemných lahodných chutí.

Obložený chlebíček s mrkvovou pomazánkou

Postup:

  1. Rajčatový protlak smícháme s bazalkou, oreganem, solí a najemno nakrájeným česnekem. Rozválené listové těsto potřeme dochuceným rajčatovým protlakem. Zhruba 5 cm od horního okraje necháme volných.
  2. Na těsto rozložíme plátky šunky a sýra a těsto odspodu zarolujeme. Volný horní okraj potřeme rozšlehaným vajíčkem a pevně dorolujeme.
  3. Roládu nakrájíme na zhruba 20 kousků, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Šneky potřeme rozšlehaným vajíčkem. Můžeme ještě posypat hrubozrnnou solí.
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 15 minut dozlatova.

Zdroj: Kupi, Great British Chefs