Zdroje vitamínu B2: Kde hledat riboflavin v naší stravě?

Houby, mandle, vejce, losos a játra, položené na stole Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Vitamín B2, známý též pod názvem riboflavin, je velmi důležitý vitamín, který se rozpouští ve vodě a je nezbytný pro spoustu klíčových funkcí v našem těle. Hraje zásadní roli v mnoha procesech, například pomáhá při výrobě energie v těle, podílí se na zpracování tuků, bílkovin a jiných vitamínů. Díky riboflavinu dobře rosteme, naše buňky správně fungují a celkově se cítíme lépe. Jeho nedostatek může vést k řadě problémů, zejména k poškození kůže a sliznic.

Přečtěte si také

Vynikající pohoštění pro slavnostní příležitosti: Obložené chlebíčky jednoduše zbožňujeme

Kde najdeme vitamín B2?

Bohatými zdroji tohoto vitamínu jsou mléko, mléčné výrobky, celozrnné produkty, maso, ryby, jako jsou tmavá treska nebo makrela, a také vnitřnosti, především játra. Dalšími vynikajícími zdroji jsou kvasnice, obilné klíčky a určité typy sýrů, včetně syrovátkového sýra, camembertu, tradičních alpských sýrů a ementálu.

Jaké jsou doporučené denní dávky vitamínu B2?

Národní zdravotnický informační portál uvádí, že doporučený denní příjem vitamínu B2 pro dospělé ve věku 25–51 let je 1,1 mg pro ženy a 1,4 mg pro muže. Během těhotenství se doporučená dávka zvyšuje na 1,3 mg od druhého trimestru a na 1,4 mg od třetího trimestru. Kojící matky by měly rovněž konzumovat 1,4 mg vitamínu B2 denně.

Nedostatek a nadbytek vitamínu B2

Vzhledem k tomu, že předávkování vitamínem B2 prostřednictvím přirozené stravy je velmi nepravděpodobné a nebyly zaznamenány žádné škodlivé účinky nadměrného příjmu, lze jej považovat za bezpečný.

Nedostatek vitamínu B2 je poměrně vzácný a často se vyskytuje v kombinaci s jinými vitamínovými nedostatky. Jeho hlavními symptomy jsou změny na kůži a sliznicích, jako jsou popraskané ústní koutky, záněty ústní sliznice a jazyka, a problémy s očima, včetně zánětu spojivek a změn na rohovce. V extrémních případech může nedostatek vitamínu B2 vést k hypochromní anemii. K faktorům, přispívajícím k nedostatku, může patřit nadměrná konzumace alkoholu nebo užívání určitých léků.

Zdroje: Národní zdravotnický informační portál, internimedicina.cz