Jak opravit zip svépomocí? Často postačí obyčejné tuhé mýdlo, pinzeta a jehla s nití

Džíny s rozbitým zipem OttoPles / Shutterstock.com

Kdo by si myslel, že taková maličkost jako zip může způsobit tak velké problémy? A přesto, když se zip pokazí, může to znamenat velké potíže, zvláště pokud se to stane v nejméně vhodnou chvíli. Naštěstí není vždy nutné hned věc vyhodit nebo nosit do opravny. V tomto článku vám ukážeme, jak si můžete opravit zip sami, a to rychle a bez zbytečných nákladů.

Přečtěte si také

Jíme je každý den, i když bychom rozhodně neměli! Co jsou ultrazpracované potraviny?

Báječný vynález, který má stovky užití

Zip je neuvěřitelně univerzální a užitečný vynález. Najdeme ho na oblečení, batozích, stanech a mnoha dalších věcech. Ačkoli se může zdát, že oprava zipu je komplikovaná, ve skutečnosti to může být poměrně jednoduché. Důležité je nejprve zjistit, co přesně se pokazilo.

První pomoc při zničeném zipu

Prvním a zásadním krokem je důkladně prozkoumat rozsah poškození. Věnujte pozornost každému detailu zipu, abyste pochopili, co přesně se stalo. Je důležité zkontrolovat, zda nejsou zuby poškozené a zda mezi nimi nezůstala uvězněná nit či kus látky. Také pečlivě prohlédněte jezdec, který by neměl být poškozený ani zablokovaný.

Co budeme k opravě potřebovat?

K opravě zipu můžeme potřebovat různé materiály, v závislosti na typu problému. Například, pokud je problém s pojízdností jezdce, může být řešením použití tuhého mýdla, které zlepší jeho pohyb. V případě, že je látkou nebo nití uvězněn jezdec, je nezbytné tyto překážky opatrně odstranit. Použití tenkého nástroje, jako je pinzeta, může být velmi užitečné.

Pokud je látka poškozená, měli byste ji opravit pomocí nitě a jehly, aby nedocházelo k dalším poškozením při používání zipu.

Látka či nit uvízla v jezdci

Pokud v jezdci uvízla látka nebo nit, opatrně ji odstraňte a zkontrolujte, zda jezdec funguje správně. Pokud je látka poškozená, opravte ji nití a jehlou.

Žena se snaží si obléct džíny Andrey_Popov / Shutterstock.com

Vyhnuté zuby zipu

V situaci, kdy jsou zuby zipu vyhnuté nebo poškozené, je potřeba je velmi opatrně zarovnat zpět na místo. Tento krok vyžaduje pečlivost, aby nedošlo k dalšímu poškození zubů nebo látky.

Jezdec se špatně pohybuje

Pokud jezdec drhne a špatně se pohybuje, doporučuje se zkontrolovat čistotu zubů, případně je vyčistit. Pro zlepšení pojízdnosti můžete použít různé prostředky, jako je svíčka, grafit z tužky nebo mýdlo.

Jak opravit rozjetý zip

V případě, že je jezdec rozevřený a nedrží zuby zipu pohromadě, lze ho často opravit pomocí kleští, kterými jezdec opatrně stlačíme zpět do správné pozice. Důležité je postupovat opatrně, aby nedošlo k poškození jezdce.

Rozlámaný jezdec a jak ho vyměnit

V případě, že je jezdec úplně poškozený, můžete ho vyměnit za nový pomocí speciální sady na opravu zipů, která se dá koupit v prodejnách s látkami.

Jak opravit zip na batohu či tašce

U batohů a tašek může být oprava zipu trochu složitější kvůli pevnému zašití na jednom konci. Při potížích je třeba konec rozpárat, opravit zip a znovu zašít.

Začněte rozpáráním místa, kde je zip vsazen a přišit k látce, což se nejlépe provede pomocí nůžek. Toto místo představuje začátek zipu, tedy tu část, odkud se zip zapíná. Následně odstraňte zašitý začátek zipu, a pokud je potřeba, odstřihněte jakékoli otřepy. Poté jezdce opět nasadíte do obou drážek tak, aby bylo možné zip znovu zapnout. Nezapomeňte, že je důležité na obou koncích zipu materiál pevně zašít.

Muž v lyžařském oblečení mRGB / Shutterstock.com

Pozor na záruční lhůtu

Před zahájením opravy si zkontrolujte záruční lhůtu. V případě, že je výrobek stále v záruce, může být lepší využít možnosti reklamace.

Jak opravit zip se zvýšenou odolností proti vodě

Speciální zipy s odolností proti vodě mají často odlišnou konstrukci a mohou vyžadovat profesionální opravu. Pokud všechny triky selhaly a zip je stále nefunkční, nezbývá, než se obrátit na profesionály. Mnoho ski servisů a opraven outdoorového vybavení nabízí výměnu zipu.

Zdroj: kupi.cz