Nealkoholická piva jsou atraktivní alternativou nejen pro suchý únor, ale ne všechna jsou bez alkoholu

Žena ukazuje na plechovky v regálu Lea Rae / Shutterstock.com

Nealkoholická piva v posledních letech získávají na popularitě jako atraktivní volba pro ty, kteří preferují vyhnout se alkoholu, avšak nechtějí se vzdát charakteristické chuti piva. Tento trend je motivován různými faktory včetně zdravotních důvodů, nutnosti řízení vozidla nebo touhy po zdravějším životním stylu, kde nealkoholické pivo představuje vítanou alternativu. Nicméně je důležité si položit otázku, zda je nealkoholické pivo skutečně zcela bez alkoholu a zda je vhodné pro každého.

Přečtěte si také

Tesco končí s nonstop otevírací dobou. V noci už v tomto řetězci nenakoupíte

Kolik má nealkoholické pivo?

Přestože mnozí věří, že nealkoholické pivo je úplně bez alkoholu, realita může být složitější. Testování odborníků odhalilo, že většina nealkoholických piv na trhu obsahuje malé množství alkoholu, typicky mezi 0,09 a 0,48 %. Toto množství je sice pod legislativní hranicí 0,5 %, což umožňuje jejich konzumaci bez obavy z podstatného zvýšení hladiny alkoholu v krvi, avšak pouze jedno testované pivo, Velkopopovický Kozel Nealko, dosáhlo úplné nuly.

Pár sedí a pije z plechovky djile / Shutterstock.com

Jak se vaří pivo bez alkoholu

Věděli jste, že letos je to přesně půlstoletí od chvíle, kdy v České republice bylo uvedeno na trh první nealkoholické pivo? Původní chuť tohoto nápoje nebyla příliš oslnivá, avšak s časem se kvalita značně zlepšila, jak ukazuje i vzrůstající poptávka po nealko pivech v supermarketech.

Nealkoholická piva se vyrábějí dvěma hlavními metodami:

  • kvašením pomocí speciálních kvasinek, které fermentují jen omezené množství cukrů,
  • a odstraňováním alkoholu z již vyrobeného piva.

Ačkoli obě techniky mohou vést k produkci nealkoholického piva, dosáhnout úplné absence alkoholu je výzvou.

Pozor na nadměrné pití piva

Přestože konzumace nealkoholického piva umožňuje bezpečné řízení, pro některé skupiny lidí může i toto minimální množství alkoholu představovat problém. Pro osoby bojující s alkoholismem může dokonce malé množství alkoholu nebo samotná chuť piva vyvolat touhu po alkoholu a zvýšit riziko recidivy, varuje národní linka pro odvykání. Dále by děti neměly konzumovat nealkoholické pivo, nejen kvůli obsahu alkoholu, ale i kvůli možnému vytvoření závislosti na chuti.

Nealkoholické pivo za volantem

Ve společném experimentu Českého svazu pivovarů a sladoven a výzkumné agentury IPSOS se padesát řidičů různého věku zapojilo do testu, v rámci kterého konzumovali účastníci postupně až pět nealkoholických piv v intervalech půl hodiny a jejich stav byl monitorován pomocí certifikovaného přístroje Dräger Alcotest 7510, jenž je standardně využíván Policií České republiky.

Měření hladiny alkoholu v dechu bylo provedeno bezprostředně po konzumaci každého nápoje a následně opakováno ještě třikrát v pětiminutových intervalech. Pro účely testu bylo zvoleno standardní nealkoholické pivo s obsahem alkoholu 0,43 %. Výsledky ukázaly, že i přes počáteční mírné zvýšení hladiny alkoholu v dechu po konzumaci, hodnoty rychle klesly na nulu, což platilo i po vypití pátého nealkoholického piva v relativně krátkém časovém období.

„Všem účastníkům testu vycházely hodnoty vcelku podobně. Ihned po konzumaci se přítomnost alkoholu v dechu pohybovala na hodnotách těsně nad nulou po asi 0,27 promile, další měření byla u všech už nulová,” okomentoval průběh měření zástupce společnosti Dräger Safety Martin Hrbáček.

Muž skenuje plechovku piva Lysenko Andrii / Shutterstock.com

Jak vybrat nealkoholické pivo?

Při výběru nealkoholického piva by měli spotřebitelé zvážit nejen obsah alkoholu, ale i chuť a kvalitu nápoje. Senzorické testy odhalují, že kvalita nealkoholických piv se může výrazně lišit. Lidé si nejčastěji u nealkoholických piv stěžují na nedostatek hořkosti nebo přítomnost nežádoucích pachutí. Ideální nealkoholické pivo by mělo nabízet příjemnou chuť srovnatelnou s alkoholickým pivem, dobrou plnost a říz a mělo by být bez nežádoucích příměsí.

Zdroj: Národní linka pro odvykání, Blesk, autosalon.tv